Malatya depremde hasar gören tarihi yapılarda bakım çalışmalarına başlandı
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, Elazığ Sivrice merkezli meydana gelen depremde, Malatya'da hasar gören Ulu Camii ile Yeni Cami'de restorasyon çalışmalarına başlandı.
İlk etapta artçı depremlere karşı yapıların daha fazla zarar görmemesi için, Ulu Camii'nin kemerlerinde ve Yeni Camii Kubbesinde güçlendirme çalışması yaptıklarını belirten Malatya Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan, daha sonra restorasyon çalışması için proje aşamasına geçileceğini söyledi.
Ulu Cami'nin güneyinde bulunan, Şahabeyyi-i Kübra medresesini de ayağa kaldıracaklarını dile getiren Doğan, bu yıl içerisinde temelin izine rastlanması için kazı çalışmaları yapacaklarını ve daha sonra gerekli hazırlıkları yapıp önümüzdeki yıllarda ayağa kaldıracaklarını söyledi.
Yeni Camii Restorasyon çalışmasını 2020 yılı sonuna kadar bitirmeyi ve ibadete açmayı hedeflediklerini söyleyen Doğan, Ulu Camii'nin ise restorasyon çalışmasının daha çok kapsamlı olacağı için ibadete açılmasının uzun süreceğini belirtti.
"Malatya'mızda 7 tarihi yapıda hasar oluştu"
24 Ocak tarihinde Elazığ Sivrice Merkezli 6,9 büyüklüğündeki depremde bölgede 17'ye yakın tarihi eserin hasar gördüğünü söyleyen Doğan, "Malatya'mızda Ulu Cami, Yeni Cami, Şahabiyye-i Kübra Medresesi ve Alaca Kapı Mescidinde gözle görülür hasarlar oluştu. Sütlü Minare ve Silahtar Mustafa Kemal Paşa Kervansarayında ise küçük hasarlar oluştu." diye hatırlattı.
"İlk etapta artçı depremlere karşı önlemleri almış bulunmaktayız"
Depremin hemen ardından ilk tespitleri yaptıklarını ve daha sonra yapıların incelemeye alındığını belirten Doğan, "Statik açıdan raporları hazırlandı. Ön raporlarla ilgili koruma kurullarından onayları alındı. Biz de bu doğrultuda ilk etapta artçı depremlere karşı önlemleri almış bulunmaktayız. İska sistemi dediğimiz destek şeklinde kemerleri destekliyoruz. Çünkü artçı depremler devam ediyor. Birinci önceliğimiz, artçı depremlerde oluşabilecek hasarların önüne geçebilmektir. Ulu Camii bitirmek üzereyiz. Yeni Camii'nin Kubbesinin kasnağını sargılarla güçlendirerek bir artçı depremde dağılmasının önüne geçtik. Bu doğrultuda çalışmalarımız devam ediyor." dedi.
"Güçlendirmeyi bitirdikten sonra restorasyon çalışmalarına başlayacağız."
Birinci etap olan güçlendirme çalışmalarını bitirdikten sonra, ikinci etap olan proje aşamasına geçeceklerini belirten Doğan, "Birinci etabı bitirmek üzereyiz. İkinci etap dediğimiz proje aşaması da İnşallah hızlı bir şekilde, projeleri de bitirdikten sonra koruma kurulundan geçirip bir an önce restorasyon çalışmalarına başlayacağız. İnşallah Yeni Camii'nin restorasyon çalışmalarını bitirip bu yılsonu ibadete açılmasını planlıyoruz. Ulu Cami'de depremin verdiği hasarı gidereceğiz. Ama onarım başlamışken, yapıda kapsamlı bir restorasyon yapmak istedik. Çevre düzenlemesi, çiniler ve üst örtüsü olsun İnşallah genel kapsamlı bir restorasyon yapacağız. Ulu Cami'nin restorasyonu, Yeni Cami'ye göre biraz daha uzun süreceği için ibadete açılması biraz daha uzun sürer." diye konuştu.
"Şahabiyye-i Kübra Medresesini de ayağa kaldıracağız"
Ulu Cami'nin hemen bitişinde güney tarafında bulunan ve 1913 yılına kadar faaliyet gösteren Şahabiyye-i Kübra medresesinde çalışmalara başlayacaklarına söyleyen Doğan, "Bu yıl temelin izine rastlanması için kazı çalışmaları yapılacak. Temel izine rastladıktan sonra gerekli hazırlığı yapıp önümüzdeki yıllarda ayağa kaldıracağız inşallah. Bu yıl belki birkaç öncelikli yapımız daha vardı ama hem onları, hem de depremde hasar gören bu yapıların inşallah hızlı bir şekilde restorasyon çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Geçen hafta Vakıflar Bölge Müdürümüz Sayın Burhan Ersoy buraya yaptığı ziyaretlerinde bir an önce çalışmaların başlatılması noktasında talimat verdiler. Genel Müdürümüz ödenek noktasında herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi. Arkadaşlarımız hızlı bir şekilde çalışmalarını yürütüyor. Bir an önce bu yapıların onarımını bitirip tekrardan ibadete açılmasını planlıyoruz." dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.