Malatya'da karantina ihlali yapanlar zorunlu olarak yurtlara yerleştirilmeye başlandı
Covid-19 denetimlerine katılan Vali Aydın Baruş, ilde kritik sürecin hala devam ettiğini, karantina ihlali yapanların zorunlu olarak yurtlara yerleştirilmeye başlandığını ve yurtlarda yapılan masrafların kendilerinden alınacağını söyledi.
İçişleri Bakanlığı'nın Covid-19 salgını nedeniyle "Sağlık için, hepimiz için" sloganı ile 81 ilde başlattığı denetimler, ülke genelinde olduğu gibi Malatya'da da yapılmaya devam ediliyor.
Bu kapsamda kent merkezindeki denetimlere katılan Vali Baruş, esnaf ve vatandaşları kurallara uymaları noktasında bilgilendirmelerde bulundu.
Malatya'da kritik sürecin hala devam ettiğine dikkat çeken Vali Baruş, karantina ihlali yapan vatandaşların zorunlu olarak yurtlara yerleştirilmeye başlandığını ve yurtlarda kendilerine yapılan masrafların onlardan karşılanacağını söyledi.
"Malatya'da kritik süreç halen devam ediyor!"
Baruş, "Bu denetimlerde amacımız önce vatandaşlarımıza, esnafımıza Coronavirus konusunda farkındalık oluşturmak. Bu farkındalığı da her geçen gün daha fazla oluşturduğumuzu görüyoruz. Ancak bazı konularda atmamız gereken adımlar var. Biz denetim faaliyetlerine yoğun olarak devam ediyoruz. 500'ün üzerinde ekibimiz var, polisimiz, jandarmamız denetimlerine devam ediyor. Fakat iş sadece denetimle olmuyor. Eğer vatandaşlar olarak biz gerekli duyarlılığı göstermesek, kurallara uyum konusunda bazı konularda ihmalkâr davranırsak, bu hastalığı maalesef yakın bir zamanda atlatamayız. Malatya'daki kritik süreç halen devam ediyor." dedi.
"Kalabalık ortamlar büyük risk içeriyor"
Halkın sosyal hayatından biraz fedakârlık ederek gereksiz yere sokağa çıkmaması gerektiğinin altını çizen Baruş, "Özellikle gençler, çocuklar gereksiz yere caddelerde, sokaklarda dolaşmasın, kalabalık ortamlara girmesin. Çünkü kalabalık ortamlar gerçekten büyük risk içeriyor. Hastalığın bulaşma riski şu zamanlarda çok yüksek. Sokaktan aldığımız virüsü aileye götürerek üzücü sonuçlara yol açabiliriz. Bunun neticesi acı olabiliyor, kaybettiğimiz vatandaşlarımıza gerçekten çok üzülüyoruz. Az önce bir esnaf kardeşimiz, esnaf arkadaşlarını kaybettiğini ifade ederek tedbirlerin arttırılmasını istedi. Herkes kendi polisi, kendi jandarması olacak. Herkes kendisini koruyacak. Çünkü belirli bir kısıtlama mümkün değil, bazı faaliyetlerin devam etmesi gerekiyor. Ama bu faaliyetler devam ederken, lütfen vatandaşlarımız işlerini görür görmez evlerine gitsinler. Evlerine gitme konusunda acele etsinler. Ortalık yerde boş yere dolaşanları görünce üzülüyoruz." diye belirtti.
"Semptom göstermeyen çok sayıda insan var"
Maske duyarlılığı konusunda önemli bir mesafe alındığını belirten Baruş, "Maske takma konusunda vatandaşlarımız önemli bir uyum gösterdiler. Ancak iş sadece maske ile bitmiyor. Özellikle sosyal mesafenin korunması, bunun için de kalabalık ortamların oluşmaması gerekir. Vatandaşlarımız; yemek yediği, dinlendiği yerlerde, kafelerde, çay ocaklarında otururken mesafeli oturmalı ve ihtiyacını giderdikten sonra oradan ayrılmalıdır. Uzun süre bir ortamda oturmak, maskesiz olarak oturmak çok büyük risk. Çünkü karşınızdaki insanda bu hastalığın olup olmadığını bilmiyorsunuz. Semptom göstermeyen çok sayıda insan var. Bunlardan kendimizi, ailemizi korumak için bu hususlara dikkat etmemiz gerekiyor." uyarılarında bulundu.
"Pandemi polikliniğinin önünde uzun kuyruklar oluşturuluyor"
Hastanelerde önemli bir yoğunluğun olduğuna dikkat çeken Baruş, şöyle devam etti:
"Vatandaşlarımız, Pandemi polikliniğinin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Hastaneye düşmeden önce bu konularda duyarlılık gösterelim. Maske, hijyen ve mesafe konusunda duyarlılık gösterirsek hastaneye düşmeyiz. Hastane kapılarında beklemeyiz ve yakınlarımızı kaybederek üzülmeyiz. Salgınla mücadelede gerçekten can siperane mücadele eden tüm sağlık görevlilerimize teşekkür ediyorum. Onların mücadelesi bizim hayat mücadelemizdir, onlara lütfen yardımcı olalım. Denetim ekiplerimize, polis ve jandarmamıza yardımcı olalım. Bu arkadaşlarımız 7/24 görev yapıyor. Ancak hep birlikte bu süreci aşabileceğimizi unutmayalım. Duyarlı olmazsak bu durum uzun sürecek ve çok yıpranacağız. İlerleyen süreçte belki esnaflarımızın dükkanları kapanacak. Lütfen bu duruma düşmeyelim."
"Aile ziyaretlerini ve yemek davetlerini keselim"
Aile ziyaretleri ve yemek davetleri için bir araya gelinmelerin kesinlikle yapılmaması gerektiğine vurgu yapan Baruş, "Çünkü hastalığın en fazla aile, arkadaş, komşu temaslarından yayıldığını görüyoruz. Buna özellikle dikkat edelim. Eğer buna dikkat etmezsek, biz de hastalanabiliriz. Özellikle 65 yaş üzeri olan yakınlarımıza bu hastalığı bulaştırabiliriz." diye dikkat çekti.
"Coronavirus hastası vatandaşlarımız toplu taşıma aracı yerine tahsis ettiğimiz araçlara binsinler"
Coronavirus'lü hastaların toplu taşıma araçlarıyla evlerine gönderildiği iddiasına yanıt veren Baruş, "Pandemi kliniğinde muayene olan hastalarımızın evlerine nakilleri ile ilgili biz tedbirler aldık. Tabi çok yoğunluk olduğu zaman hastane önünde yüzlerce insan biriktiği zaman bu konuda bazı sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Ancak şu anda 10 araçlık ekibimiz var. Bu araç izole edilen bir ortamda evlerine nakil amacıyla kullanılıyor. Lütfen vatandaşlarımız toplu taşıma araçlarını kullanmasın. Oradaki araçlardan yararlansınlar." tavsiyesinde bulundu.
"Başkalarının canına kast etmeye kimsenin hakkı yok"
Karantina ihlali yapan vatandaşların zorunlu olarak yurtlara yerleştirilmeye başlandığını ve yurtlarda kendilerine yapılan masrafların onlardan karşılanacağını söyleyen Baruş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birde izole, karantina altında olması gerekirken ortalıkta dolaşan pozitif hastaları tespit ettiğimiz takdirde onları zorunlu olarak sağladığımız yurtlarda karantina altına alıyoruz. Kimsenin bu duruma maruz kalmaması için karantina altında olması gereken hastalar, mutlaka evde kalsın, izole olsunlar. Bu duruma hiçbir vatandaşımızın düşmesini istemiyoruz. Lütfen pozitif olanlar ve temaslı olanlar sağlık görevlileri gelene kadar karantinada kalsınlar. Başkalarının canına kast etmeye kimsenin hakkı yok, zira kul hakkına giriyorlar. Eğer başkalarına hastalığı bulaştırıp ölümüne sebebiyet verirlerse o hakkı hiçbir şekilde ödeyemezler. Acil ihtiyaçları varsa sosyal destek gruplarının telefonlarını arasınlar. Vatandaşlarımız kurallar konusunda bir ihlal görürlerse, 155, 156 numaralı telefonlara bildirin. Çünkü bildirmediğiniz her bir kural ihlali, yarın sizin canınıza kast edecek bir tehlike haline gelebilir. Yaklaşık 10 civarında zorunlu karantina olduğunu tahmin ediyorum. Tabi süreç içerisinde bu sayı artacaktır. Zorunlu karantina süreci elzem bir konu. Eğer biz zorunlu karantinaya almazsak, gözlem altında tutmazsak, toplum sağlığı açısından büyük bir risk. Bunu kesinlikle yapacağız. Yaptığımız masrafları da onlardan geri alacağız."
"Kural ihlali yapanlara kesilen cezaların tahsiline başlandı"
Kural ihlali yapanlara kesilen cezaların tahsil edilmeye başlandığını ve tamamının tahsil edileceğine dikkat çeken Baruş, "Caydırıcılığı Maliye tarafından tahsil makbuzu gittiğinde görürler. Kesilen cezaların tamamı tahsil edilecek. Şu anda tahsilata geçildi. Maske takmayanlara 900 lira, sosyal mesafe kuralına uymayanlara 3 bin 180 para cezası uygulanıyor. Kurallara uymayan esnaf ve iş yeri sahiplerine idari para cezası ve kapatma… Kapatma cezasını kesinlikle uygulayacağız. Kurallara uymayarak toplum sağlığını tehdit etmeye devam ederlerse, bunun sonucuna katlanacaklar." dedi.
"Kesinlikle hiçbir pozitif hastaya 'kendi imkanlarınla evine git' demedik"
Şu ana kadar pozitifli hastayı, kendi imkanlarıyla veya toplu taşıma ile göndermediklerini söyleyen İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, "Semptomlu olup da bize başvurmuşsa sonucu henüz belli olmamışsa bu tür insanların kendi imkanlarıyla gittiğini biliyoruz. Ama kesinlikle bir pozitif hastaya 'kendi imkanlarınla evine git demedik' şimdiye kadar. Özellikle de belediyenin bu konudaki desteğinden sonra da daha rahat çalışıyoruz." dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.