Mardin’de “Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi” yapıldı

Mardin’de “Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi” yapıldı

Mardin Artuklu Üniversitesi ve Türkiye Yazarlar Birliği işbirliğinde gerçekleştirilen“Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi” başladı.

Şehirlerin tarihte ve günümüzde inşa edilmiş mimari yapıları ile tarihi semtleriyle birçok medeniyetleri içinde bulundurması üzerine konuşmaların yapıldığı “5. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi”  bu yıl Mardin Artuklu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Kongre’de, Türkiye’nin şehirlerine özgü modern kentleşme, “Çok sesli, çok kültürlü şehirler, kültürel ve sosyal yaşam, şehirlerin şiir ve edebiyatta ki yansımaları, şehirlerin mimarlık eserleri ve modern şehir tarihi teorilerinin çöküşü” gibi konular konuşuldu.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’ın yanı sıra, ASBÜ Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Dr. Mehmet Doğan, Türkiye Atatürk Kültür, Dil ve tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu ile sayıda şehir tarihi yazarları katıldı.

Kongrenin açılışında konuşma yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, böylesine seçkin bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese şükranlarını sundu.

Kadim şehirleri tılsımlı yapan en büyük etkenin temelinde mozaik kültürünün kilit taşı olduğunu söyleyen Özcoşar, çok kültürlü ve çok dilli bir coğrafyanın üniversitesi olarak bilginin ilim irfan ve hikmet denklemleri ile yeniden üretilmesini esas alan bir anlayış ile hareket ettiklerini söyledi.

Özçosar, Kadim şehirlerin, zengin ilmi ve kültürel sembollerini dikkate alan aklıselim, kalbi selim ve zevki selim âlimler yetiştirerek şehir ruhunun yüceltilmesinin mümkün kılınabileceğine inandıklarını söyledi.

Bir şehre kimlik kazandıran en büyük etkenin orada yaşayan halk olduğunu belirten Özçosar, halkın sahip oldukları dil ve kültürlerin o şehrin sanattan mimariye, edebiyattan inanca dek tüm olguların o şehrin ruhunu yansıdığını ifade etti.

Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da alanında nadir denilebilecek bir bilgi şöleninin medeniyetin yüz akı olan, çok dilli, çok kültürlü yapısıyla birlikte yaşama kültürünün en güzel örneğinin yaşandığı Mardin şehrinde gerçekleştiriliyor olmasının ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Arıcan, UNESCO tarafından belirlenen verilere göre ülkemizde 39 dilin olduğunu ve küreselleşme ile birlikte çeşitlilik gösteren dil ve kültürlerin yok olma tehlikesi altında olduğunu belirterek, ülkemizde ki yerel yönetim ve üniversitelerin bulundukları şehrin dil ve kültürlerine saygı duyan bir çaba içerisinde olduklarını görmek memnuniyet verici dedi.

Türkiye Yazarlar Birliğinin önayak olduğu ve Mardin Artuklu Üniversitesinin katkı sunduğu kongrenin iki gün boyunca toplamda 9 oturum ile birlikte 34 tebliğin sunulacağı bildirildi.


Mardin’de “Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi” yapıldı

Mardin’de “Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi” yapıldı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.