Mardin’de parmak bebek taburcu edildi
Mardin’de 800 gram olarak dünyaya gelen bebek, 68 günlük tedavi sürecinin ardından taburcu edildi.
Mardin’de 800 gram olarak dünyaya gelen bebek, 68 günlük tedavi sürecinin ardından 2 kilo 200 grama ulaştı. Sağlığına kavuşan parmak bebek, ailesine teslim edilerek taburcu edilmiş oldu.
Mardin merkez Artuklu ilçesinde yaşayan Zeynep ve Resul Güleç çiftinin Ayra adını verdikleri bebekleri, kentteki özel bir hastanede erken doğuma bağlı olarak prematüre olarak dünyaya geldi.
Hastanenin yoğun bakım ünitesinde kuvözde tedaviye alınan Ayra bebek, 68 günlük tedavi sürecinin ardından 2 kilo 200 grama ulaşarak sağlığına kavuştu. Tedavisi tamamlanan Ayra bebek, hastaneden taburcu edildi.
Güleç çifti, uzun bir bekleyişin ardından bebeklerinin sağlığına kavuşmasının mutluluğunu yaşadı.
Hastanenin yeni doğan uzmanı Dr. Mühittin Çelik, “Normal şartlarda 40 haftada doğumu gerçekleşmesi gerekirken bebek Güleç, 28 haftada ve 800 gram olarak doğdu. Erken doğumdan kaynaklanan akciğer gelişim eksikliği ve solunum yetmezliği nedeniyle solunum cihazına bağlandı. 20 gün boyunca solunum cihazında izlendi. Düşük doğum ağırlığı nedeniyle beslenmesini düzenlemek ve kilo alımını sağlamak için bebeğe antibiyotik ve sıvı tedavi uyguladık. Şu an 2 bin 200 gram ağırlığına ulaşmış durumda. Başlangıçta sonda ile beslenen bebeğin bağırsak gelişimi, adaptasyon süreci başarı ile tamamlandı. Şu an aktif olarak ağızdan beslenmeye başladı. Tüm organ gelişimleri takip edildi. Herhangi bir gelişim sorunu yok. Bebek tam sağlıklı olarak 68’inci gününde taburcu edildi.” dedi.
Parmak bebek nedir?
38.-42. hafta arasında doğan bebekler, zamanında doğmuş olarak kabul ediliyor. Eğer bebek anne karnında 38. haftasını doldurmadan doğduysa prematüre bebek olarak adlandırılıyor. 38 haftalık sürecin 23. haftasından önce doğanlar ise canlı doğum olarak kabul edilmiyor çünkü yaşam şansları çok düşük oluyor. Dolayısıyla prematüre bebek tanımına 23.-38. hafta arası doğan bebekler giriyor. 2500 gram ağırlığın altında doğanlara tartısı geri kalmış bebekler deniliyor. Alt baremden bakıldığında ise 500 gram yaşam sınırı olarak kabul ediliyor. Bu sınırın altında çok az bebek yaşayabiliyor. 2500 gramdan aşağı ne kadar düşülürse parmak bebek kavramına o kadar yaklaşılıyor. 1500-2500 gram arası doğan bebekler, prematüre doğumların büyük kısmını oluşturuyor. Hem dünyada hem de ülkemizde bu gruptaki bebekler yaşamlarına az sorunla ve tamamen sorunsuz olarak devam edebilecek durumda taburcu ediliyor. 1500 gramın altına düşüldüğünde ise bebekler sınıra biraz daha yaklaşıyor. 1000 gramın altındaki bebekler de parmak bebek statüsüne giriyor. Hafta olarak bakıldığında bu bebekler genellikle 23.-27. haftalar arasında dünyaya geliyor.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.