Mart ayında fıstık bahçelerinde yapılması gerekenler

Mart ayında fıstık bahçelerinde yapılması gerekenler

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Fıstıkçılık Birimi, fıstık üreticilerinin, fıstık bahçelerinde yapması gerekenler ile ilgili bilgilendirme yaptı.

Fıstıkçılık Birimi'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Mart ayı içerisinde toprak analizi sonuçlarına göre azotlu gübreleri, ağaç gövdesinin yaklaşık bir metre çapındaki kısmının dışında kalan taç iz düşüm alanına, toprağa karıştırılması suretiyle verebilirsiniz. Yabancı otların bahçenizdeki fıstık ağaçlarının besinlerine ortak olmamaları maksadıyla yüzeysel toprak işleme yapabilirsiniz. Mart ayının son haftasında fıstık ağaçlarınızda zararlara neden olan dal güvesine karşı 10 dekarlık alana 2 adet feromon tuzak asmak suretiyle mücadele edebilirsiniz.”

Siirt Fıstığında Gübreleme

Gübreleme, günümüzde modern meyvecilikte verim ve kaliteyi arttırmak için uygulanan en önemli tekniklerden biridir. Her yıl hasatla kaldırılan ürünle birlikte, yağmur ve sulama suları ve erozyonla topraktan uzaklaşan bitki besin maddelerinin yeniden toprağa verilmesi gerekmektedir. Düzenli bir gübreleme programı uygulamak ve verimi arttırmak için en iyi yol, toprak analizi yaptırmaktır.

Toprak analizlerinde, bitkinin topraktan kaldırıldığı ve toprakta kalan besin maddeleri dikkate alınır. Bitki analizleri ise bitkilerin beslenme durumlarının tespiti için gereklidir.

Siirt Fıstığı yetişen bölgelerin toprak yapısına bakıldığında genel olarak topraklar kireçli ve alkali karakterde, potasyum kısmen yeterli olmaktadır.

Neden toprak analizi yaptırmalıyız?

Üretim yapılacak toprakta bitkinin büyümesini ve gelişmesini sağlayacak makro ve mikro besin maddelerinin miktarları ile bünye, pH, kireç, tuzluluk ve organik madde durumu gibi besleme programını doğrudan etkileyen unsurlar tespit edilir. Hangi gübreden ne kadar ne zaman ve nasıl verileceğini toprak analiz sonucu belirler. Toprak analizi sonucuna göre en uygun gübre tavsiyesi yapılabilmektedir. Analiz yapılmadan gübre kullanılırsa, ihtiyaçtan daha az gübre kullanılabilir. Bu durumda bitki iyi beslenemez, elde edilecek ürünün ekonomik değeri düşük olur.

Gereğinden fazla gübre kullanıldığında, girdi maliyeti arttığı gibi, fazla gübre toprağa ve ürüne olumsuz yönde etki yapabilir. Yanlış cins gübre kullanılabilir. Bunun sonucunda ürün azalabilir, yatabilir veya kuruyabilir. Yanlış zamanda ve yanlış şekilde gübre kullanılabilir. Gübreden beklenilen yarar sağlanmaz. Emek ve verim kaybı yaşanabilir.

Dal güvesi zararlısının tanımı ve yaşayışı

Erginlerin kanat açıklığı 11-12 mm uzunluğunda, siyah renkli bir kelebektir. Ön kanatların ucunda ikişer adet altın sarısı renkli leke vardır. Ergin uçuşları, Nisan ayından mayıs ayı ortalarına kadardır. Dişiler yumurtalarını sürgün uçlarına veya meyve salkımlarına (cumba) bırakırlar. Mart ayı başından Nisan ayı ortalarına kadar, bulundukları sürgünden bir delik açarak dışarı çıkarlar ve çıkış deliğinin birkaç santimetre çevresinde pupa olurlar. Yılda bir döl verirler.

Dal güvesinin zarar şekli

Larvalar iki şekilde zarar verir. Sürgün ucuna bırakılan yumurtadan çıkan larvalar sürgünden galeri oluşturarak gövdeye doğru beslenir. Larvaların bulunduğu dallardaki yapraklar ve meyve gözleri dökülür. Meyve salkımlarının uç kısımlarından giren larvalar ise meyvenin sapa tutunduğu yerden galeri oluşturur, meyvelerin küçük kalmasına ve iç doldurmamasına neden olurlar. Larvaların sürgün içindeki hayatı, 10 ay kadar sürer.

Dal güvesiyle mücadele yöntemi

10 dekarlık bahçeye 2 adet feromon tuzak asılmak suretiyle mücadele edilir. Feromon tuzaklar kullanılarak zararlının çıkış zamanları izlenebildiği gibi erkek bireyler de yok edilerek zararlının azalmasına neden olur."

 


Mart ayında fıstık bahçelerinde yapılması gerekenler

Mart ayında fıstık bahçelerinde yapılması gerekenler

Mart ayında fıstık bahçelerinde yapılması gerekenler

Mart ayında fıstık bahçelerinde yapılması gerekenler

Mart ayında fıstık bahçelerinde yapılması gerekenler

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.