Mazlum-Der: "Gizli dinleme hukuka aykırıdır"

Mazlum-Der: "Gizli dinleme hukuka aykırıdır"

HÜDA PAR'a yönelik dinlemelere tepki gösteren Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Murat Çiçek, gizli dinlemelerin hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti.

BATMAN - Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) tarafından Diyarbakır'da düzenlenen bilgilendirme seminerini polislerin hukuksuz bir şekilde dinlemeye çalışmasına tepkiler dinmiyor. Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Murat Çiçek, yapılan dinlemenin bir hukuk garabeti olduğunun altını çizerek yasalarda bu tür dinlemelerin yerinin olmadığını söyledi.

 

Gizli dinlemeler çok büyük sorun teşkil ediyor
Diyarbakır'da yaşanan olayı gerek görsel gerekse de yerel basında takip ettiklerini belirten Çiçek, "Anlaşıldığı kadarıyla kapalı bir salonda bir partisel etkinlikte dışarıdan dinleme yapılmış. Bu dinleme ve takip sorunları öteden beri Türkiye'de ve dünyada tartışılan bir sorundur aslında. Günümüz yasal koşulları karşısında özellikle evrensel insan hakları beyannameleri dahil anayasamız ve normal yasamızda da bu tür dinlemelerin aslında yeri yoktur. Gerek toplantı, gösteri ve örgütlenme hürriyeti açısından ve gerekse özel hayat ve mahremiyet açısından bu tür dinlemeler çok büyük sorun teşkil ediyor." dedi.

 

Dinlemelerin kaldırılmasında çok ciddi çalışmaların yapılması gerekiyor
Türkiye'de dinlemelerden şikayet etmeyen hemen hemen hiç bir kesim ve toplumsal yapının kalmadığını ifade eden Çiçek, "Maalesef dinlemelere ilişkin doğru düzgün herhangi bir tedbir alınamıyor. Bu konuda çok ciddi çalışmaların yapılması gerekiyor. Bu Türkiye'nin hem demokratikleşmesi açısından hem de insan haklarının daha iyi yerlere taşınması açısından çok hayati önem arz ediyor. Bireyler, topluluklar ve siyasal örgütsel sivil topluma ilişkin bütün faaliyetlerini icra ederken bu tür baskınlardan, bu tür şüphelerden arınmış, bağımsız ve rahat bir şekilde etkinlik yapmaları gerekiyor. Bu hem hukuk hem de insan hakları doğasına uygun bir yapıdır." ifadelerini kullandı.

 

Yaşanan olay kesinlikle hukuk aykırıdır
Diyarbakır'daki olayın kendilerine Türkiye'nin yasak dinlemelerin kaldırılması konusunda çok yol kat etmesi gerektiğini gösterdiğinin altını çizen Çiçek, sözlerinin devamında şunları kaydetti: "Diyarbakır'daki olay bize bir kez daha göstermiştir ki Türkiye'nin bu konuda kat etmesi gereken çok yol vardır. Tedbir alması gereken birçok önlemi vardır. Yaşanan olay kesinlikle hukuk aykırıdır. Özellikle Avrupa Birliği'nin uyum yasalarından sonra siyasal partilerin, derneklerin ve kapalı salon toplantılarının hiçbir şekilde izlenmemesi ve takip edilmemesi gerekiyor. Eskiden polisler etkinliklerde gelip çekim yapabiliyordu, ancak Avrupa Birliği'nin uyum yasalarıyla birlikte kapalı salon toplantılarında özellikle bu hükümler kaldırıldı. Dolayısıyla yapılan bu dinleme faaliyeti mevcut hukukumuza aykırıdır." (M.Fatih Akgül - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.