‘Merdivenlerimizi ayaklarınız, kitaplarımızı gözleriniz yıpratsın’
Batman İl Halk Kütüphanesi Müdürü Derya Ilgar, Batman’da 31 senedir hizmet veren Halk Kütüphanesi’ndeki faaliyetler hakkında açıklamalarda bulundu.
Batman İl Halk Kütüphanesi Müdürü Derya Ilgar, kütüphanenin kuruluşundan bu yana kitap sayısından okuyucu sayısına kadar yapılan bütün çalışmaları İlke Haber Ajansı’yla paylaştı.
Kütüphane eşyasının hor kullanmasının, verilen kitabın sayfalarının koparılmasının, çizilmesinin, yıpratmasının bu bilgi hazinelerinin hizmet süresini kısaltacağını belirten Ilgar, “Siz okurlardan dileğimiz şudur: Merdivenlerimizi ayaklarınız, kitaplarımızı gözleriniz yıpratsın.” dedi.
Batman kütüphanesinin 11 Temmuz 1984 yılında hizmete açıldığını belirten Derya Ilgar, “Batman’ın 16 Mayıs 1990 tarihinde il olması ile birlikte o tarihten itibaren de İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü olarak hizmet vermeye devam ettik. Kültür Merkezi Binası’nın iki katında hizmet vermekteyiz. Birinci katta Çocuk Okuma Salonu, ikinci katta ise Yetişkinler Okuma Salonu bulunmaktadır. 700 metrekarelik bir alanda, 40 bin civarı kitap ve 17 kişilik kadrosu ile yılda yaklaşık 85 ile 90 bin arasında okuyucuya hizmet vermektedir. Yeni Kültür Merkezinde bir şube kütüphanemiz ile Beşiri, Gercüş, Hasankeyf ve Kozluk ilçelerinde hizmet veren birer kütüphanemiz mevcuttur. Sason ilçemizde ise bakanlığımıza bağlı kütüphane bulunmamaktadır.” diye konuştu.
“Evde okumak üzere ödünç kitap hizmeti”
Kütüphanedeki kitaplar açık raf sistemine göre dizildiğini söyleyen Ilgar, “İlgilendiğiniz konulardaki kitabı raflardan seçip kimlik karşılığı okuyabilir. Ayrıca kütüphanemize üye iseniz evde okumak üzere ödünç alabilirsiniz. Açık raf sistemiyle hizmet veren bölümümüzde roman, hikaye, şiir ve deneme türü eserler yer almaktadır. Bu bölümdeki kaynaklar kütüphaneye ücretsiz üye olanlara 15 günlüğüne verilmektedir. Böylece okuyucunun kütüphanenin kitaplarından evinde de faydalanması sağlanmaktadır. 15 bin civarında kitap koleksiyonumuzun çoğu güncel yayından oluşmakta ve sürekli yeni yayınlarla zenginleşmektedir. Okuyucu memnuniyetini artırmak ve okuyucularla yeni bir iletişim bağı kurmak için SMS yoluyla ulaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kütüphane engelli vatandaşların hizmetinde
Görme engelli ve eve bağımlı vatandaşlara kütüphaneden hizmet verdiklerini kaydeden Ilgar, şunları söyledi: “Görme engelli kullanıcılarımız için bilgi erişim salonumuzda bin 763 kitap dışı materyal, 1 adet internet bağlantılı bilgisayar, 1 adet kitap okuma makinası, 1 adet büyüteç sistemi görme engelli kullanıcılarımızın hizmetine sunulmaktadır. Kaset ve CD’ler CD çalarlar ile birlikte görme engelli kullanıcılarımıza ödünç verilmektedir. CD sayısını artırma yolunda çalışmalarımız devam etmektedir.”
“201 çeşit güncel süreli yayın okuyucu hizmetinde”
Süreli yayınlar bölümlerinin de olduğunu ifade eden Ilgar, “Bakanlığımızca abone olunarak gelen 201 çeşit güncel süreli yayın okuyucu hizmetine sunulmaktadır. Ayrıca 2 adet ulusal, Batman’da yayınlanan 15 adet yerel gazetemiz arşivlenerek, okuyucularımızın araştırmasına sunulmaktadır. Kütüphanemizde çocuk bölümümüz geniş ve modern salonumuzda 7-15 yaşları arasındaki çocuk okuyucularımıza hizmet verilmektedir. Çocuklarımızın arkadaşlarıyla hoş vakit geçirebileceği ve rahat ders çalışabileceği sesiz bir ortama sahiptir. Bu salonumuzda ‘çocuk satranç köşesi’ ve ‘çocuk internet erişim merkezi’ bulunmaktadır.” şeklinde belirtti.
Kütüphane yalnızca kitapların okunduğu ve ödevlerin yapıldığı yer olmadığını söyleyen Ilgar, “Kütüphane toplumun kültürel ve sosyal kalkınmasında en etkin kuruluştur. Unutmamak gerekir ki bu kuruluşların daha etkin ve uzun yıllar hizmet vermesi ancak kitabın ve kütüphanenin koruması ile mümkün olacaktır. Kütüphane eşyasını hor kullanmak, verilen kitabın sayfalarını koparmak, çizmek, yıpratmak, işaretlemek ve yırtmak bu bilgi hazinelerinin hizmet süresini kısaltır. Bugün bizim yararlanacağımız kitaplardan, yarın çocuklarınız, kardeşleriniz, öbür gün torunlarınız yararlanmasını istiyorsak kitaplara sahip çıkmamız gerekir. Bizlerin siz okurlardan dileğimiz şudur: Merdivenlerimizi ayaklarınız, kitaplarımızı gözleriniz yıpratsın.” dedi.
2015 yılı itibarıyla Batman İl Halk ve İlçe Halk Kütüphanelerinin genel durumunu anlatan Ilgar, şunları söyledi: “Batman İl Halk Kütüphanesi, şube ve ilçelerde toplam 76 bin 856 kitap mevcut ve kütüphanemize 17 bin 267 kişi üyedir. Merkez, şube ve ilçelerde toplam 60 bin 928 ödünç verilen kitap, bin 896 materyal sayısı, mevcut okuyucu sayısı 171 bin 287 ve 28 mevcut personel bulunmaktadır.”
“Batman’da okuma oranı yükseliyor”
2014 yılı sonundan beri okuyucu sayısında 78 bin 115 kişi artış olduğunu ifade eden Ilgar, “Batman’da okuma oranı istediğimiz seviyede değil ama önceki senelere oran yükselmiş durumdadır. Kurum ismimizden de anlaşıldığı gibi sadece öğrenciler ve sınavlara hazırlananlar değil yetişkin vatandaşlarımızın da kütüphane kitaplarından yararlanmasını sağlayarak Batman’daki okuma oranı artırılabilir. Güncel ve çok aranan kitaplardan tüm vatandaşlarımızın faydalanmasını bekliyoruz. Kütüphaneye üye olup ödünç kitap almak kolay ve ücretsizdir.” şeklinde belirtti. (M. Sait Çelik – İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.