“Midyat Yerel Kalkınma Çalıştayı”nın ilk toplantısı yapıldı
Mardin’in Midyat ilçesinde başlayan “Yerel Kalkınma Çalıştayı”nın ilk gün toplantısı, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman'ın katılımıyla yapıldı.
İlçenin sahip olduğu sorun, ihtiyaç ve potansiyellerin tespiti için İlçe Kaymakamlığı koordinasyonuyla “Yerel Kalkınma Çalıştayı” ilk toplantısıyla başladı. İki gün sürecek çalıştayın sonuç bildirgesi, 11 Mart Çarşamba günü yapılacak toplantının ardından açıklanacak.
Midyat Kaymakamlığı koordinasyonunda Mardin Artuklu üniversitesi, Mardin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile Midyat Belediyesi paydaşlarıyla başlayan ilk gün programında onlarca akademisyen tarihi şehri her alanıyla masaya yatırdı. Çalıştayda çözüm için öneri ve tespitlerde bulunuldu.
Milli İrade İlkokulu konferans salonunda başlayan programa Vali Yaman'ın yanı sıra Kaymakam Tekin Dündar, Başsavcı Zeynel Abidin Akkiraz, Mardin Araştırmaları ve Uygulama Merkezi Müdürü Ayşe Fedai, Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahim Çelik, Emniyet Müdürü Bolkar Bostancı, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kalender Ünal, Artuklu Üniversitesi Midyat MYO Müdürü Ekrem Akman, kurum amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar ile okul müdürleri katıldı.
Mardin Valisi Ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman yaptığı konuşmada Midyat’ın dört yıl önce terör ve güvenlik meselesiyle anılırken bugün ise turizm ve kültürüyle anıldığını, büyük bir ivme kazandığını belirtti.
“Midyat bölgenin lokomotifi oldu ve olmaya devam edecek”
Yaman, “Mardin ve Midyat Mezopotamya’nın en güzel bölge/ şehirlerinden bir tanesi. Başta Midyat olmak üzere artık bu şehirlerde değişim ve istihdamı konuşacağız. Midyat bir cazibe merkezi. Bunu hem hükümetimiz hem de biz yerel yöneticiler iyi biliyoruz. Bu nedenle Midyat’ın problemlerini tüm resmi ve sivil kurumlarımızla beraber zaman zaman bir araya gelince konuşuyoruz. Bunun için burada Kaymakamlığımızın öncülüğünde, Üniversitemiz, Belediyelerimiz ve Valilik olarak bizim de desteğimizle güzel bir çalışma yapılıyor. Bu çalıştay ne yaptığımızı bilerek çalışmak için son derece önemli. Bu çalıştaydan çıkacak sonuca göre ise hem merkezi hükümet hem de yerel yöneticiler nasıl bir destek vereceklerini düşünecekler. Tabi bölgenin en sorunlarından biri istihdam bunu biz de biliyoruz. Bu nedenle merkezde organize sanayi bölgesine ek olarak Midyat OSB’nin kuruluş aşamaları bitti. Çok yakın zamanda Midyat’a kazandırılacak. Ayrıca huzurun devam etmesi için yapılacak her çalışmayı destekleyeceğiz. Tüm ekonomik ve kültürel alanlarda Midyat bölgenin lokomotifi oldu ve olmaya devam edecek. Bu çalıştaya destek ve emek veren herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
“Midyat’ı daha iyi yaşanılabilir bir yer haline getirmek istiyoruz”
Midyat İlçe Kaymakamı Tekin Dundar ise, “Midyat tarihte önemli bir yere sahip. Birçok kadim medeniyete ev sahipliği yapmış ve yapmakta olan münbit bir şehir. Potansiyeli yüksek olan bir kent. Ama bu potansiyeli ortaya çıkarabilmiş değiliz. Tüm paydaşlar olarak gerek kamu gerek özel sektör ve sivil toplum kuruluşları olarak bu noktadan hareketle Midyat’ı daha yaşanılabilir bir yer haline getirmek ve bünyesinde bulunan potansiyeli içerde yaşayan ve dışarıdan gelen insanlarımıza iyi konfor ve yaşam standardı nasıl sunabiliriz diye düşünmeye başladık. Bunun her şeyden önce bir durum tespiti yapmak istedik. Bu tespitleri analiz ederek ilçenin güçlü yönlerini fırsatlarını ortaya koyup bunlardan en iyi şekilde istifade etmek için bir çalıştayı yapmayı kararlaştırdık. Amacımız, çalıştay sonuç raporuna göre tespit edilen ihtiyaçların en elzeminden başlamak üzere tüm kaynakları değerlendirip bu şehrimizin sorunlarını vakit kaybetmeksizin çözüme kavuşturmak olacaktır. Tüm katılımcılara ve destekçilerimize şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.
Ardından Artuklu Üniversitesi akademisyenleri konu hakkında birer konuşma yaptılar. Bazı kurum amirleri, katılımcılar, ST ve Meslek Kuruluşları temsilcileri ve muhtarlar çarşamba günü yapılacak çalıştayda yer alması için ilçenin sorunlarını ve önerilerini dile getirdiler.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.