MIKTA Dışişleri Bakanlarından küresel salgınla ortak mücadele ve dayanışma çağrısı
MIKTA üyeleri, pandemiği dizginlemek, ekonomik ve sosyal zararlarını asgariye indirgemek ve korunmasız ülkelerin sağlık sistemlerini daha da güçlendirmek amacıyla mevcut tüm politika araçlarını kullanacaklarını açıkladı.
Kıtalar Arası Ekonomik İşbirliği (MIKTA) Dışişleri Bakanları, COVİD-19 salgınıyla ortak mücadelede belirledikleri yol haritasını açıkladı.
MIKTA üyeleri olan Türkiye, Meksika, Endonezya, Kore Cumhuriyeti ve Avustralya Dışişleri Bakanları; emsali olmayan küresel tehditle mücadelede ve daha dayanıklı bir gelecek inşasında birbirleriyle ve uluslararası toplumun bütünüyle tam dayanışma içinde olduklarını belirtti.
"Sağlık görevlilerinin korunması ve tıbbi malzemelerin teslimatının uluslararası koordinesi önemli"
COVİD-19 pandemiğini etkili bir şekilde dizginlemek için tüm politika araçlarını kullanacaklarını dile getiren MIKTA Dışişleri Bakanları, "Bu temelde, ön saflardaki sağlık görevlilerinin korunması ile özellikle tespit kitleri, kişisel koruyucu ekipmanlar, tedavi malzemeleri, ilaç ve aşılar gibi tıbbi malzemelerin teslimatı olmak üzere, COVİD-19 pandemiğiyle yapılacak uluslararası mukabelenin zamanlı ve etkili bir şekilde koordine edilmesinde, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere, ilgili uluslararası kuruluşların hayati rolünü vurgularız. (2005) Uluslararası Sağlık Düzenlemeleri'nin uygulanmasına olan bağlılığımızı yineleriz." ifadalerini kullandı.
"İhtiyacı olan tüm ülkelere yardım sağlanmasını kolaylaştıracak çabaları teşvik ediyoruz"
COVİD-19 için Küresel İnsani Mukabele Planı'nı memnuniyetle karşıladıklarını belirten MIKTA üyeleri, "Ayrıca ilgili uluslararası örgütleri, görev yönergeleri dahilinde, sağlık sistemleri pandemiyle başetmekte zorlanabilecek, ihtiyacı olan tüm ülkelere yardım sağlanmasını kolaylaştıracak çabalarını hızlı ve kararlı bir şekilde arttırmaya teşvik ediyoruz. Engelliler, mülteciler, göçmenler ve ülke içinde yerlerinden edilmiş kişiler, kadınlar ve kız çocukları dahil, COVİD-19 sebebiyle daha da korunmasız hale gelmiş gruplara yardım sağlanmasının ve evsahibi toplumların ihtiyaçlarının özellikle dikkate alınmasının önemini vurguluyoruz. Bu bağlamda, BM Genel Sekreteri tarafından 25 Mart'ta ilan olunan COVİD-19 için Küresel İnsani Mukabele Planı'nı memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.
"Pandemiğin ekonomik, sosyal vb. tüm zararlarını asgariye indirmek için acil önlemler alınmalı"
Diğer G20 ülkeleriyle birlikte pandemiğin ekonomik ve sosyal zararını asgariye indirgemek, küresel büyümeyi yeniden sağlamak, piyasa istikrarını korumak ve dayanıklılığı arttırmak amacıyla mevcut tüm politika araçlarını kullanacaklarına dikkat çeken MIKTA üyeleri, "Bunu yaparken gayrıresmi ekonomide çalışanlar ve küçük ve orta ölçekli işletmeler de dahil olmak üzere virüsten en fazla etkilenen sektörlere özellikle dikkat gösterecektir. G20 tarafından harekete geçirilen güçlü uluslararası işbirliğinin, insan hayatını korumaya ve insanların geçim kaynaklarına olan etkileri en aza indirgemeye, bir yandan da her türlü ayrımcılığın, ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının önüne geçilmesine hizmet edeceğine güvenimiz tamdır." diye açıklamalarda bulundu.
MIKTA Dışişleri Bakanları, yaptıkları ortak çağrıda şu ifadeler de yer verdi:
COVİD-19'la mücadele için acil önlemler alınması gerektiği hallerde, bu önlemlerin insan hakları hukukuyla uyumlu ve amaç-odaklı, orantılı, şeffaf, ayrım gözetmeyen ve geçici olması konusunda mutabıkız. Bunlar, ticarete gereksiz engellere veya küresel arz zincirlerinin aksamasına yol açmamalı ve DTÖ ilke ve kurallarıyla uyumlu olmalıdır. Şeffaflığın önemi ile aldığımız ticaretle alakalı ve tümü küresel arz zincirlerinin bu kriz sırasında çalışmaya devam etmesini mümkün kılacak önlemlere ilişkin olarak DTÖ'yü bilgilendirme taahhüdümüzü vurgularız. Küresel ekonominin ivedilikle toparlanmasına duyulan ihtiyacı göz önüne alarak mukabelelerimizin uluslararası trafiğe ve ticarete gerekli olmayan müdahalelerden kaçınacak şekilde eşgüdümünü sağlamak için uluslararası toplumla birlikte çalışacağız. Her ülkenin hastalığı kontrol altına alma çabalarını baltalamayacak derecede, kişilerin ve malların insani, bilimsel ve elzem iş faaliyetleri için dolaşımını kolaylaştırma ihtiyacını dikkate alacağız.
"Pandemiyle mücadeledeki tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız"
COVİD-19'un uluslararası bilgi ve iyi uygulama paylaşımı dahil ortak çalışmaya dayalı mukabele gerektiren yeni bir hastalık olduğunu kabul ettiklerini belirten MIKTA üyeleri, "Pandemiyle mücadeledeki tecrübelerimizi açık, şeffaf ve demokratik bir şekilde paylaşmaya hazırız. Kendilerini ve nüfusun genelini korumak ve pandemiyle mücadele için elimizde bulunan tüm yenilikçi araçları harekete geçirmek üzere işbirliğimizi derinleştireceğiz. İlaveten, etkinlik, güvenlik, eşitlik, erişilebilirlik ve satınalınabilirlik hedeflerine bağlı kalarak tespit kitleri, ilaçlar ve aşılar geliştirilmesini hızlandırmak üzere uluslararası toplumla birlikte çalışmayı sürdürecek ve en korunmasız ülkelerdeki sağlık sistemlerini daha da güçlendirmek için işbirliği yapacağız." ifadelerine yer verdi.
"Salgına hızlıca yanıt verme ve gelecekteki bir salgına karşı hazırlıklı olma hususunda dayanışma içinde olacağız"
COVİD-19 pandemiğinin yakın zamanda kontrol altına alınmasını umduklarını ifade eden MIKTA üyeleri, Virüsün geçim kaynakları ve kalkınma üzerindeki etkisini tam olarak dikkate alarak mevcut salgına hızlıca yanıt verilmesinin yanısıra, gelecekteki bir salgına karşı daha hazırlıklı olmayı teşvik etmek için dayanışma ve işbirliği ruhuyla birlikte çalışmayı kuvvetle taahhüt ettiklerini belirtti.
Ayrıca üyeler, bu amaçla kendi aralarında ve diğer ülkelerle bilgi paylaşımı, kapasite inşası ve teknik yardım da dahil olmak üzere potansiyel işbirliği yöntemlerini araştıracaklarını ifade etti.
Son olarak ortak açıklamada, bölgelerarası ve yeni inovatif bir ortaklık olarak MIKTA'nın küresel sağlığı destekleyeceği, kamu mallarını korumakta ve küresel yönetişimi güçlendirmekte öncü bir rol oynamaya devam edeceği vurgusu yapıldı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.