“Mısır taban fiyatı açıklanmalı”
Mısır üretim maliyetinin kilogram bazında 67 kuruş olduğunu belirten Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, TMO’nun çiftçiyi memnun edecek bir fiyat politikasıyla piyasaya girmesi gerektiğini söyledi.
Mısır taban fiyatının zaman geçirilmeden açıklanması gerektiğini ifade eden CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, üreticinin alın terinin heba edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Çukurovalı çiftçilerden gelen talep ve öneriler doğrultusunda yazılı açıklama yaparak yetkililere çağrıda bulunan Tümer, Türkiye mısır üretiminin büyük bölümünün karşılandığı Çukurova Bölgesi’nde çiftçinin alın teri kurumadan hakkını almasının önemine işaret etti.
Tarımsal üretiminin zorluklarına dikkat çeken Tümer, “Binbir emekle kaliteli ve bereketli mısır yetiştiren çiftçimiz hiçbir kesime ezdirilmemeli. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi’nin verilerine göre bir kilogram mısırın 67 kuruşluk maliyeti var. Çiftçinin tarımsal faaliyetini devam ettirmesi ve ülke ekonomisine katkısının artması adına maliyet hesabı göz önüne alınarak üreticiyi memnun edecek bir taban fiyat açıklanması gerekiyor.” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının oluşabilecek fiyat istikrarsızlığını önlemek için çiftçiyi düşünerek alım fiyatıyla piyasaya girmesinin önemine işaret eden Tümer, “Çiftçinin kara gün dostu olarak bilinen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), bir kilogram mısır fiyatının 67 kuruş olduğunu göz önüne almalı, çiftçimizin geleceği için sağduyulu yaklaşmalı ve buna göre bir an önce alım fiyatı belirlemelidir” şeklinde konuştu.
“Çiftçi kendi imkanları ile ürününü depolayabilmeli”
Üreticilerin fiyat dalgalanmalarından olumsuz etkilenmemesi için yetkililerin mutlak suretle gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kooperatifçilik sistemini desteklemesi ve geliştirmesi gerektiğini dile getiren Tümer, “Bu politikalar çerçevesinde kooperatiflerin lisanslı depoculuğu geliştirmeleri için fırsat tanınmalıdır. Üreticilerin ürünlerini depolayabileceği lisanslı depoculuk kooperatifçilik aracılığıyla mutlaka geliştirilmelidir. Kooperatifçilik geliştirilemiyorsa bile çiftçinin mısır başta olmak üzere diğer ürünleri de kendi imkanlarıyla depolayabilmesine olanak tanınmalıdır. Çiftçimizin fiyat dalgalanmaları karşısında olumsuz etkilenmemesi kooperatifçilikle birlikte lisanslı depoculuğun geliştirilmesiyle mümkün olacaktır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.