Mısır'da gerilim tırmanıyor

Mısır'da gerilim tırmanıyor

Mısır'daki gerginlik Müslüman Kardeşler örgütünün 'direnme' kararının ardından daha da arttı. Sokaklara dökülen Mursi taraftarları ile karşıtlar ve güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı.

Mısır'da dünden itibaren yaşananlar:

Mısır’da askeri darbe ile Muhammed Mursi iktidarının devrilmesi ardından kanlı bir Cuma günü yaşandı. 19’u gösteriler sırasında olmak üzere en az 72 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de yarlandı. Mısır’daki darbeyi “darbe” olarak ifade etmekten kaçınan ABD, Mısır’daki şiddet olaylarını kınadı.

Cuma günü Mursi yanlıları ile karşıtları arasına şiddetli çatışmalar yaşandı. Asker de Mursi yanlısı göstericiler üzerine ateş açtı. Cuma akşamı Kahire’deki Tahrir Meydanı dolaylarında iki kişi hayatını kaybetti, 70 kişi yaralandı.

Gün içinde Mursi yanlısı 4 gösterici kışla önünde askerlerle yaşanan çatışmalarda öldü. Mısır medyasına göre İskenderiye’de Mursi yanlısı ve karşıtları arasındaki çatışmalarda 14 kişi öldü, 200 kişi yaralandı. Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili ajansa yaptığı açıklamada İskenderiye’deki ölümlerin çoğunun gerçek kurşundan kaynaklı olduğunu bildirdi.

Güneydeki Asyut kentine bir kişi taraflar arasındaki çatışmalarda öldü, 19 kişi yaralandı. Kuzey doğudaki Sinai kentinde 5 polis silahlı kişiler tarafından öldürüldü. Aynı bölgede daha öncesinde ise bir asker öldürülmüştü.


ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Mısır’daki şiddet olaylarını kınayarak, “Mısırlı tüm sorumlulara güç kullanımını kınamaya ve taraflar arsındaki yeni şiddet olaylarını engellemeye çağırıyoruz” dedi. Sözcü ABD’nin askerlerden barışçıl gösteriler dahil tüm Mısırlıların haklarını saygıyı güvenceye almasını beklediğini ifade ederken, eylemcileri de “sükunet içinde protestolarını yapmaya” çağırdı.

Askeri darbenin üzerinden üç gün geçerken, Müslüman Kardeşler yeniden eylemlere çağırdı. Hafta sonunun eylemlerle geçmesi bekleniyor.


MÜSLÜMAN KARDEŞLER LİDERİ TUTUKLANDI

MENA haber ajansı ve Müslüman Kardeşler örgütü, dün yaşanan olaylar esnasında örgütün önde gelen isimlerinden Hayrat el-Şater'in tutuklandığını açıkladı.

Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yer almış adaylardan biri olarak bilinen el-Şater'in, şiddet olaylarında rol oynadığı suçlamasıyla gözaltına alındığı bildirildi.

Müslüman Kardeşler örgütüyle olan yakın ilişkisinden dolayı 12 yıl hapis yattıktan sonra Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından özgürlüğüne kavuşan el-Şater, örgütün finans işlemlerini yöneten zengin bir işadamı olarak biliniyordu.


ÇATIŞMALAR GECE BOYU SÜRDÜ

Mursi karşıtlarının toplandığı Tahrir Meydanı gecenin ilerleyen saatlerinde boşalsa da Mursi yandaşlarının toplandığı Adeviye Meydanı'ndaki kalabalık, uzun süre bekleyişini sürdürdü.

AA'nın haberine göre ise ülkenin güneyindeki Asyut kentinde, valilik binası önünde, güvenlik güçleri ile Muhammed Mursi'yi destekleyen göstericiler arasında çatışmada çıktı. Çatışmada 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Başkent Kahire'de, taraftarları devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ordu tarafından ev hapsinde tutulduğu Savunma Bakanlığı'na yürüdü.

Uluslararası haber ajansı Reuters, yüzlerce Mursi taraftarının açılan ateşle durdurulduğunu ileri sürdü. Çıkan olaylarda 3 kişi hayatını kaybetti.

Mısır ordusundan yapılan açıklamada ise, askerlerin göz yaşaratıcı gaz ve kuru sıkı kullandıkları belirtildi. Açıklamada askerlerin mermi kullanmadığı da vurgulandı.


'MEYDANLARDAN AYRILMAYACAKLAR'

Devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin evine yakın mesafede bulunan Rabiatu'l Adeviyye alanını dolduran onbinlerce gösterici, demokrasi sloganları atıp, Mısır bayraklarıyla alanı renklendirdiler.

Mursi'nin görevden uzaklaştırılmasını kabul etmeyen grup, darbeden vazgeçilene kadar gösterilerini sürdüreceklerini açıkladı. Göstericiler adına konuşan Şeyh Ebu Ahmed, ülke tarihinde seçimle göreve gelen tek cumhurbaşkanının Mursi olduğunu belirterek, devrimdeki kazanımlarının darbeyle geri alınmak istendiğini söyledi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii de açıklamasında, "Milyonlar, Cumhurbaşkanı Mursi dönene kadar meydanlardan ayrılmayacak. Cumhurbaşkanımızdan vazgeçmeyiz" dedi.


OLAYLARDA ASKER VE POLİS ÖLDÜ


Sina Yarımadası'nda gece saatlerinde düzenlenen iki ayrı saldırıda 4 polis hayatını kaybetti. Bölgede dün sabah saatlerinde de Mısır ordusuna ait kontrol noktalarıyla, El Ariş havaalanı ve Refah'ta bir polis karakoluna silahlı gruplarca saldırı düzenlenmişti. Saldırılarda bir asker hayatını kaybetmiş, 2 asker de yaralanmıştı.


SİNA'DA OLAĞANÜSTÜ HAL

Saldırılar sonrası Mısır, Gazze sınırını kapattı. Süveyş ve Güney Sina'da ordu alarm durumuna geçti ve bölgede olağanüstü hal ilan edildiği açıklandı.

Gecenin ilerleyen saatlerinde ise Mısır ordusuna ait helikopterler El-Ariş Havaalanı'na yakın bölgeleri bombaladı.

Kuzey Sina'da sokağa çıkma yasağı ilan edildiği iddiası ordu kaynaklarınca yalanlandı.

Dün sabah başlayan ve gece de devam eden olaylarda ülke genelinde toplam 30 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.


ŞURA MECLİSİ'Nİ FESHETTİ

Öte yandan geçici cumhurbaşkanı sıfatıyla geçiş sürecini yönetecek olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur da icraatlarına başladı. Parlamentonun üst kanadı olan Şura Meclisi'ni fesheden Mansur, yeni bir istihbarat şefi de atadı.


BEDİİ: ASKERİ YÖNETİMİ TANIMIYORUZ

Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii, askeri yönetimi tanımadıklarını ve Mursi dönünceye kadar destekçilerinin meydandan ayrılmayacağını söyledi. Bu açıklamanın ardından Bedii hakkında yeniden yakalama kararı çıkarıldı.

Dün tutuklandığı açıklanan Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, Kahire'de halka seslendi.

“Muhammed Mursi, tüm Mısırlıların cumhurbaşkanıdır” diyen Bedii Cumhurbaşkanı Mursi dönünceye kadar milyonlarca destekçisinin meydanlardan ayrılmayacağını söyledi.

Bedii, konuşmasında askeri yönetimi tanımayacaklarını da dile getirdi.

Mısır ordusundan göstericilere ateş açmamasını isteyen Bedii, “Basın kuruluşlarının Mısır'da yaşananları çarpıttığını” belirtti.

2 gün önce Muhammed Bedii'nin Libya sınırına yakın bir bölgede yakalanarak tutuklandığı belirtilmişti.

Mursi yandaşlarını meydanlara çağıran bu konuşmasının ardından Mısır Başsavcılığı, Muhammed Bedii, yardımcısı Hayrat Şatır ve 5 İhvan lideri hakkında yeniden yakalama kararı çıkardı.

AA'nın haberine göre, “şiddete teşvik” suçuyla aranan Şatır ilerleyen saatlerde gözaltına alındı.

Öte yandan Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) lideri Saad el-Katatni ile Müslüman Kardeşler Teşkilatı yöneticilerinden Reşad el-Beyyumi de serbest bırakıldı.


4 TALEP

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarları, 'askeri darbeye hayır' adı altında Kahire'nin doğusundaki Rabiatu'l Adeviyye Meydanı'nda düzenledikleri gösteride 4 ayrı talepte bulundu.

Gösterinin düzenlendiği meydandaki platformda açıklanan taleplerin başında Mursi'nin görevine iadesi yer alıyor. Diğer talepler ise "halkın onayladığı anayasanın yeniden yürürlüğe girmesi, Yüksek Yargı Konseyi tarafından başsavcının değiştirilmesi ile en geç 2 ay içerisinde millet meclisi seçimlerinin yapılması" şeklinde sıralanıyor.


ÇATIŞMA ÇIKARAN POSTER

AFP, 3 göstericinin öldüğü çatışmanın bir Mursi taraftarının kışlanın önündeki dikenli tellere devrik liderin posterini asmak istemesi üzerine çıktığını bildirdi. Mursi yanlısının ateş açılmadan önce uyarıldığını belirten AFP muhabiri, protestocuların olduğu taraftan da kurşun sıkıldığını söyledi.


AVRUPA KONSEYİ: ENDİŞELİYİZ

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjon Jagland, dünya medyasında sadece Hürriyet ve El Cezire’ye Mısır’daki durumu değerlendirdi. Jagland şu ifadeleri kullandı:

“Mısır Cumhurbaşkanı Mursi göreve demokratik yollardan gelmişti, ama gidişi öyle olmadı. Demokratik yollardan seçilmiş bir liderin nedeni ne olursa olsun ordu tarafından görevden uzaklaştırılıp tutuklanması konusundaki endişelerimizi ifade etmek zorundayız. Bu yüzden bundan sonraki adımlar çok önemlidir. Mısır’ın gerçek bir demokrasinin temellerini atacak bir anayasanın yolunu açacak barışçı bir siyasi sürece ihtiyacı var. Bu seçim sandıkları kapandığında biten değil, işleyen, katılımcı bir demokrasiyi her seviyede, her zaman garanti eden bir süreç olmalı.”


"ANKARA'NIN TALEBİNİ BİLİYORUZ ANCAK MISIR HALKINI DİNLEYECEĞİZ"

Mısır’da ordu, demokrasiye yeniden geçiş sürecinin zor olacağını, ancak 24 saat içinde bir başbakan belirlenmesi ve yol haritasının netleşmesiyle uluslararası alandaki endişelerin giderileceğini düşünüyor. El Ehram gazetesine konuşan askeri bir kaynak şu ifadeleri de kullandı:

“Umduğumuz desteği bulduğumuzu söyleyemem. Türk ve Tunus liderliklerinin, sembolik bir nitelikte de olsa Mursi’nin görevine iadesini istediğini biliyoruz. Mısır halkının buna karşı olduğunu da biliyoruz. Biz halkın iradesini izleyeceğiz. Yaz sonuna seçim yasasını hazırlayıp genel seçime ilerlersek doğru yola girdik demektir.”

El Ehram’ın önceki gün ordunun Mursi’ye, Türkiye, Katar ya da Yemen’e gitmesi teklifinde bulunduğu ama kendisinin reddettiği yolundaki haberi kafa karışıklığı yarattı.

CNN, Mursi’ye yurtdışı çıkış yasağı koyulduğuna dair resmi ajans MENA ile EgyNews’daki haberleri hatırlatarak, El Ehram’ın iddiasının bu haberlerle çeliştiğini belirtti.


MISIR'IN ÜYELİĞİ ASKIDA

Afrika Birliği de, ordunun yönetime el koyması nedeniyle Mısır'ın üyeliğini askıya aldı.


SELEFİLER: MANSUR'UN ANAYASAL KARARNAMESİNİ REDDETTİLER

Selefi eğilimli Nur Partisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Mansur'un herhangi bir kararname yayımlamadan önce topluma ve siyasilere danışması gerektiği belirtilerek, "Partimizin tutumu, Mısır halkının canlarının, kanlarının korunması ve toplumda birliğin sağlanmasından yanadır" denildi.

Açıklamada, "Nur Partisi, ülkede barışçıl gösteriler için sokaklara çıkan Mısırlıların kanının akıtılması, muhalif siyasetçilerin gözaltına alınması, sokaklarda 'baltacılar' tarafından işlenen suçların üstünün örtülmesi, İslami eğilimli kanalların kapatılması ve danışılmadan anayasal kararname çıkarılması gibi durumların karşısındadır" ifadeleri kullanıldı.

Ülkede yaşanan bu gibi olayların önüne geçilmesinin istendiği vurgulanan açıklamada, Nur Partisi'nin ülkenin krizden çıkması ve geniş çaplı uzlaşı sağlanması için hiç kimseyi dışlamadan tüm kesimlerle görüşmelere devam edeceği vurgulandı.


HAYRA ŞATIR'IN EŞİ: NE TUTUKLAMALAR NE DE DARAĞAÇLARI BİZİ YILDIRABİLİR

Mısır'ın simge isimlerinden Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konsey Başkanı Hayrat Şatır'ın eşi de halka hitaben yaptığı konuşmada, sadece kocası için değil Mısır'ın geleceği ve milli iradenin tecellisi için alana geldiğini belirterek, darbeyi yapanların dini ve vicdanının olmadığını ifade etti.

Kapılarını kırarak evlerine baskın yapan askeri güçlerin kocasına karşı kötü davrandıklarını anlatan Şatır'ın eşi, olayın vahşet boyutunda olduğunu söyledi.


MISIR ORDUSUNDAN 200 ASKER İSTİFA ETTİ

Mısır ordusundan 200 subay darbeye tepki göstererek rdudan istifa ettiği iddia edildi.


TELEVİZYON YAYINLARI KESİLDİ

Mısır devrimiyle birlikte sürekli frekansına müdahale edilen El-Kuds Televizyonunun yayını tamamıyla durdu.

Konuyla ilgili televizyondan açıklama yapan El-Kuds Televizyonu yetkilileri, sürekli müdahalelere maruz kaldıklarını bundan böyle, izleyicilerinin kendilerini NileSat yerine ArabSat üzerinden takip etmesini istedi.

El-Kuds Televizyonu iki gündün askeri darbeyle makamından indirilen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursiye’ye destek için gösterilerin yapıldığı Rabiatu’l-Adeviyye meydanından canlı yayın yapıyordu.

FEM'de yer alan habere göre; Mısır cuntası darbenin ardından Muhammed Mursi’ye destek veren Mısır25, En-Nas, Er-Rahme ve El-Hafız gibi kanalları kapattı.

Askeri darbeyle görevinden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye destek gösterilerinin basın yayın organlarına yansımasını engellemeye çalışan Mısır cuntası, bu gösterileri duyurmaya çalışan televizyon kanallarına, internet haber sitelerine ve diğer iletişim araçlarına müdahale ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.