Mısır'da Ordu, başkanlık sarayının çevresine barikatlar kurdu
El Cezire: Cumhurbaşkanı Mursi'nin tüm yardımcılarının Cumhurbaşkanlığı sarayını terk etti, sarayda sadece Mursi kaldı
BBC Türkçe'nin Mısır'daki gelişmelere dair verdiği akışa göre, ordu, Kahire Üniversitesi'nin önüne zırhlı araçlar konuşlandırdı. New York Times muhabiri Kareem Fahim, twitter hesabından "İslamcılar ile askerler arasında gerginlik çıktığını ve bazı İslamcıların zırhlı araçların üstüne çıkarak 'Sen bizim ordumuzsun' dediğini" yazdı. Fahim, "Asker, İslamcıları dağıtmak için askerler havaya ateş açtı" dedi. El Cezire kanalı, Cumhurbaşkanı Mursi'nin tüm yardımcılarının Cumhurbaşkanlığı sarayını terk ettiğini, sarayda sadece Mursi'nin kaldığını ileri sürdü. Reuters da Mursi'nin bulunduğu yerin etrafına tel örgü gerip, barikatlar kurduğunu belirtti.
BBC Türkçe'nin Mısr'daki gelişmeler hakkında hazırladığı canlı akışta yer alan bazı ifadeler şöyle:
Reuters: Mısır ordusu Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin bulunduğu yerin etrafına tel örgü gerip, barikatlar kuruyor.
Sky News muhabiri, Kahire Üniversitesi civarında toplanan Cumhurbaşkanı Mursi taraftarlarının etrafının askerler tarafından çevrildiğini aktarıyor.
Habere göre, Mursi taraftarlarının temsilcileriyle görüşen subaylar, amaçlarının sadece güvenliği sağlamak olduğunu söyleyerek ortamı yatıştırmaya çalışıyor.
Üniversite civarındaki muhaliflerin ve Mursi taraftarlarının sopalar taşıdığı belirtiliyor.
Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın, sonuncusu Salı günü olmak üzere geçen hafta içinde Mısır Savunma Bakanı General Abdulfatih es-Sissi'yle iki kez görüştüğü açıklandı.
Savunma Bakanlığı Basın Sözcüsü George Little, konuşmanın içeriğiyle ilgili bilgi vermezken, ABD'nin Mısır'da demokrasiden yana olduğunu ve sorunların barışçıl yolla çözülmesini arzuladıklarını söyledi.
El Cezire: Cumhurbaşkanı Mursi'nin tüm yardımcıları Cumhurbaşkanlığı sarayını terk etti. Sarayda sadece Mursi kaldı.
Müslüman Kardeşler'in İngiltere'deki Sözcüsü Mona el Kazzaz BBC'ye konuştu: Başlıca korkum askeri yönetime geri dönülmesi. Ordu siyasi sahnenin bir parçası olmamalı.
Kahire'de bulunan Fehim Taştekin TSİ 19:35 civarı Twitter'dan bu mesajları attı:
"Havaifişek yağmuru ama yakıcı güneşin altında ışık yansıması sıfır. Mursi gitmiş değil ama kalabalık koptu.
Vuvuzelayı Mısırlılar daha iyi öttürüyor, bir de Mısır usülü kornalar var. Her yer curcuna."
Kahire Üniversitesi'nin önünde zırhlı araçlar konuşlandırıldı. 'Mübarek'in haydutları' diye niteledikleri grupların saldırılarından korkan Müslüman Kardeşler taraftarları memnun.
"İslamcıları dağıtmak için askerler havaya ateş açtı." - New York Times muhabiri Kareem Fahim
BBC World televizyon kanalında canlı yayına konuk olan Fahmy, serbest seçimlerin, Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarına son veren 2011 devrimindeki taleplerden yalnızca biri olduğunu vurguladı. Fahmy, güvenlik güçlerinin denetim altına alınması ve işkencenin son bulması gibi taleplerin ise karşılık bulmadığını belirtti.
Gösterilerin kitleselliğine gönderme yaparak, "12 milyon kişi sandık sonucuna saygısızlık ediyor olamaz" diyen Fahmy, ordunun da bu yoğun baskı nedeniyle Mursi'ye tavır aldığını söyledi.
Fahmy, halkın Mısır'ı yönetenlere, "Taleplerimiz karşılanmadığı sürece sokaklara çıkmaya devam edeceğiz" mesajı verdiğini dile getirdi.
Kahire'de Müslüman Kardeşler'in toplandığı Medinat Nasr semtinin sokaklarına askerler konuşlandırılıyor.
Mısır'da hem muhalifler hem Mursi yanlılarının meydanlardaki gösterileri sürüyor. Mursi destekçileri "Şehit olmaya hazırız" sloganları atıyor. BBC Ortadoğu Editörü Jeremy Bowen'ın haberi.
Mısır polisi özel timinden memurlar zırhlı araçlarıyla Tahrir Meydanı'yla Mursi destekçilerinin toplandığı Kahire Üniversitesi'ni bağlayan bir köprüyü koruyor.
Mısır'daki kriziyle ilgili olarak BBC World canlı yayınında Müslüman Kardeşler'in görüşünü, hareketin sözcüsü ve iktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi'nin danışmanı Cihad el Haddad dile getirdi.
Mursi'nin seçilmesiyle Mısır'daki 60 yıllık yozlaşmış düzenin son bulduğunu belirten Haddad, şimdi eski rejimin destekçileriyle diğer siyasi grupların birleştiğini iddia etti.
Milyonlarca kişinin sokağa çıkmasının Mısır'daki demokrasinin göstergesi olduğunu söyleyen Müslüman Kardeşler sözcüsü, bu milyonların seçimle hükümeti ve Cumhurbaşkanı'nı değiştirme gücü olduğunu ifade etti.
Haddad, ordu ile siyasi bir pazarlık yürütülemeyeğini vurgulayarak, "Ordunun yeri kışlalardır, siyaset sahnesi değil" diye konuştu.
Mısır Devlet Televizyonu: Dini liderler, gençlik liderleri ve iktidardaki Özgürlük ve Adalet Partisi dışındaki siyasi gruplarla yapılan toplantı biter bitmez, ordu açıklama yapacak.
"Mursi, Mübarek değil. Cumhurbaşkanını özgürce seçen Mısırlılar bu demokratik tercihlerini koruyacak ve korkuya yenik düşmeyecektir." – Müslüman Kardeşler
Cinsel taciz olaylarının önüne geçilmesi için gönüllü protestocular kadınlar ve erkekleri ayırıp, aralarında "güvenli bölge" oluşturdu.
"Mısır'daki askeri darbe girişimini reddediyorum. Mursi'nin otoriter yönetimine karşı siviller direnmelidir. Asker kışlaya siviller Tahrir'e!" - Osman Elbek
Kahire'den BBC okuru Sarah: Mısırlılar neden daha geçerli bir muhalef için gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerini beklemedi diye düşünüyordum. Ama muhtemelen birçoğu yakıt, gıda eksikliği veya kısıtlı istihdam olanağı nedeniyle o kadar uzun yaşayamayacak... Mursi yerel saatle 1630'da konuşma yapacak. 'Meşruiyet'ten daha az, danışma ve ordunun adım atmasına gerek kalmadan taviz vermek gibi 'demokrasinin gereklilikleri'nden daha çok bahsetmesini umalım.
Emekli Büyükelçi ve USAK Başkanı Özdem Sanberk: Mısır'ın bu noktadan sonra otoriter bir sürece girmesi bütün Arap dünyasını olumsuz etkiler ve Türk diplomasisi için büyük hüsran olur.
Askerler, arkadaşlarımla birlikte oturduğumuz kafeye gelip, hepimize evlerimize gitmemizi emretti. Mısır'da özgürlük yankılansın, ama askeri darbe olmasın.
@HatemRushdy - Twitter
Mısır'ın başkenti Kahire'de halk isyanın sembolü olan Tahrir Meydanı'ndan ayrılmıyor. Mursi destekçileri "şehir olmaya hazırız" diyor. BBC Ortadoğu Editörü Jeremy Bowen, Kahire'den bildiyor.
Eğer bir asker Mısır devlet televizyonundaki kişilere eve gitmelerini söylüyorsa buna 'ele geçirme' denebilir mi? Binadan ayrılan çalışanlara göre evet.
@AleemMaqbool - Aleem Maqbool, BBC Muhabiri - Twitter
Kings College London'da ekonomi-politik dersleri veren Dr. Ashraf Mishrif, BBC World televizyon kanalındaki canlı yayın bağlantılarında Mısır'daki siyasi krizi değerlendiriyor.
Mishrif, geçen yıl büyük oy desteğiyle Cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi'nin bugün kitlesel gösterilerle karşı karşıya kalmasının sebebini, "geçiş dönemiyle ilgili uzun vadeli bir stratejisinin olmamasına" bağlıyor.
Uzmana göre, ikinci sebep ise 2011'de 30 yıllık Hüsnü Mübarek iktidarının devrilmesinin ardından yönetime gelen Müslüman Kardeşler ekibinin ülkede ekonomik ve siyasi istikrarı sağlayabilecek kadar yetkin olmaması.
Mishrif'e göre ordu, yönetime el koyma veya bir geçiş hükümetine gözetleyici olma seçeneklerinden ikincisini tercih edecek öncelikle.
"Niye bu coğrafyada insan veba ya da koleradan birini seçmek zorunda kalıyor? Mısır'a bak." – Figen Batur
Associated Press Haber Ajansına göre, Mısır Devlet Televizyonu'nun haber merkezinde subaylar ültimatomun süresinin dolmasından önce yayınları denetliyor.
BBC World televizyon kanalındaki canlı yayında konuşan Mısırlı emekli Tuğgeneral Ayman Salama, ordunun bir iki saat içinde vereceği kararın "pandoranın kutusunu açabileceğini" söyledi.
Salama, generallerin "meşruiyet" vurgusu yaptığına dikkat çekerek, ordunun kitabında meşruiyet kaynağının seçim veya anayasa değil, "halkın istekleri" olduğunu belirtti.
Emekli general, Cumhurbaşkanı Mursi'nin 2011'deki devrimi koruma adına yargıyla ve yeni anayasa yapımıyla ilgili birçok yetkiyi kendi üzerinde toplayan bildirisine gönderme yaparak, "Mursi meşruiyetini 21 Kasım'da kaybetti" dedi.
"Mübarek gibi diktatöre on yıllarca tahammül edenlerin halkının üçte ikisinin oyu ile seçilen Cumhurbaşkanı Mursi'ye itirazları 2 yüzlülüktür" - Egemen Bağış, Türkiye AB Bakanı
@EgemenBagis - Twitter
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.