Abdullah TOPRAK

Abdullah TOPRAK

Mobil cihazlarda uygulama izinleri ve güvenlik

Bu yazıda akıllı telefon kullanıcıları için uygulamalarda verilen izinleri ve alınması gereken önlemleri anlatmaya çalışacağım. Günümüz mobil kullanıcıları kullandığı birçok uygulamaya verdiği izinlerden habersiz. Hangi uygulamaya hangi izni neden verdiğini bilmiyor.

Uygulamalara verilen izinlerden dolayı telefonda atılan her adım takip edilebiliyor. Hatta telefonun yanında konuşulan her şey dinlenebiliyor. Bu dinlemeler en iyi niyetle reklam olarak karşımıza çıkıyor. Birçok uygulama birbiriyle senkronize bir şekilde çalışır. Yani bir uygulamadan toplanan veriler başka bir uygula ile karşımıza çıkar. Örneğin WhatsApp’ı kullanan birçok kişi farkında olmadan kamera ve mikrofona izin vermiştir. Telefon yanımızdayken bahsettiklerimiz ile ilgili reklamların Instagram ve Facebook’ta karşımıza çıktığını görebiliriz. Ya da Google arama motorunda yaptığımız bir aramadan ya da konuşmalarımızdan sonra Google Adsense reklamlarının olduğu bir web sitesine girdiğimizde karşımıza aradıklarımız ya da konuştuklarımız ile ilgili reklamların çıkması. Farkında olmadan verilen izinler nedeniyle böyle şeylerle karşılaşıyoruz.

Unutulmaması gereken bir gerçek daha vardır ki akıllı telefonların hiçbiri yani ne Android telefonlar ne de IOS telefonlar tamamen yüzde yüz güvenilir bir kullanıcı deneyimi sunar diyemeyiz. Yani tüm izinler kapatılsa dahi arka planda bizden izin almadan birçok şeyi yapabilirler. İşte sırf bu ve benzeri nedenlerden dolayı mobil cihazları mahrem olan yerlerden uzak tutmak gerekir. Çoğu zaman mobil cihazları çalar saat olarak kullanırız. Uyurken yanı başımıza bırakıp uyuruz. Bunun yerine hem güvenlik hem de sağlık açısından bir çalar saat kullanılması daha doğru olur.

Peki uygulamalar en güvenli şekilde nasıl kullanabilir?

Uygulamaları güvenli şekilde kullanmak için öncelikle kaynağı belirsiz uygulamalar yüklenmemeli. Google Play dışında hiçbir kaynaktan uygulama yüklenmemeli. Google Play’den uygulama yüklerken de uygulamanın indirilme sayısına, uygulamaya verilen izinlere, aldığı puana ve yapılan yorumlara dikkat etmeliyiz. Yani kısaca Google Play’deki her uygulama güvenilirdir demek doğru değildir. Aynı şekilde App Store’dan uygulama yüklerken de aynı adımlara dikkat etmeliyiz. IOS tabanlı telefonlar App Store dışında uygulama yüklemesine izin vermediği için Android tabanlı telefonlara göre bir tık daha güvenilirdir. Cihaza dosya indirmeye izin vermez. Bu kullanıcı deneyimi açısından bazen iyi bazen kötü sonuçlar doğurur.

Daha güvenilir bir kullanım için ne gereklidir?

Neredeyse hiç dikkat edilmeyen konulardan biri de konum hizmeti. Telefonun konumunun sürekli açık olması büyük bir güvenlik açığıdır. Uygulamalar gittiğiniz tüm yerler ile ilgili bilgi toplar. Konum hizmeti sadece ihtiyaç halinde açılmalı. İhtiyaç görüldükten sonra kapatılmalıdır. Bazen uygulamalara konum hizmetini kullanma izni veririz. İşimizi gördükten sonra o uygulamaya verdiğimiz konum hizmeti iznini kapatmayı ya da konum hizmetini tamamen kapatmayı unuturuz. Böyle olunca uygulama takip etmeye devam eder.

Konum hizmeti daha çok bir yerden bir yere gitmek için kullanılır. Yani daha çok harita uygulamalarında kullanılır. Konum hizmeti açıkken dikkat edilirse harita uygulamaları dışında birçok uygulama konum hizmetini kullanmak için izin ister. Yani kısaca uygulamalar telefonu yol geçen hanına dönüştürmek isterler. Arka planda istedikleri gibi at koşturmak isterler. Bilinçli kullanıcılar olarak bu izinlere engel olmak gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.