İlyas KAYA
Nasıl motive olabilirsin?
Motivasyon, kişinin harekete geçip belirli bir hedefe odaklanabilmesi için gerekli enerji, özveri ve isteğe sahip olmasına denir. Yani kişinin dinç olması ve moralini yüksek tutması için oluşturulması gereken enerjidir.
Üniversiteye hazırlık sürecinde moral ve motivasyonunuzun yüksek tutulması gerekiyor. Peki, moral ve motivasyonunuzun yüksek tutulması için ne yapmanız gerekiyor? Bu yazımda üniversiteye hazırlık sürecinde nasıl motive olabilirsin? Sorusuna cevap vermeye çalışacağım:
Sistemli çalışmalısın: Sistemli çalışmak, motivasyonun ilk ve en önemli adımıdır. Bu adımı düzenli bir şekilde geçirirseniz ileriki adımların yapılması kolaylaşır, istikrarlı bir şekilde yolunuza devam edebilirsiniz. Sisteminizi ise şu şekilde oluşturabilirsiniz:
Plan kur: Hedefini gerçekleştirmen için mutlaka düzenli olmalısın. Bu düzenin ise nerede, ne zaman, niçin ve nasıl yapılacağını gösteren taslağa plan denir. Üniversiteye hazırlık sürecinde öğrencinin bu taslağı oluşturması gerekiyor. Bu adım ilk adımındır. İlkler nasılsa süreç de öyle neticelenir.
Program Yap: Üniversiteye hazırlık sürecinde yapılması gereken işlerin rehberlik merkezi denetiminde; ders çalışma bölümlerini, sırasını ve zamanını gösteren bir çizelgeyi oluşturulması gerekmektedir. Daha sonra bu çizelgeyi kendinize göre, güçlü ve zayıf yönlerinizi ele alarak değişikliklerinizi yapmalısınız.
Uygula: Plan ve programınızı oluşturduktan sonra süreci istikrar ve düzen içerisinde geçirmelisiniz. Ancak öğrencilerimizin çoğu genelde ilk günlerde bu programı uygulayıp, ilerleyen günlerde ise bırakırlar. Özellikle rehberlik merkezinde yapılan programı daha sonra değerlendirmezseniz bu sorunla karşılaşırsınız. Arkadaşlar! Sizi kendinizden daha iyi tanıyan kimse yoktur. Zayıf ve güçlü yönlerinizi sizden daha iyi bilen olmadığından dolayı rehberlik merkezi tarafından yapılan programı mutlaka kendinize göre tekrardan düzenlemelisiniz.
Takip et: Tecrübelerimden edindiğim bilgiye göre öğrenci kardeşlerimiz ilk üç aşamayı yapmaya çalışıyor. Ancak takip etme alışkanlığı kazanmayan öğrenciler programlarını yarım bırakıyorlar. Arkadaşlar! Yapılan programdan verim almak istiyorsanız; mutlaka plan ve programlarınızı takip edip eksiklerinizi tamamlamak için harekete geçmelisiniz.
Geri dönütünü al: Bu aşama çalıştığınız konularla ilgili denemelerde çıkan ve yanlış yaptığınız soruları öğrenmek için harcadığınız çabadır. Geri dönüt çalışmasıyla önceki konuları gözden geçirmiş olacak, denemelerde çıkan yanlışların konularını tarayıp, soru çözümünü yapmış olacaksınız. Bu aşamayla birlikte geriye dönüp tekrar ve soru çözümleriyle; konularınızı sağlam bir şekilde öğrenmenizi sağlamış olacaksınız.
Eğlenerek ve ödüllendirerek çalışmalısın: Ders çalışırken çalıştığınız dersin günlük hayatta kullanımını araştırırsak, konuları çalıştığınızda saatlerinizi eğlenceli bir hale dönüştürebilirsiniz. Yoğun çalışmalar sonucunda kahve, çay ve çikolata gibi gıdalarla da kendinizi ödüllendirebilirsiniz.
İyi yönlerini gör: Çalıştığınız derslerin bizi sadece üniversiteye hazırlamadığını, ayrıca hayatın birçok alanında bize yardımcı olduğunu da araştırmalısınız. Bu şekilde çalıştığınız derslerin iyi yönlerini görebilirsiniz!
Kendine sürekli telkinlerde bulun: Büyüklerimiz; “Akıllı birine 40 kere deli derseniz, akıllı insan mutlaka delirir” demişler. Sizler de hedefinize ulaşacağınızı, bunun içinde çalışacağınızı sürekli beyninize aşılarsanız, bu şekilde de sürekli tekrarlarsanız hedefinize ulaşırsınız.
Hedefinize ulaşmanız dileğiyle… Allah’a emanet olun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.