Nasıl öğrenebilirim?

Üniversiteye hazırlık öğrencilerinin en önemli sorunlarından biri, öğrenme sorunudur. Üniversiteye hazırlık sürecinde konuları anlamadan ve öğrenmeden kesinlikle soru çözümüne geçmemeniz gerekir. Bu süreçte konuyu anlamadan soru çözümüne geçmek; hasta ve ameliyat etmemiz gereken bir kişiyi, mikropların yuvalandığı bir ortamda ameliyat etmeye benzetebiliriz. Bu şekilde ameliyat edilen kişi kurtarılmasına vesile olmaya çalışırken, tümden hastalığını artırıp ölümle burun buruna getirilebilir.

Öğrenme, insan hayatının en önemli meselelerinden biridir. Çünkü öğrenme, davranışlarımızın ve eylemlerimizin sonucunda alınan neticedir. Neticelenmeyen hiçbir eylemin, davranışın anlamı yoktur. Öğrenme teknik bir meseledir. Teknik meseleleri çözmek için uzman eğitimcilerin ve bilim adamlarının tavsiyelerine uymak gerekiyor. Prof. Richard Feynman’ın tekniği ihtiyacımızı karşılayacak niteliktedir. Şimdi bu tekniği açıklamaya çalışalım:

Öğrenmek istediğin konuyu seç: Üniversiteye hazırlık sürecinde öğrenci kardeşlerimiz hangi konuyu ve çalışılması gereken zaman dilimini bilmiyorlar. Bu süreçte rehberlik uzmanlarının denetiminde çalışılması gereken konuları yazıp programlı bir şekilde çalışmaya başlamalıdırlar.

Mümkün olduğu kadar basit ifadelerle, çalıştığın konuyu sanki derste başkalarına anlatacakmış gibi açıklamaya çalış: Albert Einstein, “Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz o konuyu anlamamışsınız demektir” diyor. Konunun anlaşılması için konuyu başkalarına anlatmak yetmez, o konuyu basit ifadelerle anlatmak gerekiyor. Bu adım öğrenmenizi sağlamlaştırır. Konular iyi bir şekilde sağlamlaşırsa torunlarınıza anlatabilecek şekilde gelişirsiniz, sağlam olmazsa arkadaşlarınıza anlatamazsınız.

Açıklamaya çalışırken sahip olduğun bilgide eksikler olduğunu fark edeceksin. Bu boşlukları kapatmak için yine kaynaklara, kitaplara geri dön: Bu şekilde bilgiler daha da sağlamlaşır. Unutulan formüller hatırlanır. Hatıra gelen her formül uygulanırsa unutulması zorlaşır.

Konuyu basit ifadelerle ve benzerliklerle açıklamaya çalış: Üniversiteye hazırlık öğrencilerinin öğrendikleri konuları, formülleri ve maddeleri günlük hayatta kullandıkları ifadelerle kodlamaları gerekiyor. Bu kodlamalar sınav dönemi ve gelecekteki yaşamlarında hatırlamalarına yardımcı olacaktır.

Üniversiteye hazırlık öğrencilerinin yukarıdaki maddeleri uygulamaları halinde öğrenmeleri kolaylaşır ya da hızlanır. Öğrenci kardeşlerimizin asıl ihtiyacı; hızlı bir şekilde öğrendiklerini hayata geçirmektir. Denemelerdeki netler düşükse yapılan programları hızlı bir şekilde değiştirip, yeni programların oluşturulması gerekir.

Bu süreç hassas ve kritik bir süreçtir. Bu süreçte genelde üniversiteyi kazanan öğrencilerin nasıl çalıştığı ve öğrenme teknikleri sorulur, öğrenilmeye çalışılır. Bu adım yanlış bir adımdır. Çünkü herkesin durumu, seviyesi,  karakteri, aile yapısı ve mekânı farklıdır. Bu farklılıklar göz önünde bulundurularak rehberlik hocalarının gözetiminde kararlar alınmalıdır. Bu şekilde olmazsa zaman kaybı olur. Zaman kaybımız stres ve bunalım günlerinin geleceğinin habercisidir.

Kocaman bir yılı öğrenme ve anlamayla geçirmeniz dileğiyle, Allah’a emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.