"Nikâhın tek çatı altında toplanması gerekir"
Tuşba İlçe Müftüsü Dr. Abdullah Sağır, nikâhın İslam'da kutsal bir müessese olduğunu, Resmi Nikâh ve Dini Nikâh'ın tek çatı altında birleşmesinin kolay bir işlem olduğunu söyledi.
VAN – Van Tuşba İlçe Müftüsü Dr. Abdullah Sağır, yeni bir aile kurmak için atılan adımlardan bir tanesi olan ve Peygamber Efendimizin sünneti olan Nikâhın İmam Hatiplerin kıyabileceğini ve halkın da sıkıntı yaşamaması için resmi nikâhın, dini nikâh kıyan İmam Hatiplere bırakılmasının, medeni kanunda yapılacak bir düzenleme ile birleştirilebileceğini söyledi.
“Şartları olmadığı sürece o nikâh sahih olmaz”
İslam’da nikâh ve nikâh ile birlikte meydana gelen aile müessesi kutsal bir müessese sayıldığından, nikâha ehemmiyet verildiğini belirten Müftü Sağır, “Nikâh için bazı şartlar tespit edilmiş, bu şartlar olmadığı sürece o nikâh sahih kabul edilmez. Malumunuz olduğu üzere, insanlar karşıt cinsleri ile, yani erkekler hanımlarla, hanımlar erkeklerle, iki tarafın rızası alınarak birlikte bir yuva kurarlar, nikâh vesilesi ile bir araya gelirler ve bir müessese kurarlar.Bu müessese dinimizde önemlidir, mühimdir. Bu müessese ne kadar ahlaka, ne kadar dini referanslara bağlı kalınırsa, insanlar o kadar kendilerini mutlu hissederler. Tabi sevgili peygamberimiz (s.a.v) hem hanımlarla evlenmiş, nikâhı özendirmiş, hem de nikâhtan uzak kalanlara da sitem ederek niçin evlenmediklerini ve dini mübinde, yani bizim dinimizde varlığı olmadığını bildirmiştir. Böylece insanları nikâh yapmaya, aile kurmaya teşvik etmiştir. Öbür taraftan zaten Hz. Allah da bizlere karşı cinslerimizle evlenmeyi bizlere emretmektedir.” dedi.
“Nikâh çok önemli olduğundan dinimizce de benimsenmiştir”
Sağır, “Nikâh’ı Hz. Allah, ilk insan ve ilk Peygamber Hz. Âdem ile başlatmış, Hz. Peygamberimiz (s.a.v) ile devam ettirmiş ve zamanımıza kadar da gelmiştir. Bundan sonra da yine aynı şekilde devam edecektir inşallah. Dolayısıyla nikâh önemlidir. Nikâhla pek çok güzellikler meydana gelir, ilk başlarda iki mutlu insanın bir araya gelmesine vesile olur, kendi aralarında bir yuva kurmalarına katkı sağlar, yardımcı olur. Nikâh çok önemli olduğundan dinimizce de benimsenmiştir, teşvik edilmiştir, Hz. Peygamberimiz (s.a.v) tarafından gençler nikâha özendirmiştir. Bizler de onun ümmeti olarak onun yolunu takip etmeye çalışıyoruz ve insanları nikâh kıymaya özendiriyoruz.” İfadelerini kullandı.
“Resmiyette tek bir nikâh vardır”
Müftü Sağır, resmi olarak 2 mercinin olmadığını belirterek, “Halk arasında halk tatmin olmaları, mutlu olmaları için genelde resmi nikâh ile birlikte, dini nikâh dediğimiz mutlaka bir Hoca efendiye, bir imama giderek ikinci bir nikâhlarını kıydırırlar. Ama resmiyette tek bir nikâh vardır, o da resmi nikâhtır. Resmi nikâhın ardından biz genelde imamlarımıza şunu söyleriz, resmi nikâh olduktan sonra siz halk arasında dini nikâh olarak adlandırılan nikâhı sizde kıyabilirsiniz. Genelde bizim telkinlerimiz bu şekilde olur.” diye konuştu.
“Yeni değişikliğe gidilirse bu ikililik ortadan kaldırılabilir”
Sağır, Türk medeni kanunu denilen bir kanununun olduğunu belirterek, “Buna dayanarak çıkarılan bir yönetmenlik vardır. O yönetmenlikte evlendirme memuru tarifi yapılırken, genelde şu şekilde yapılmış, ‘Belediyelerin bulunduğu yerlerde belediye başkanı veya onun görevlendireceği bir memur, köylerde ise muhtardır’ şeklinde bir tanım getirilmiş. Dolayısıyla resmi nikâhı sadece bunlar kıyabiliyorlar. İnançların savundukları fikirlere gelince, tabi bu ikililiğin ortadan kaldırılması, halkın da mutlu olması, fazla sıkıntıya girmeden kanunda ve yönetmelikte mesela Türk Medeni Kanununun 134. Maddesinin 2. Fıkrası ile yine buna dayanarak çıkarılan yönetmeliğin 7. Maddesinde şöyle bir değişiklik yapılırsa ‘il ve ilçelerde müftü veya bu iş ile görevlendireceği memur, köylerde ise resmi İmam Hatiptir’ şeklinde bir değişikliğe gidilirse bu ikililik ortadan kaldırılmış olacaktır.” şeklinde konuştu.
“Değişiklilik yapılırsa halkımızı ikililikten kurtulur”
Müftü Sağır son olarak, “Benim şahsi kanaatim bu noktada bir değişiklilik yapılırsa halkımızı ikililikten, halkımızı hem imama gitmekten hem de muhtara veya belediye başkanına gitmekten kurtarmış olunur. Onlarda tutulan kayıtlar, bizlerde de yapılabilir, özellikle müftülüklerde tutulabilir, imamlarımızda tutulabilir ve sağlam bir şekilde tutulacağına ben inanıyorum. Dolayısıyla idari açıdan bu doğrultuda fikir bekliyorlarsa bu fikirler yerindedir. Tabi bu fikirlerin makes bulunması için kanunlarımız, yönetmeliklerimiz genelde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılıyor. Yönetmeliklerde bakanlar kurulu kararı ile çıkarılır, meclisimizde kabul edilirse İmam Hatipler nikâh kıyabilecek ve halkımızda rahatlayacaktır.” dedi. (Hacı Yılmaz/Cihad Coşar - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.