Nişasta bazlı şekerlerin ve yoğun tatlandırıcıların önüne geçilmesi çağrısı
Malatya'da düzenlenen şeker pancarı alım töreninde konuşan Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, nişasta bazlı şekerlerin ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.
Geçen sene ürettiği 68 bin ton şekerle Türk Şeker’e bağlı 15 Fabrika içerisinde birinci olan Malatya Şeker Fabrikası, bu sene kuraklık nedeniyle 58 bin ton şeker üretmeyi hedefliyor.
Malatya Şeker Fabrikasında 66’ncı dönem 2021-2022 pancar alımı töreni düzenlendi. Kampanya Açılış Töreni Şeker Fabrikası Cami İmamı Muhammed Ali Duyan’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ve yaptığı duayla başladı.
Pancar alım kampanyası töreninde; Malatya Valisi Aydın Baruş, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Türk Şeker Genel Müdürü Mücahit Alkan, Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Celal Şerefhanlı, Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun birer konuşma yaptı.
"Denetleyici ve düzenleyici kurulun yeniden hayata geçirilmesi gerekir"
Nişasta bazlı şekerlerin ve yüksek doz katkılı tatlandırıcıların önüne geçilmesi gerektiğini belirten Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, "İstediğimiz kadar pancar fiyatını şeker fiyatını yükseltelim nişasta bazlı şekerlere ve yüksek doz katkılı tatlandırıcıların önüne geçemezsek yetiştirdiğimiz pancar fiyatının da hiçbir önem ve değeri kalmayacak. Verdiğimiz pancar fiyatı da ne olursa olsun üreteceğimiz de tatmin edemeyecek. Çünkü bunu satma imkânı bulamayacak. Geçen sene bu ülkeye şeker karşılığı 750 bin ton yüksek dozlu tatlandırıcı girdi. Bir milyon üzerinde de nişasta bazlı şeker üretimi yapıldı ve Türkiye’ye ne kadar girdiği de belli değil. Onun için yüzde 10’luk şeker zammı olmasına rağmen hiçbir şirket zamlı şeker satamadı. Ve önümüzdeki yıllarda bunun daha vahimini yaşayacağımızı düşünüyorum. Öncelikle nişasta bazlı şekerlerin ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların önüne geçmek, şeker pancarını ön plana çıkarmak, üretimini daha sağlıklı halle getirebilmek için denetleyici ve düzenleyici kurulunun yeniden hayata geçirilmesi gerekir." dedi.
Şeker üretiminde son 20 yılın rekoru kırıldı
Türk Şeker Genel Müdürü Mücahit Alkan, "Dünyada ve ülkemizde meydana gelen Covid-19’un yarattığı bütün riskleri bertaraf ederek 2020 yılında üretim faaliyetleri kesintisiz bir şekilde 14 şeker fabrikasıyla sürdüren Türk Şeker 1 milyon 73 bin ton şeker üretimiyle son 20 yılın rekor üretimini gerçekleştirmiştir. Ayrıca üretim döneminde 11 bine yakın kişiye istihdam sağlamış, tüm bölgelerde ekonomiye değer katmanın önemini bir kez daha gösteren Türk Şeker üretiminin yanı sıra yan ürün olarak elde ettiği meras ile etil alkol üretimi kimya sanayi maya ve yem sanayi ve birçok sanayi sektörüne kamu hastanelerimiz başta olmak üzere küçük ve orta ölçekli kolonya ve dezenfektan sektörüne yaş pancar posası ile et ve süt üretiminin artmasına ve böylece artan gıda imkanlarıyla daha yüksek hayat standartların artmasına lokomotif olmuştur. 2020 yılında şirketimiz tarafından 35 ilde bin 405 köyde 124 bin 279 hektar alanda 38 bin 238 pancar çiftçisi ile 8 milyon 582 bin 38 ton şeker pancarı üretilmiştir. Ülkemizde üretilen toplam 23 milyon ton şeker pancarı üretiminin yüzde 37’isine tekabül eden Türk Şeker tüm zamanların üretim rekorunu kırmıştır." şeklinde konuştu.
"Bu yılki üretimin 58 bin ton öngörülen miktardan daha fazla olmasını ümit ediyoruz"
Vali Aydın Baruş ise "2020 yılında Malatya Şeker Fabrikası olarak gurur duyacağımız bir birincilik aldık. Verimlilik açısından 14 fabrika arasında en verimli üretim yapan fabrika seçildi. Üretim sürecinde emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Şeker pancarı üretiminin artması hem çiftçilerimiz için hem de hayvancılarımız için önemli, bu anlamda geçen yıl gerçekleşen rekor düzeydeki üretimin bu yıl tekrarlanmasını arzu ediyoruz. Bu yıl kuraklık nedeniyle üretimin azalacak olması, fabrikamızda üretilecek şeker miktarının azalacak olmasının ön görüldüğünü söyledi arkadaşlarımız. Bu yılki üretimin hem kaliteli hem de verimli olarak gerçekleşerek 58 bin ton öngörülen miktardan daha fazla olmasını ümit ediyoruz." dedi.
66. dönem pancar alım kampanyası kurdele kesimiyle başladı ve şeker fabrikasına pancar getiren ilk üç çiftçiye hediyeler verildi.
Pancar alım kampanyasına; Malatya Valisi Aydın Baruş, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Türk Şeker Genel Müdürü Mücahit Alkan, Şeker-iş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Celal Şerefhanlı, Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun, Siyasi parti ve STK temsilcileri katıldı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.