Nusaybin esnafı kan ağlıyor

Nusaybin esnafı kan ağlıyor

Nusaybin ile Qamışlı'yı birbirine bağlayan sınır kapısının Suriye'deki iç savaş nedeniyle kapanması ilçede yaklaşık 500 esnafa kepenk kapattırdı.

MARDİN - Suriye'deki iç savaştan dolayı Suriye'nin Haseki iline bağlı Qamışlı kenti ile Mardin'in Nusaybin ilçesini birbirine bağlayan sınır kapısının kapanması ilçede yaklaşık 500 esnafa kepenk kapattı.


Suriye sınırında esnaflık yapan vatandaşlar mağduriyetlerini İlke Haber Ajansı'na anlatı. Nusaybin'de Uluslararası şehir taşımacılığı yapan Ziver Dal, "Nusaybin Sınır kapısı bizim için 10 fabrikadan daha iyiydi. Sınır kapısının kapanmasından sonra, bundan 4 ay önce açıklandığına göre 400 esnaf kepenk kapatmış. Sınır kapısının kapanmasından sonra artık iş yapamadık. Ben lokanta işletiyorum sınır kapısı açıkken yaptığımız günlük ciro ile sınır kapısının kapanmasından sonraki ciro yaklaşık yüzde 150 düşmüş. Millet burada çok mağdur oldu. Gördüğünüz gibi buradaki esnafların tamamı kepenk kapatmış. Çarşı içinde ki esnafların çoğu da dükkânlarına kilit vurmuş durumda." dedi



İçişleri Bakanı Mardin'e yatırım yaparken Nusaybin'i hiç hatırlamıyor mu?
"İçişleri Bakanı Muammer Güler, Mardin'e milyarlarca ödeneğin ayrıldığını söylüyor, ancak Nusaybin'e hiç yatırım yapılmıyor" diyen Dal, "Kimsenin burayı hatırladığı yok. Beşir Atalay İçişleri Bakanıyken Nusaybin sınır kapısına geldiğinde ayaküstü yaklaşık yarım saat konuştuk. Aynı şekilde Muammer Güler de geldi. Onunla da konuştuk ama bizim için hiçbir şey yapmadılar. Suriye ile Türkiye arasında bulunan bazı sınır kapılarında çıkan çatışmalarda askerler, polisler, siviller ölürken kapılar kapanmıyor ama bizim sınır kapısında bu güne kadar hiçbir çatışma yaşanmamış, karşıdan ilçemize seken bir kurşun bile yok ama sınır kapımız hala kapalı." ifadesini kulandı.
Daha önce çevre illerden gelen vatandaşların sınır kapısı açık olduğu için gelip burada alışveriş yaptığını söyleyen Dal; "Buraya gelen vatandaşlar Suriye'den getirilen eşyaları alıyordu. Ama sınır kapısı kapandıktan sonra çevre illerden hiç kimse buraya alış veriş yapmak için gelmiyor. Kapı kapanmadan önce nüfusumuz 100 bin iken şimdiki nüfus 70 bine düşmüş. Yani nüfusta yüzde 30'luk bir düşüş olmuş. Yetkililerden tek isteğimiz bizim can damarımız olan sınır kapımızın bir an önce açılmasıdır. Şayet sınır kapısı açılmasa da yetkililerin mağdur olan esnaflara bir şekilde yardımcı olmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.



Günde 5 bin insan giriş-çıkış yapıyordu
Sınır Kapsı kapandıktan sonra sınıra yakın esnafların tamamı kepenk kapattığını söyleyen Reşit Akbaş ismindeki başka bir esnaf da, "Kepenk kapatmalarının nedeni giriş çıkışların olmamasıdır. Yani Nusaybin'in tamamı etkilendi, mağdur oldu. Diğer sınır kapılarında giriş çıkışlar oluyor ama bizim sınır kapımız kapanmış durumda. Çevrede 100 esnaf bulunuyordu herkes kepenk kapattı. Ben de dükkânımı kapatacağım. Sınır kapısı açıkken günde 5 bin insan gidip geliyordu. Yani böyle bir durumda devlette istifade ediyordu, halkta. Yetkililerden eskisi gibi sınır kapımızı açmalarını rica ediyoruz," dedi.



Sınır kapısı Güneydoğu'nun can damarıydı
Sınır kapısı açıkken günde 6-7 kamyon malzeme gittiğini belirten Muhyeddin Erdoğan adındaki esnaf ise, "Bu kapı Güneydoğu'nun can damarıydı. Hem Suriye'den gelenler oluyordu hem de bizim tarafımızdan Suriye'ye gidenler oluyordu. Akraba olmamızdan dolayı hem ziyaret hem ticaret yapıyoruz. Diğer bölgelerdeki kapılar açık neden sadece bizimki kapalı." dedi.



Sınır kapısı açıkken sınırda çalışan binlerce gencin işsiz kaldığını söyleyen Erdoğan; "Binlerce gencimiz işsiz kaldı. Yeni yapılan sınır kapımızda açılmadı. Yani her iki sınır kapısı da kapalı… Kapının kapanmasından dolayı esnaflığı bıraktım. Çocuklarım taksicilik yapıyordu, onlarda işi bıraktı. Çünkü götürüp getirecek kimse kalmadı." İfadelerini kullandı. ( Mehmet Aslan/Halil Akbalık - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.