​Oda ve sendikalardan zam açıklaması

​Oda ve sendikalardan zam açıklaması

EMO, MMO ve ESM, ortak basın açıklaması düzenleyerek elektriğe, doğalgaza ve LPG’ye yapılan zamlara tepki gösterdiler.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) ile Makina Mühendisleri Odası (MMO), son yapılan enerji zamları ile ilgili EMO Genel Merkezi’nde ortak basın toplantısı düzenledi. MMO Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, yaptığı açıklamada, elektrik üretiminin özelleştirilmesinden sonra şirketlere verilen ek desteklere dikkat çekti.

Yener, “YEKDEM, kapasite mekanizması, yüksek fiyatlı alım garantileri vb. yöntemlerle, piyasa fiyatının üzerinde bedel ile elektrik alımı, özel doğalgaz yakıtlı santrallara BOTAŞ tarafından maliyetinin çok altında fiyatlarla doğalgaz satışı ile sınırlı kalmamıştır. Umursamadan çevreye her türlü zararı vermeyi kendilerine hak gören özel şirketlere ödül gibi, çevre mevzuatına uyumda esneklik tanınmış ve çevre izni teşvikleri dağıtılmıştır.” dedi.

2021 yılı içinde yüzde 15 artan elektrik fiyatlarına son iki buçuk yıl içinde yapılan zammın yüzde 70 olduğunu söyleyen Yener, “2021 içinde konutlar ve küçük işletmelerin gaz alım fiyatları yüzde 17.7-28.8 aralığında artarken, 2019 başından bugüne artışlar yüzde 32.0–67.2 aralığında olmuştur. Bu dönemde, TÜİK’e göre enflasyon yüzde 35 düzeyinde olurken, elektrik ve doğalgaz fiyat artışları bu rakamın iki katı düzeyinde gerçekleşmiştir.” ifadelerine yer verdi.

“500 milyon TL kamu kaynaklarından karşılanabilirdi”

Türkiye’deki enerji yoksulluğu sorununun giderek ağırlaştığına vurgu yaparak, geniş anlamda işsiz sayısının 10 milyonu geçtiğini belirten Yener, şöyle konuştu:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in TBMM’de verdiği bilgilerden, 2020’nin ilk dokuz ayında, toplam tutarı 101 milyon TL ödenmemiş borçtan dolayı 107 bin konut elektrik abonesinin; 399 milyon TL ödenmemiş borçtan dolayı da 51 bin konut doğalgaz abonesinin sözleşmelerinin feshedildiği ve elektrik ve gazlarının kesildiği anlaşılmaktadır. Oysa, ortalama borç tutarı bin liranın altında olan 107 bin konutta oturan 400 binden fazla yurttaş karanlığa; borçları 8 bin liradan az olan 200 bin yurttaş soğuğa mahkûm edilmeyebilir, toplam 500 milyon TL kamu kaynaklarından karşılanabilirdi. Kâr garantili projelerde şirketler her türlü cezadan muaf kılınır ve kazançları güvence altına alınırken; işsizlik ve pahalılıkla boğuşan milyonlarca emekçi, emekli, esnaf ve işsizin sorunlarının çözümü için tek bir adım atmadan, hiçbir ekonomik destek vermeksizin evlerine kapatılan, aylardır salgından bunalmış kitlelere sabır ve tevekkül önerilmesinin yorumunu kamuoyuna bırakıyoruz.”

“Küçük işletmelerin faturaları kamu tarafından karşılanmalı”

Son olarak Yener, “Covid-19 salgını nedeniyle, daha önce de işsiz olup, iş bulma umudunu tümüyle yitirenler, salgın nedeniyle işyerlerinin daralma, küçülme ve kapanması nedeniyle işten çıkarılanlar, asgari ücretin yarısına bile varmayan düşük ücretlerle çalışanlar, elektrik, doğal gaz, su, telefon, internet faturalarını ödeyememekte, elektrik ve gazlarının kesilmesi ile enerji yoksulları arasına katılmaktadır. Bu durumu önlemek için kriz koşulları sona erene kadar zor durumdaki tüm yurttaşların ve kapanan küçük işletmelerin elektrik, su, doğalgaz, internet ve telefon hizmet bedelleri kamu tarafından karşılanmalıdır.” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.