“Öfke ve şiddet madde bağımlılığına zemin hazırlıyor”
Şiddete maruz kalan çocukların daha sıklıkla sigara ve madde bağımlısı olduğuna dikkat çeken Yeşilay Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, ebeveynleri bu konuda uyardı.
Bilimsel araştırmalara göre, şiddete maruz kalan çocuklar daha kolay sigara ve madde bağımlısı oluyor. Şiddetin insanlık için kabul edilemez bir uygulama olduğunun altını çizen Yeşilay Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, öfke ve şiddetin bağımlılığa sürükleyen etkenlerin başında geldiğini söyledi.
Çocuklarda karakter oluşumunun aile ortamında şekillenmeye başladığını bunda çevre ve arkadaş faktörünün de etkili unsurlar olduğunu belirten Aslanbaba, bu konuda ailelere uyarılarda bulundu.
Çocukluk dönemlerinin başından itibaren anne, baba ve çocuk arasında bazı olumsuz durumların yaşanabildiğine dikkat çeken Aslanbaba, bazı ebeveynlerin kontrollerini kaybederek çocuğa yönelik fiziksel şiddet uyguladığını bunun ise çocuğun şiddete, şiddet yoluyla kendini kanıtlamaya ve dolaylı olarak da bağımlılıklara eğilimli bir birey olmasına neden olduğunu vurguladı.
“Şiddet gören çocuk şiddet uyguluyor”
Türkiye’de 11-16 yaş grubundaki ilköğretim öğrencilerine yönelik yapılan bir araştırmada çocukların yüzde 44’ünün şiddete maruz kaldığının ortaya çıktığını ifade eden Aslanbaba, bu şiddetin yüzde 31’nin fiziksel şiddet olduğunu dile getirdi.
Ailede şiddete maruz kalan çocukların okullarda kendi arkadaşlarına yönelik şiddet davranışları sergilediğini belirten Aslanbaba, “Şiddete maruz kalan çocuk, ebeveynine gösteremediği öfkeyi kendi akranlarına şiddet yoluyla yansıtıyor. Eğer çocuklardaki bu davranışlar kontrol altına alınmazsa ergenlik ve sonraki dönemlerde şiddete yönelme riski daha da artıyor. Bu durum ise ardından çocuklarımızı zararlı alışkanlıklara sevk ediyor. Şiddet gören çocuk, şiddete meyilli oluyor. Öfke ve şiddet ise başta sigara, alkol ve uyuşturucu gibi madde bağımlılığına zemin hazırlıyor.” şeklinde aileleri uyardı.
Aile içi şiddetin önüne geçilmesi gereken bir durum olduğunu ifade eden Aslanbaba, bu konuda anne ve babalardan çocuklarının geleceğini olumsuz etkileyecek bu davranış şeklinden kaçınmaları tavsiyesinde bulundu. (Ayhan Kaya - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.