Oğlakların soy kütüğü çıkarılacak
Adana'da 6 bin 300 baş kıl keçisi alınarak uygulanacak olan projeyle, doğan oğlakların kaydı tutularak soy kütüğü çıkarılacak.
Adana İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte yeni bir projeye imza attı. Yerli hayvan ırklarının korunması, geliştirilmesi ve ıslah edilmesi amacıyla uygulamaya konulan ve ilki 2005-2010 yıllarında 13 ilde sınırlı sayıda hayvan ile başlatılan ‘Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi’nin 2011-2015 yılını kapsayacak ikinci 5 yıllık sürecinde 6 bin 300 baş kıl keçisi projeye dahil edilecek.
Konuyla ilgili bilgi veren Adana İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Murat Şen, “Projeye dahil olan popülasyonlarda etkin ilerlemeler kaydedilmesi, çalışmaların memnuniyet verici olması ve yetiştiricilerin de bu çalışmaları kabullenerek benimsemeleri nedeniyle projenin genişletilerek sürdürülmesi kararı alındı. Bu doğrultuda uygulanacak olan projenin 2011-2015 yıllarını kapsayan ikinci 5 yıllık sürecinde ilimizde 6 bin 300 baş kıl keçisi projeye dahil edilecek olup, proje Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TAGEM, Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü ve Adana İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ortaklığı ile yürütülecektir.” dedi.
Bu kapsamda Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt ile Adana İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak sözleşme imzaladıklarını, beş yıl sürecek olan proje sonunda, işletmelere “Damızlık İşletmeleri” sertifikası verileceğini ve bu işletmelerin Adana veya başka illerden talep edilmesi halinde damızlık işletmeleri ünvanı ile görev yapabileceklerini vurguladı.
Destek verilecek
Murat Şen, “İlimizde 6 bin 300 baş kıl keçisi alınarak uygulanacak olan bu projede, doğan oğlakların kaydı tutularak soy kütüğü çıkarılacaktır. Projelere dahil olan işletmelerdeki oğlakların tanımlaması yapılarak, doğum ve belirli periyotlardaki canlı ağırlık ve süt verimleri ölçülecek, günlük canlı ağırlık artışına göre damızlık seçimi yapılacaktır. Bakanlığımız seçimi yapılan bu damızlıklardan her doğan yavru başına alt sürüden 35 TL, elit sürüden 70 TL ve damızlık erkek teke başına 200 TL yıllık doğrudan gelir desteği ödeyecektir.” (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.