Öğrenciler Şanlıurfa’yı okul dersi ile tanıyacak
Şanlıurfa’daki üçüncü sınıf öğrencilerinin, Şanlıurfa kent tarihinin ve kültürünün öğrenmelerine yönelik örgün öğretim müfredatına dâhil edilecek olan ‘Şanlıurfa Dersi’nin protokolü Valilikte imzalandı.
Şanlıurfa’daki üçüncü sınıf öğrencilerinin, Şanlıurfa kent tarihinin ve kültürünün öğrenmelerine yönelik örgün öğretim müfredatına dâhil edilecek olan ‘Şanlıurfa Dersi’nin protokolü Valilikte imzalandı. Paydaşlar ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce geliştirilecek ve ön çalışmaları yapılacak olan bu projenin, orta ve uzun vadede, şehrin genç neslinin, kentlilik bilincini, yerel ve çevresel farkındalıklarını, kültürel çeşitlilik ve hoşgörü duygularını geliştirmede büyük katkısı olması bekleniyor.
Şanlıurfa merkez ve ilçelerinde öğrenim gören çocukların daha küçük yaşlarda Şanlıurfa’nın kültürel değerlerini ve potansiyellerini aktarmayı amaçlayan dersin protokol imza törenine; konuşan Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü adına konuşan Aydın Aslan, Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan katıldı.
İmza töreninde Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, bu tür derslerin yaşanılan şehrin, çocuklara iyi ve doğru bir şekilde tanıtılması için gerekli olduğunu diğer illere örnek olacak bu uygulamaya her türlü desteği vereceklerini söyledi.
Bu projeyi çok önemsediğini ifade eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, “Çok erken yaşta çocuklarımız tarafından Şanlıurfa’mızın tarihinin, coğrafyasının, mimarisinin, sanatının, kültürünün öğrenilmesi amacıyla bir dersin konulması yerel anlamda çok önemli bir gelişmedir. Ağaç yaşken eğilir. Kendi kültürünü, tarihini, mimarisini bilmeyen bir gençliğin diğer kültürleri ve tarihleri bilmesi de mümkün görünmüyor. Bu yüzden bu projeyi çok önemsediğimizi belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
Projeye katkı sunan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın da “Artık milli kültürümüz devreye girmek zorunda. Çocuklarımıza birinci sınıfta Paris’i öğretiyoruz ama Şanlıurfa’yı öğretmiyoruz. Aidiyet duygusu çocukların eğitiminde pedagojide çok önemli bir şey. Çocukların aidiyet hissetmesi lazım. Bunu hissedebilmesi için çocuğun kültürüne değer vermesi, Şanlıurfa’nın kıymetli olduğuna inanması lazım. Paris’in kıymetli olduğuna inanırsa Paris’e hayranlık besler. Büyüyünce de buradan değil de Paris’ten alınan malın kaliteli olacağına inanır. Çok zengin bir kültürümüz var. Şu anda batı emperyalizminin verdiği imajla çocuk ODTÜ’yü bitiriyor ama hala ben kendi başıma bir şey yaparım inancına sahip değil. Bunun sebebi bu aidiyet duygusu. Aidiyet duygusu olmayınca çocukta zekâ var ama Avrupa’dan tasdik alırsam bu ürün iyi hale gelir inancı yerleşmiş. Bu da ilkokuldayken yerleşen inancın üniversitedeki tezahürü oluyor. İnşallah bu tür dersler bunun üstesinden gelecek. Millileşme adına bunun devamı gelecek diye inanıyorum” cümlelerine konuşmasında yer verdi.
Son olarak projenin yürütücüsü olan Milli Eğitim Müdürlüğü adına konuşan Şerafettin Turan ise “Şanlıurfa ile ilgili programımız ve müfredatımız hazırlandı. Sayın Valimizin de onayından geçti. Artık bugün itibariyle ilkokul 3. Sınıflarda bir il tarihiyle, geleneğiyle, göreneğiyle ders olarak okutulacak. Bir il ders olarak okutulması gerekiyorsa bence bunun Şanlıurfa olması gerekiyor.” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından hazırlanan protokol katılımcı kurumların yöneticileri tarafından imza altına alındı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.