Öğrenciler tohum ekmeyi uygulamalı olarak öğreniyor

Öğrenciler tohum ekmeyi uygulamalı olarak öğreniyor

Batman’da Nursema Nergiz Kara isimli bayan öğretmen, "Yeşil Bir Batman İçin Haydi Çocuklar Tohum Ekmeye" projesiyle öğrencilere geri dönüşümün önemini anlatıp doğa bilincini aşılıyor.

Batman TOKİ Kâzım Karabekir İlköğretim Okulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Nursema Nergiz Kara, başlatmış olduğu "Yeşil Bir Batman İçin Haydi Çocuklar Tohum Ekmeye" isimli projeyle öğrencilerine doğa bilincini aşılayıp hayata dokunmalarını sağlıyor.

Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle "Yeşil Bir Batman İçin Haydi Çocuklar Tohum Ekmeye" isimli projeyi hayata geçiren Nursema Nergiz Kara, öğretmenlere örneklik teşkil ediyor.

Nursema Nergiz Kara isimli öğretmenin girişimleriyle ilkokul öğrencileri, evde yedikleri meyve ve sebzelerin çekirdeklerini biriktirip okula getiriyor. Öğrenciler, sınıfta farklı tohumları birbirinden ayırarak bir kavanozda alıyor. Öğrenciler daha sonra öğretmenlerinin öncülüğünde meyve ve sebze çekirdeklerini, bahçelerinde yetişen çiçeklerin tohumlarını okul bahçesinde kendileri için oluşturulan tarım uygulama alanına ekiyor, bakımını da kendileri yapıyor.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Nursema Nergiz Kara, proje hakkında yaptığı açıklamada, projesindeki amacının; çocuklara tohum ekip üretebilecek bir tecrübe oluşturmak, kendi elleriyle yeşil bir dünya bırakıp, doğasever nesiller yetiştirmek olduğunu söyledi.

Ayrıca çocukların toprağa dokunarak fazla enerjilerini atmalarını sağlamak istediklerini belirten Kara, projenin çocuklarda geri dönüşümün önemi ve gerekliliği hakkında güzel bir bilinç oluşturacağını anlattı.

Proje kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün katkılarıyla okulda "Tarım Atölyesi" de yapılacağını belirten Kara, projelerinin yaygınlaşmasını istediklerini kaydetti.

“Okulda atölye oluşturuyoruz”

Projenin Türkiye’de bir ilk olma özelliği de taşıdığını aktaran Kara, “Yeşil Bir Batman İçin Haydi Çocuklar Tohum Ekmeye” temasıyla çocuklarla bir kampanya başlattık. Bu projeyle meyve ve sebzelerin çekirdeklerini atmamayı hedefledik. Bunlarla okulumuzun uygulama alanında tohum ekme işlemi gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda okulumuzda bir atölye oluşturuyoruz. Atölyemizde de topladığımız bu tohumları önce kutulara ekiyoruz, daha sonra bu kutularda fide olmasını bekleyeceğiz. Ardından uygulama alanımızda bunları ekmeyi planlıyoruz.” dedi.

“Projemiz inşallah örnek olur”

Projenin çocukları çok mutlu ettiğini vurgulayan Kara, konuşmasına şöyle devam etti: “Tohum ekme işlemini aslında şundan dolayı başlattık; bu çocuklar küçük yaşta doğa bilinci kazansın istiyoruz. Küçük yaşta doğa bilincini kazanan çocuklar, ormana gittiği zaman yangınların önüne geçmiş olacak, etrafı kirli bırakmayacak, doğasever olacak. Aynı zamanda çocuklar tohum ekmenin önemini anlıyorlar. Bu amaçla ‘Haydi Çocuklar Tohum Ekmeye’ dedik. Bakanlığımız da, 2023 vizyonunda atölyelere çok önem veriyor. Biz de bu atölyeyi okulumuzda başlatmış olduk. Bir fikir olarak ortaya çıkardığımız bu projeyi okulumuzda uygulamaya başladık. Bu projemiz Türkiye’de bir ilktir. İnşallah çok güzel sonuçlar alacağız. Umarım diğer okullar da bunu örnek alır.”

Proje hakkında duygularını dile getiren öğrenciler de proje sayesinde ilk defa toprakla buluştuklarını, bunun ise kendilerini mutlu ettiğini söylediler.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.