Oktay: "FETÖ’nün yaptığı okullar milletimizin gasp edilmiş mallarıdır"
Türkiye Maarif Vakfı ‘8. Ülke Temsilcileri İstişare Toplantısı’ında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "FETÖ’nün Türkiye ve Türk dili markasını kullanarak yaptığı okullar milletimizin gaspedilmiş mallarıdır." dedi.
Dünyanın 43 ülkesinde eğitim faaliyetlerini sürdüren Türkiye Maarif Vakfı, ülke temsilcilerinin katılımıyla ‘8. Ülke Temsilcileri İstişare Toplantısı’ başladı.
Türkiye Maarif Vakfı Genel Merkezi’nde başlayan istişare toplantısında, Vakıf Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, selamlama konuşması yaptı.
‘8. Ülke Temsilcileri İstişare Toplantısı’ında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, FETÖ’nün yurtdışında yaptığı faaliyetler ve bu faaliyetlerle oluşturduğu tahribatlara dikkat çekerek etkin bir şekilde mücadele edeceklerini vurguladı.
"Bu topraklarda bulunan maarif birikiminin omuzlarımıza yüklediği sorumluluğu göz ardı edemeyiz"
Ülke temsilcilerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın selamını ileterek konuşmasına başlayan Oktay, "Maarif, insanlık tarihi kadar eski olan anlam arayışı serüveninde dünyaya bakış açımızı derinleştiren bir hikmet yolculuğudur. Toplumsal açıdan bu yolculuk; okuyan, araştıran ve üreten nesillere sahip olmanın da ön şartını oluşturur. Anadolu’da irfanla sentezlenen ilme verilen değer bizlere kalan kıymetli bir mirastır. Bulunduğumuz coğrafya yüzyıllardır farklı kültürlere, dinlere ve medeniyetlere beşiklik yapmış köklü eğitim kurumlarıyla her zaman eğitim yolcularının durağı olmuştur. Milletimizin mayasında okumaya, anlamaya ve irfana çağıran bir hikmet vardır. Mirasçısı olduğumuz medeniyetin eğitime yüklediği anlam bir değerler sistemini, bilgi ve erdemi toplumda yaymayı da barındırmaktadır. Bu topraklarda bulunan maarif birikiminin omuzlarımıza yüklediği sorumluluğu göz ardı edemeyiz." dedi.
Oktay, "Bölgemizde ve dünyanın birçok yerinde gözünü ve gönlünü Türkiye’ye çevirmiş milyonlarca insan bulunuyor. Bunun bilinciyle yakın uzak farketmeden gönül coğrafyamız için her anlamda refahın ve huzurun mücadelesini veriyoruz. Yunus Emre Kültür Merkezleriyle, TİKA ofisleriyle ve AFAD’ımızla dünyanın en ücra, en sıkıntılı bölgelerine ulaşıyor, insani yardımlar, kültürel faaliyetler ve kalkınma projeleri gerçekleştiriyoruz. Gönül coğrafyamızı sahiplenen duruşumuzun önemli bir nişanesi de 2016 yılında kurulan Türkiye Maarif Vakfı’dır." diye konuştu.
"Sahip olduğumuz köklü eğitim müktesebatının günümüzdeki bayraktarıdır"
"Türkiye Maarif Vakfı ile ülkemizin eğitim alanındaki zengin tecrübesini dünyanın dört bir yanındaki dostlarımızla paylaşıyoruz" diyen Oktay, "Maarif Vakfı, yumuşak güç aygıtlarını çeşitlendirerek insanlığın ortak vicdanı olma sorumluluğunu üstlenen ülkemizin eğitim diplomasisi hamlesidir. Vakıf, tüm dünyada Türkiye Cumhuriyeti adına eğitim kurumlarını devralmak, yenilerini açmak ve bunların işletilmesinin ötesinde misyonlar taşımaktadır. Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî’nin pergel metaforundaki gibi, bir ayağı bu topraklarda sabitken diğeri tüm dünyayı kuşatıcı bir idealle hareket eden Türkiye Maarif Vakfı, sahip olduğumuz köklü eğitim müktesebatının günümüzdeki bayraktarıdır. Kuruluşundan bu yana daha 3 buçuk 4 yıl geçmiş olmasına rağmen 104 kadar ülkeyle resmi temas kurulması; 51 ülkede bilfiil temsilcilik açmak üzere 66 ülkede faaliyet gösteriliyor olması takdire şayandır." şeklinde konuştu.
19 ülkede FETÖ iltisaklı 213 okulun Maarif Vakfına devredildiğini söyleyen Oktay, "40 ülke ile de bu okulların devri konusunda protokol imzalanmıştır. Hızla sağlanan bu başarıda Maarif Vakfı Yönetimi ve ülke temsilcilerinin; sizlerin katkıları tarihi öneme sahiptir. Sizler heybelerinizdeki güçlü medeniyetle uzun bir yolculuğa niyet eden maarif erlerisiniz. Maarif Vakfı faaliyetleriyle merhum Nurettin Topçu’nun ifade ettiği maarif tahayyülüne bugün adeta hayat veriyorsunuz. Topçu, 'Bize bir insan mektebi lazım. Bir mektep ki bizi kendi ruhumuza kavuştursun; her hareketimizin ahlâki değeri olduğunu tanıtsın; hayâya hayran gönüller, insanlığı seven temiz yürekler yetiştirsin' diyordu. Sizler işte bu düstur ile çalışarak her şeyden önce aldığı eğitimi insanlığın barış ve huzuru için kullanacak insanlar yetiştirmeyi hedefliyorsunuz. Romanya’da işitme engeli sebebiyle hiçbir okula kabul edilmeyen Zara’ya burs vererek kucak açan, Afganistan’da yetim Ahter Şah’a yuva olan Moritanya’da kimsesiz çocukları hiçbir karşılık beklemeden okutan Türkiye Maarif Vakfı ailesidir." dedi.
"Türkiye Maarif Vakfı okullarında eğitim gören öğrencilerin Türkiye ile bağlarının güçlendirilmesi önemlidir"
Oktay, "Samimiyetle yaptığınız faaliyetler ile öğrencilerinizin ve ailelerin kalplerine Türkiye’yi en güçlü şekilde nakşediyor; gönüllü elçilerimizi yetiştiriyorsunuz. Ektiğiniz tohumların tüm dünyada bilgiyle yeşeren filizler vereceğine yürekten inanıyorum. Türkiye Maarif Vakfı faaliyetlerinde eğitim öğretim kadar etkin yönetim de önemlidir. Bu açıdan 8'incisi gerçekleştirilen Ülke Temsilcileri İstişare Toplantısı’nı son derece anlamlı buluyorum. Ülke temsilcilerinin hem kendi aralarında tecrübe paylaşımı yapabildiği hem de vizyonlarını tazelediği bu toplantılar vakıfta eş zamanlı senkronizasyonu sağlamaktadır. Bu birliktelik Türkiye’nin küresel gelişmelere karşı duruş ve politikalarıyla ve Maarif Vakfı’nın kendi stratejileriyle ilişkilidir. Türkiye’nin sahip olduğu girişimci ve insani diplomasi mücadelesinde Türkiye Maarif Vakfı’na bundan sonra da son derece stratejik görevler düşmektedir. Dijital dönüşümün etkisiyle internet erişimimizin olduğu her yer okul ve kampüs haline gelmiş; eğitimin küreselleşmesi geçmişe nazaran kolaylaşmıştır. Maarif Vakfımız, eğitim teknolojilerinde yaşanan yeni gelişmeler ve eğilimleri takip ederek ‘çevrimiçi maarif’ vizyonuyla yenilikçi eğitim modellerinin öncüsü olmalıdır. Diğer yandan dünyanın dört bir yanında Türkiye Maarif Vakfı okullarında eğitim gören öğrencilerin Türkiye ile bağlarının güçlendirilmesi önemlidir." ifadelerini kullandı.
Eğitim verdikleri öğrencilerin kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içinde Türkiye’deki bilim, eğitim, kültür ve spor programlarından yararlanmasını teşvik etmeye devam edeceklerini belirten Oktay, Maarif okullarından mezun olanların sürdürülebilir iletişim kurulması açısından derneklerinin yaygınlaştırılmasının elzem olduğunu söyledi.
"Tüm kurumlarımızı yüreğini ortaya koyarak iş birliği yapmaya davet ediyorum"
Oktay, "Mezun öğrencilerin devletimizin kurumlarıyla temasta kalması ve DEİK gibi dünyanın birçok ülkesinde yaygın faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarımızda gönüllü olması teşvik edilmelidir. Bununla birlikte Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı ülkelerde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığımız ile birlikte Türkçe odaklı yoğun çalışmalar yapılmasına ihtiyaç olduğu da bir gerçektir. Hafta sonu ziyaret ettiğimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başta olmak üzere Maarif okullarından yurtdışında yaşayan Türk toplumunu faydalandırmak önceliklerimiz arasında yer almalıdır. KKTC özelinde Girne ve Gazi Mağusa’da Maarif Okulları’nın faaliyete geçmesi yönünde çalışmalar olduğunu biliyor gelişmeleri bizler de yakından takip ediyoruz.Maarif Vakfımızın faaliyetlerinden daha da etkin sonuçlar alabilmek için ilgili tüm kurumlarımızı yüreğini ortaya koyarak iş birliği yapmaya davet ediyorum." dedi.
"FETÖ’nün Türkiye ve Türk dili markasını kullanarak yaptığı okullar milletimizin gasp edilmiş mallarıdır"
Özellikle yurt dışında faaliyet gösteren TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarımızla Maarif Vakfımız sürekli yakın ilişki içinde olunması ve ayrı ayrı mükerrer faaliyetler gerçekleştirmek yerine güç birliği yapmalması gerektiğini vurgulayan Oktay, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Türkiye Maarif Vakfı bulunduğu ülkelerde kökleştikçe, başarılarıyla adından söz etirmeye devam ettikçe inanıyorum ki finansman açısından da kendi kendine yeter hale gelecektir. Bizler de Türkiye Maarif Vakfımızla birlikte tüm yumuşak güç kurumlarımızın daha etkin ve verimli hale gelmesi için üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam edeceğiz. FETÖ’nün Türkiye ve Türk dili markasını kullanarak yaptığı okullar milletimizin gasp edilmiş mallarıdır ve bunların daha çok ülkede Maarif Vakfımıza devredilmesi için diplomatik mücadelemizi sürdüreceğiz. Ne yazık ki hain FETÖ üyeleri, bazı ülkelerde mağdur gibi karşılanmakta, bu teröristlere kol kanat gerilmektedir. Biz bu ülkelerin ikiyüzlü tutumuna rağmen asla karamsarlığa düşmedik, düşmüyoruz. Sizlerin bulunduğunuz ülkelerde müzakerelerinizi kolaylaştırmak için tüm temaslarımızda ülkelere FETÖ’nün nasıl bir şer şebekesi olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. İnatla ve ısrarla muhataplarımıza bu meseleleri anlatmayı, varsa kafa karışıklıklarını gidermeyi sürdürüyoruz. Bugüne kadar haklı olduğumuz konularda doğruları söylemekten çekinmedik, hiçbir zaman da çekinmeyeceğiz. Sizlere düşen bu doğrultuda kararlılıkla çalışmaya devam etmektir. Eğitim kisvesi altında terör örgütü üyelerinin gençlerin ve çocukların o berrak, temiz zihinlerini zehirlemesine asla müsaade etmeyeceğiz. İnşallah önümüzdeki yıl düzenlenecek istişare toplantısında daha çok sayıda FETÖ iltisaklı okulun Maarif Vakfımıza devredildiğini konuşuyor olacağız. Yurt içinde ve yurt dışında terörün her türlüsü ile mücadele etmeye hep birlikte devam edeceğiz.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.