Okuma-yazmayı yeni öğrenen kadınlar mutluluklarını paylaştı
Gaziantep’te okuma-yazması olmayan ev hanımları kendileri için açılan kurslarda okuma ve yazmayı öğrenmenin mutluğunu yaşıyor.
Gaziantep Şahinbey Belediyesi’nin sosyal tesislerinde okuma-yazma kursuna gelen ev hanımları yıllar sonra öğrendikleri okuma yazmanın sevincini anlattılar.
Okuma-yazma bilmemenin çeşitli sıkıntılarını yaşayan kimi ev hanımları, yıllar sonra okuma ve yazmayı öğrenmenin mutluğunu yaşıyor.
İlk defa okuma-yazma kurusuna gelen ev hanımlarından Fatma Dada, yaşadığı mutluluğu şu sözlerle anlattı: “Geç kalan öğrenciliğimizi yaşıyoruz. 56 yaşındayım ama hiç okula gitmedim. Ben buraya geldikten sonra okuma-yazmayı öğrendim. Daha önce benden imza atamadığım için parmak izi alıyorlardı. Yerime başkası okuyor ben onaylıyordum. İlk kez kendim okuyup, kendi imzamı attıktan sonra koşarak öğretmenime gelip sarıldım ve ağladım.”
Okumanın kendisi için hayal olduğunu ifade eden Zeynep Yıldırım ise “4 çocuk annesiyim. Elime hiç kalem almamıştım. Okul ve okumak benim hayallerimi süslüyordu. Biz 10 kardeştik. Annemin ilk kızı bendim. Ailem beni okula gönderemedi. Hep hayal ederdim, okul nasıl bir yer diye. Komşumuzun kızıyla arkadaştık. O okula giderken onu izlerdim.” diye konuştu.
Kursa gelen Gülsüm Özdemir de evin en büyüğü olduğu için okula gönderilmediğini belirterek, “O dönemlerde artık cahillik mi bilgisizlik mi? ne derseniz deyin okula gidemedim. Ancak benim küçük kardeşlerim gitti. Şimdi okuma yazmayı öğendim. Bu gibi kurslar her yere lazım.” dedi.
Bir diğer ev hanımı Halime Solak isimli kursiyer, açılan kursun büyük faydasını gördüğünü belirterek “Telefon numaramı, ismimi yazamıyordum. Bu kurs sayesinde okuma yazma öğrendim. Artık, kendi ismimi ve telefon numaramı yaza biliyorum.” şeklinde konuştu.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da okumanın önemine dikkati çekerek, “Okuma yazma gerçekten de çok önemli. Dinimizin de ilk emri ‘oku’dur. Bu nedenle Şahinbey Belediyesi olarak eğitim alanındaki çalışmalara çok büyük önem veriyoruz.” dedi.
73 sosyal tesiste 42 ayrı branşta öğrencilere kurs verildiğini belirten Tahmazoğlu, “Bu kurslarımızdan bir tanesi de okuma-yazma kursu. Gaziantep’te ve Türkiye genelinde birçok insan halen okuma yazma bilmiyor. Okuma yazma bilmemenin zorluğunu vatandaşlarımız dolmuşa-otobüse binerken, otobüsün nereye gittiğini sağdaki soldaki insanlara sormak zorunda kalıyorlar. Hayatın birçok alanında ciddi zorluklar yaşadıklarını söylüyorlar.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.