"Ölüm istatistiklerinde birinci sırada kalp-damar hastalıkları var"
Obezite Birim Sorumlusu Beslenme ve Diyet Uzmanı Züleyha Kaplan yaptığı açıklamada, Türkiye'de ölüm istatistiklerinin birinci sırasında kalp-damar rahatsızlığın olduğunu bunun en büyük nedeninin ise tuz olduğunu belirtti.
MERSİN - Sağlık Bakanlığının 2011 yılının Aralık Ayında Türkiye genelinde başlattığı 'Aşırı Tuz Tüketiminin Önlenmesi Programı' kapsamında Mersin Orman Bölge Müdürlüğü personeli bilgilendirildi.
Bilgilendirme toplantısına katılan Obezite Birim Sorumlusu Beslenme ve Diyet Uzmanı Züleyha Kaplan, "Türkiye'de ölüm istatistiklerinde birinci sırada kalp-damar hastalıkları var.” dedi.
'Aşırı Tuz Tüketiminin Önlenmesi Programı' toplantısına Mersin Orman Bölge Müdür Yardımcısı Refik Ulusoy, Orman Yangınları Koruma Şube Müdürü Tufan Anamurluoğlu, Makine İkmal Şube Müdürü M. Ali Tefek, kurum avukatları ve çok sayıda personel ve sağlıkçılar katıldı.
Tuz kullanımı hakkında bilgilendirme yapan Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şube Müdürlüğü’ne bağlı Obezite Birim Sorumlusu Beslenme ve Diyet Uzmanı Züleyha Kaplan, "Türkiye'de ölüm istatistiklerinde birinci sırada kalp-damar hastalıkları var. Bunun sebebi araştırıldığında karşımıza tuz çıkıyor.” diye belirtti.
Tuzun vücuttaki asit-baz dengesini ayarladığını, idrarın oluşumunda çok etkili olduğunu, yemeklere tat verdiğini, ayrıca vücut ısısının ayarlaması ve metabolizmayı ayarlayan tiroit bezi de kullandığı iyodun bir kısmını da tuzdan aldığının bilgisini veren Kaplan şunları aktardı: “İyodun az olduğu bölgelerde guatr oluyor. Hipertansiyon, inme, felçler, kemik erimesi, mide kanserleri çok görülüyor. Hepsinin çıkış noktası tuza bağlanıyor. Tuz çok önemli ama biz 'azı karar çoğu zarar' deyiminde olduğu gibi ölçüyü kaçırmışız.” diye belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün bir insanın günlük tuz ihtiyacını 5 gram olarak belirlediğine değinen Kaplan Türkiye’de insanların ise günde 18 gram tuz tükettiğini belirtti.
Tuz kullanımının 9 grama indirildiği takdirde felçlerin yüzde 34, kalp krizlerinin ise yüzde 25 azaltılabileceğini aktaran Kaplan sözlerine şöyle devam etti: “Biz tuz kullanmayın demiyoruz, azaltın ve kullandığınız tuz da iyotlu tuz olsun diyoruz. Biz diyoruz ki, güneş ışığını engelleyen tuzluklar kullanın; tuzluklarınız ve içine tuz koyduğunuz kavanozlarınız şeffaf olmasın, renkli olanları kullanın. Çünkü güneş ışığı iyodu etkiliyor ve etkisiz hale getiriyor. İhtiyacınız olan iyot sıfırlanıyor. Bu nedenle tuzluklarınız renkli olsun. Ayrıca, gıda alırken içindekileri mutlaka okuyun. İçerisinde sodyum olan her şey tuz içerir. Sodyum varsa oranlarına bakın.” (Osman Öksüz-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.