On Bir Ayın Sultanı Ramazan Ayı'nda Yapmamız Gerekenler

On Bir Ayın Sultanı Ramazan Ayı'nda Yapmamız Gerekenler

Ramazan ayı Müslüman için tam bir hasat mevsimi.

On Bir Ayın Sultanı Ramazan Ayı'nda Yapmamız Gerekenler 

O mü minler;) tövbe edenler, ibadet edenler, hamd edenler, oruç tutanlar, rüku edenler, secde edenler, iyiliği emredip kötülükten vazgeçirmeye çalışanlar ve Allah ın sınırlarını (koyduğu hükümleri) koruyanlardır. (İşte, böyle) mü minlere (cenneti) müjdele! Tevbe:112.

Ramazan ayı Müslüman için tam bir hasat mevsimi. Birçok güzel amelin yapılacağı, Allah’ın rızasının kazanılacağı, elin kar da gönlün yarda olacağı bir mevsim. Bu ayda Peygamber Efendimizin müjdelediği birçok hayrın ve Salih amelin işleneceği günler var. İşte onlardan bir kaçı:

1-Oruç tutmak. Ramazan ayı boyunca oruç tutmak her Müslüman kadın ve erkeğe farzdır. Bu günlerde orucu mazeretsiz olarak terk etmek büyük günahtır. Ramazan’da tutacağı orucun yerine senenin diğer günlerinde yıllarca oruç tutsa nafile olarak yine de bu orucun yerini tutamaz. Onun için bu günler için en önemli amel gündüzleri oruç tutmaktır.

2-Geceleri Peygamber Efendimiz’in sav sünneti olan teravih namazını kılmak. Kendisi bu güzel namazı kılmış, kıldırmış ve biz kardeşlerine de tavsiye etmiştir. Bu aya özel kıymetli, sevaplı, sevimli bir ibadettir. Bunu ilerleyen bölümde genişçe açıklayacağız.

3- Kur’an okumak. Kur’an’ı Kerim bu ayda ve kadir gecesinde indirilmeye başlamıştır. Peygamber Efendimiz sav ile Cebrail as onu bu ayda karşılıklı okurlardı. Ramazan ayı Kur’an ayıdır aynı zamanda. Onun için bu ayda bizlerin Kur’an’la daha fazla haşir neşir olmamız gerekir. Onu anlamağa, anladıklarımızı hayatımızda uygulamağa çalışmalıyız.

4-Namazları cemaatle kılmak. Her zaman yapmamız gereken ama en çok ihmal ettiğimiz sünnetlerde olan namazlarımızı cemaatle kılmağa bu günlerde daha çok özen göstermeliyiz. Çünkü bu ayda işlenen Salih amellerin mükâfatı diğer zamanlara göre kat kat fazladır. Bizlerde sabah namazı başta olmak üzere diğer namazlarımızı da vaktinde cemaatle kılmağa gayret etmeliyiz.

5-Sahur yapmak. Peygamber Efendimiz’in sav yaptığı ve bizlere de özellikle tavsiye ettiği çok bereketli, faydalı ve hikmetli bir sünnetidir. Özellikle kısa gecelerde nefsimize ağır gelse bile sırf sünnet diye bu fırsatı değerlendireceğiz. Bunun bizlere nice faydaları ve kazandıracağı sevapları vardır.

6-İftar ettirmek. Allah’ın cc bize ikram ettiklerinden bizde Allah’ın kullarına ikram edeceğiz. İftar sofralarımız misafirsiz olmayacak. İmkan ölçüsünde ya bizimle birlikte soframıza birilerini davet edeceğiz ya da komşularımıza pişirdiklerimizden ikram ederek iftar ettirmenin bereketinden faydalanacağız.

7-Kadir Gecesini aramak. Bu ayda en önemli fırsat Kadir Gecesidir. Kur’an’da müjdelendiğine göre bin aydan daha hayırlı. Fakat zamanı belli değil. Ramazanın içinde olduğu kesin, hangi gecede olduğu sır. Arayacağız.

Bulmak için her geceyi Kadir diye ihya edeceğiz. Peygamber Efendimiz gibi gecelerimizi ihya edeceğiz. Bize verilen bu büyük mükâfatı her sene yakalamanın gayreti içinde olacağız.

8-Sabretmek. Sabrı öğreneceğiz. Nefsimizi dizginlemeyi, dilimize, gözümüze, kulağımıza, elimize, ayağımıza ve dahi gönlümüze sahip olmayı öğreneceğiz. Daha sonraki günlerde rahat edebilelim. Sabrın karşılığı cennettir. Allah cc sabredenleri sever ve onlarla beraberdir. Nefsimize ağır gelen, sonucu itibariyle mükemmel olan bir ameldir sabır.

9-İhsan ve ikramda bulunmak. Allah cc cömerttir, cömertleri sever. Bizlerde bu ayda kesenin ağzını açarak ihsan ve ikramı artıracağız. Peygamber Efendimizin en çok sevdiği amellerin başında gelirdi insanlara ikramda bulunmak. Hatta o kadar çok severdi ki, akşam geleni sabaha bırakmadan ihtiyaç sahiplerine ikram ederdi. Bizlerde hem zekâtlarımızı mümkünse bu ayda vereceğiz hem de sadakalarımızı artıracağız. Çünkü bu ayda işlenen bir farzın karşılığı diğer aydakilere göre yetmiş katıyla karşılık görecek. Nafilelerin karşılığı ise diğer zamanda işlenen farzlar gibi sevaba vesile oluyor.

10-Tövbe etmek. Her zaman yapmamız gereken bir amel olmakla birlikte bu ayda daha fazla önemli bir amel. Bu ayda kendimize çeki düzen vererek arınmanın tam zamanı. Hazır şeytanlar bağlanmışken, çokça tövbe ve istiğfar etmeli, Rabbimizden bağışlanmamızı istemeliyiz. Allah cc tövbe edenleri seviyor. Peygamber Efendimiz sav çokça tövbe eder, bizlere de tavsiye ederdi.

11-Cenneti istemek, Cehennemden Allah’a sığınmak. Allah’tan cennetini istemeliyiz. Bizi cennete götürecek ameller işlemeye muvaffak etmesini, cennette Peygamber Efendimize komşu etmesini istemeliyiz. Bu arada cehenneme düşmekten ve cehenneme götürecek fiilleri işlemekten Allah’a sığınmalıyız. Duaların kabul edildiği bu günleri fırsat bilmeliyiz.

12-Çokça Kelime-i Tevhid söylemek. Lailahe illalah’ı çokça söylemeliyiz. Kelime-i tevhid dilimizden düşmemeli. Her fırsatta söylemeli, inancımız ve yaşantımız bu kelimeye uygun olmalı ki Allah’ın cc sevdiği bir kul olalım. Başka inançlar gönlümüze yerleşir, dilimizde onları söylerse vay halimize.

13-Ramazan umresi yapmak. İmkânı olanların bu ayda umre yapması çok sevaplı bir ameldir. Peygamber Efendimizle yapılan bir hac gibi sevabı vardır. Bunu da bir ganimet bilmeli ve bu müjdeye kavuşmak için fırsatlar aramalıyız. Eğer maddi gücümüz buna yetmiyorsa gönlümüzde oraların muhabbetini taşımalı, oranın hasretiyle yanmalıyız. Belki de hiç ummadığımız bir zamanda Rabbimiz samimiyetimizden dolayı bize imkân verir.

14-Açları doyurmak. Allah cc her kulunu farklı bir şekilde deniyor. Kimini nimetiyle kimini ise yoksulluk ile. Belki biz nimetiyle denenen kullarından olabiliriz. Hemen diğer kardeşlerimizi düşünmeli, onlarında sofralarını düşünmeli, bize verilenlerden biz de onlara vermeliyiz. Böylece aramızdaki kardeşlerimizi gözetmenin mutluluğunu yaşamalıyız. Onlardan daha büyük sevinci Allah cc bize tattıracaktır. Tecrübe sahiplerinin itirafıyla tespit edilmiştir.

15-Dua etmek. Dua ibadettir. İbadetin özüdür. Bu ayda daha çok dua etmeliyiz. Kendimize, sevdiklerimize, diğer bütün kardeşlerimize dünya ve ahiret mutluluğuna kavuşmaları için. Bize sunulan bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Ana- babamıza, evladımıza, kardeşlerimize özellikle dua etmeliyiz. Kazanan biz olacağız.

16-İtikâf yapmak. Peygamber Efendimiz sav her sene Ramazan ayının son on gününde itikâf yapmış bizlere de tavsiye etmiştir. Unutulan ve çok sevaplı olan bu ibadeti yeniden hayatımıza taşıyarak ecrinden istifade etmeli ve diğer kardeşlerimize de tanıtmalıyız.

17-Teheccüd namazı kılmak. Peygamber Efendimiz’in sav hayatında özel bir yeri olan bu muhteşem ibadeti bizlerde hiç değilse Ramazan ayında yaşamağa gayret etmeliyiz. Bizzat Kur’an’ı Kerimde Yüce Rabbimizin emri olan teheccüd namazı kadrini bilemediğimiz, bize sunulan çok kıymetli ibadetlerdendir. Nasıl olsa sahura kalkıyoruz. Güzelce abdest alıp hiç olmazsa iki rekat kılıvermek bize dünya ve içindekilerden daha hayırlı olan, yüce rabbimize yaklaştıran bir güzellik kazandıracaktır.

18-Bayram gecelerini değerlendirmek. Kıymetini bilemediğimiz bir başka zaman dilimidir bayram geceleri. Bizzat Sevgili Peygamberimizin sav mübarek sözleriyle bu geceler hakkında bizleri uyarmış ve değerlendirmemizi tavsiye etmiştir. Rabbimizin cc biz kullarına sunduğu bağışlanma vesilesi olan kıymetli anlardandır. Ne yazık ki çoğu zaman değerlendiremediğimiz ya da unuttuğumuz fırsatlardandır. Rabbimiz bizleri uyanık kullarından eylesin. Amin.

 

19-Fıtır Sadakası vermek. Çok şükür ülkemizde canlı olan bir ibadettir. Ramazan ayında, bayramdan önce her Müslüman kardeşimizin çok dikkat ettiği, fakirlerin hakkı olan, onları bayrama hazırlayan bu sadaka ne de güzeldir. Yüce Rabbimizin koyduğu bütün emir ve yasaklar gibi bu da yerli yerincedir. Fakir kardeşlerimize sunulan Allah’ın bir ikramıdir

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.