Ortaokul öğrencilerinden dikkat çeken projeler
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde açılan TÜBİTAK sergisinde ortaokul öğrencilerinin projeleri dikkat çekiyor.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) açılan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) sergisinde, ortaokul öğrencilerinin projeleri büyük ilgi gördü.
Öğrencilerden Sahracan Tuğrul'un "Resfebe" projesi ile Ceren Ceylan ve Güllü Camiye'nin birlikte hazırladığı "Eğitimde Hadislerin Rolü" projesi katılımcıların dikkatini çeken çalışmalar arasında yer aldı.
Hayata geçirdiği proje ile ilgili duygularını paylaşan Sahracan Tuğrul, resfebenin; bir kelimeyi ya da bir cümleyi harflere, şekillerle, sembollerle, resimlerle anlatabilmek olduğunu söyledi.
Tuğrul, "Bu projeyle zekâyı geliştirmek ve resfebeyi daha geniş bir anlamda yaymak, resim ve harfleri bir arada kullanarak biraz zekâyı geliştirmek ya da farklılık katmak istedik. Bu çalışmamız hem çocuk hem yetişkinler için iyi bir proje zekâyı geliştiriyor. İlerde bu projeyi geliştirmek ve daha zor resfebelere yapmak, projemizin oyunlarını daha çok geliştirmek istiyoruz."
Eğitimde Hadislerin Rolü projesinin mimarlarından Ceren Ceylan, toplumda misafirperverliğin, sevgi, saygı, hoşgörü, paylaşmak, sabır ve hayvan sevgisi gibi değerlerin azaldığını fark ettikleri için böyle bir projeyi hazırladıklarını söyledi.
Ceylan, "Müslüman bir ülkede bu değer kaybını neden yaşıyoruz acaba, diye düşündük. Müslüman bir ülkede Peygamber Efendimiz en güzel örnek, en güzel baba, en güzel eş, en güzel dost ve aynı zamanda hadisleri de varken toplumun bu kötü sebebinin Peygamber efendimizin yeterince tanınmamasının ve hadislerinin bilinmemesinin bilinip de uygulanmadığını düşündük."
Projeyi hazırlama aşamasını anlatan Güllü Camiye ise şunları söyledi: "Bu projeyi hazırlamadan önce çevremize baktık. İnsanlar birbirlerine tahammül edemiyor, sabırlı değiller. Biz de bundan yola çıkarak hadisleri seçtik ve bu sebeple de insanlarda Peygamber Efendimiz (sallallahualeyhivesellem) hadislerinin değerler üzerinde etkisini araştırmak istedik. Bu vesile ile yani hadisleri ne kadar bildiklerini ve uyguladıklarını tespit etmek için Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde 16 ve 33 yaş aralığında 50 kadın, 50 erkek olmak üzere 100 kişilik bir örnekleme anket uyguladık. Ankette hadisin değerini inceledik. Sonuçlarımızda en çok duyulan hadisler ve en duyulmayan hadisleri gösterdik. Üçüncü derecede olan güzel ahlakla ilgili 'Sizin en hayırlınız ahlakça en güzel olanınızdır' hadisimize baktığımızda duyulma oranı yüzde yüz. Yani yüz kişi üzerinden yüz kişi bunu biliyor ve yüz kişi bunu biliyorsa, neden kimse uygulamıyor, neden bu yüz kişi üzerinden 64 kişi bunu uyguluyor. Bundan dolayı bunları öne aldık. Burada biz çevremize bir farkındalık oluşturmak istedik." şeklinde konuştu. (Yunus Tuğrul- İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.