Ortaokul öğrencilerine hafız olma imkanı

Ortaokul öğrencilerine hafız olma imkanı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan yeni uygulamayla hafızlık eğitimine başladığını belgelendiren ortaokul öğrencilerinden devam zorunluluğu aranmadığını belirten yetkililer, anne babalara, bu fırsatı değerlendirerek evlatlarını hafızlığa gönderm

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, imam hatip okullarına kayıt yaptıran veya devam eden ve hafızlık eğitimine başladığını belgelendirenlerden o eğitim ve öğretim yılı için devam zorunluluğu aramadığı açıkladı. İmam hatip ortaokulunun 5, 6 veya 7. sınıflardan herhangi birinde eğitim gören öğrencilerden hafızlık eğitimlerine başlayanlar, ilgili müftülükten hafızlık yapıyor yazısı alarak örgün eğitimine bir eğitim öğretim yılı ara verebilecek.

Konu hakkında konuştuğumuz müftülük ve imam hatip yetkilileri hafızlık yapmak isteyen öğrencilerin yapması gerekenleri anlattı.

Batman'daki hafızlık çalışmaları hakkında bilgi veren Batman İl Müftü Yardımcısı Muhammed Yusuf Yaşar, “Batman İl Müftülüğü olarak hafızlık eğitimini talep eden ve hafız olmak isteyen öğrencilerimize yönelik geçmiş dönemlerde planlaması yapılmış ve hayata geçirilmiş olan Necat Nasıroğlu Kız Kur’an Kursu’nda 37 kız hafızlık eğitimini görmektedir. Müftülüğe bağlı erkekler için bir Kur’an Kursu önümüzdeki sene Eylül ayında hayata geçirilmesi için hazırlıklar tamamlandı. Erkek Hafızlık Kur’an Kursunun Batman’da bir ihtiyaç olduğunu bizler de fark ediyoruz.” dedi.

“Temel hafızlık süresi 24 aydır”

Hafızlık eğitimi süresi hakkında da bilgi veren Yaşar, "Diyanet İşleri Başkanlığı Din Eğitimin Genel Müdürlüğünün ve Yaygın Öğretim Daire Başkanlığının belirlemiş olduğu temel prensiplere göre toplam hafızlık suresi 24 ay, artı 6 aydır. 4 ay hazırlık, 16 ay hafızlık ve 4 ay pekiştirme dönemi olmak üzere temel hafızlık süresi genel müdürlüğümüzün belirlediği süre 24 aydır. Öğrencinin yaşamış olduğu sağlık sıkıntıları veya hafızlığındaki pekiştirme ihtiyacının biraz daha fazla olması göz önüne alındığında 6 ayı geçmemek üzere 2 dönemlik bir uzatma süresi de verilebilecek. Bununla beraber değerlendirdiğimizde Diyanet İşleri Başkanlığı’ndaki hafızlık kurslarındaki toplam hafızlık süresi 30 ay olmaktadır.” şeklinde belirtti.

“Okullarında hafızlık eğitimi için bir yıl ara verme imkanı”

İmam hatip okullarında devam edenlerle birlikte diğer ortaokullara devam edenlere belgelendirmeleri halinde hafızlık eğitimi için bir yıl ara verme imkanı sağlandığını hatırlatan Yaşar, “Ortaokulda veya imam hatip ortaokulunda okuyan öğrenciler ‘ben hafızlık yapmak istiyorum’ demesi halinde bir yıl boyunca okuluna ara verilmesine Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmenliği de müsaade etmiştir. Bu çalışma Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber yaptığı temel protokolden kaynaklanmaktadır. Neticede çocuğumuz hafızlık yaptığı belgelenmesiyle ortaokul ve liselerde özellikle Kur’an-ı Kerim derslerinden kendilerine muafiyet sağlanmasıdır. Hafızlık yaptığı için ara vermemek şartıyla bazı derslerden ya da o yıl devamsızlıktan muaf tutulmasına yönelikte Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında bir çalışma devam etmektedir. Hafızlık yapmak isteyen öğrencilerimize, hem okullarından geri kalmamaları için hem de hafızlıklarını devam edebilmeleri için fırsatlar sunulmaktadır.” dedi.

“Okul dersleri için özel dersler verdirmekte”

Kur’an kurslarında öğrencilerin okulda ihtiyacı olan özel dersler verildiğini belirten Yaşar, “Kur’an kurslarımızda öğrencilerin ihtiyacı olan Matematik, Türkçe ve diğer derslerin desteklenmesi anlamında Milli Eğitim ile beraber öğrencilerimize özel dersler verdirmeye gayret ediyoruz. Kız öğrencilerimizin gün içinde rahatlıkla okula gidip gelmelerinde sıkıntı yaşanabileceğini hesapladığımızda özellikle hafızlık kurslarımızda kız öğrencilerimizin okul derslerini alabilmeleri için gereken destek için müftülük olarak elimizden geldiğince gayret ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Hafız, Kur’an-ı kendi hayatına tatbik edebilen demektir”

Hafızlığın ne olduğu ve gerekliliği hakkında bilgi veren Yaşar, şunları söyledi: “Hafızlık, Allah (c.c) Kelamullah olarak ifade ettiği ve kendisine izafe ettiği Kur’an-ı Azimuşşanın kaybolmasına karşın kendi zihnini kendi varlığını hibe etmek anlamına gelir. Hafızlık Kur’an-ı Kerim'in sadece kelimelerini değil aynı zamanda manasını da zihninde tutabilen ve hafız olarak o Kur’an-ı Kerim'in kaybolmasına karşı kelimelerini koruduğu gibi yaşantısıyla da Kur’an-ı Kerim'in örnek ve önder hayatını kendi hayatına tatbik edebilen demektir."

Yaşar son olarak, anne babaların, Hz Muhammed (sav)'ın hadisi şeriflerinde belirtilen müjdeleri de unutmadan çocuklarını mümkün oldukça hafızlığa teşvik etmeleri gerektiğini belirtti.

“Veliler dilekçeyle çocuklarına hafızlık eğitimi verdirebilir”

Batman Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mehmet Nezir Ceylan ise konu hakkında şunları söyledi: “Diyanet İşleri Başkanlığıyla Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü işbirliğiyle çocuklarımız örgün eğitim görürken hafızlıklarını yapabileceklerdir. 5, 6 veya 7. sınıflardan herhangi bir senesinde, veli istediği takdirde çocuğunu Diyanet İşleri Başkanlığının açmış olduğu hafızlık kurslarına kaydedebilir. Kaydı yaptığına dair belgeyi çocuğunun okuluna teslim eden veli, çocuğunun o yıl örgün eğitim hakkını kullanmayacağını söylüyor. Aynı zamanda onu belgelendirdikten sonra o yıl okumuş kabul ediliyor. Bu vesileyle 5, 6 veya 7. sınıflardan herhangi bir tanesinde bir yıl boyunca hafızlık eğitimi almış oluyor. Böylelikle öğrencinin altyapısı olmuş oluyor.”

Ceylan, “İmam hatip ortaokullarının sunmuş olduğu bir imkan da, eğer veliler çocuklarının hafız olarak yetiştirmek istiyorsa dilekçe verip 12 kişilik bir sınıf oluşturabiliyor. Böylece 11 saat Kur’an-ı Kerim seçmeli ders olarak seçilebiliyor. Böylelikle bir sene boyunca almış olduğu hafızlığı okul okuyarak da tamamlayabiliyor. Aynı şekilde Arapça hazırlık sınıflarını da bu şekilde oluşturabiliyoruz. Veliler dilekçeyle çocuklarının 11 saat Arapça dersi görmesini dilekçede belirtip sınıf açabiliyor.” dedi. (M. Sait Çelik - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.