Oruç hakkında dikkat edilmesi gerekenler

Oruç hakkında dikkat edilmesi gerekenler

VİMDER Başkanı Mehmet Emin Akan, Ramazan ayı ve oruç ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Oruç ve Ramazanla ilgili merak edilen soruları İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendiren Van İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Mehmet Emin Akan, orucun bedeni bir ibadet olduğunu ve tüm azaların oruçlu olduğu gerçeğinin unutulmaması gerektiğini söyledi.

Öncelikle orucu bozan birçok durumun olduğunu ve oruçlu kişilerin bu konuda hassas olması gerektiğini aktaran Mehmet Emin Akan, Allah Resulünün konuyla ilgili hadis-i şeriflerini hatırlatarak, “Ümmetin ayı olan ramazan ayında ümmetin iftarlı ve niyetli iken dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Kişinin Birinci etapta sabırlı ve azimli olması gerekir. Orucuna zarar getirecek söz ve davranışlardan kaçınması gerekir. Orucu bozan haller yemek, içmektir. Ancak yeme içme hallerinden biri unutularak yapılmışsa bunda herhangi bir behis yoktur. Bunun dışında ağızdan, burundan, kulaktan su kaçmaması gerekir ve kişinin buna çok dikkat etmesi lazım. Öğleye kadar abdest aldığı zaman mazmaza dediğimiz yani ağza su almak iyidir ancak öğleden sonra oruçlu olan bir insan için mekruhtur. Öğleden sonra ağızdan değil de sadece burundan su almak suretiyle abdestin şartlarını yerine getirilmelidir.” dedi.

Akan, “Orucu bozan diğer hallerden birisi de cinsi münasebettir. Ama bir insan oruçlu iken yatmışsa ve o esnada ihtilam olmuş ise ve gusül abdesti gerektirmişse bunun oruca bir zararı yoktur. Hemen kalkıp gusül abdesti alması gerekir. Oruçlu iken harama bakma konusunda dikkatli olması ve vücudunun tüm azalarıyla oruçlu olduğunu unutmaması gerekir.” uyarılarında bulundu.

Hangi durumlarda oruç tutulmaz?

Bedeni olan oruç ibadeti ile alakalı kimi cevazların da olduğunu hatırlatan Akan, tutacağı oruçla hayatı riske girecek kişilerin oruç tutmalarının caiz olmadığını belirterek, “Sağlığı yerinde olmayan ve tutacağı oruç eğer kişide hayati tehlike oluşturuyorsa oruç tutması caiz değildir. Bu gibi kişiler oruçlarını yiyebilir ancak sağlığına kavuşması durumunda kazalarını tutmalıdırlar. Eğer ömür boyu bu durum devam ederse orucun kefaretini yerine getirmek suretiyle bu sorumluluktan kurtulabilirler.” şeklinde konuştu.

“Orucun mükâfatı ancak Allah katındadır”

Oruç tutacak kişilerin her türlü kötü söz ve davranışlardan da uzak durması gerektiğini sözlerine ekleyen Akan, ‘Oruçlu iken biri size hakaret ederse siz buna karşılık ben oruçluyum deyin’ malindeki Hadis-i Şerif’i hatırlatarak, “Oruçlu bir insan mutlaka eline diline her şeyine sahip çıkmalı. Orucun ona vermiş olduğu feyiz ve hikmeti göstermesi gerekir. Orucun mükâfatı ancak Allah katındadır.” diye konuştu.

Tedavide hangi durumlar orucu bozar?

Vücuda dışarıdan alınan sıvı maddelerin her şartta orucu bozduğunu hatırlatan Akan, “serumlar tedavi amaçlı olsa dahi içeriği sıvı olduğu için orucu bozar. Kan almak ile kan vermek farklı şeylerdir. Kan vermek orucu bozmaz ancak kan almak orucu bozar. Kalçadan iğne yaptığı zaman yine oruç bozulmaz. Ancak damardan bir şey verildiği zaman oruç bozulur. Daha sonra kişi orucunu kaza yapması lazım. Ancak herhangi bir mazeret yoksa kişi iftardan sonraya kadar idare edebiliyorsa bu ilaçları iftardan sonra almalıdır. Kulak ve burun damlaları orucu bozuyorsa bunlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Ancak bazı spreyler vardır bunlar hava şeklindedir. Yani insan vücudunun iç kısmına gıda maddesi taşımıyor. Dolayısıyla bunların herhangi bir zararı yoktur ve orucu bozmaz. Ama bunları sıvı şeklinde ise bunlar orucu bozar.” değerlendirmesinde bulundu.

Oruç’un sevabının Allah katında gizli olduğunu ve kişinin mükâfatını yalnızca Allah’tan bekleyerek oruç tutması gerektiğinin altını çizen Mehmet Emin Akan, tüm İslam âleminin Ramazan ayını tebrik etti. (Murat Dalgın-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.