Pamuk üreticileri: Düşük fiyat pamuk üretimini bitirir
Şanlıurfa’da pamuk fiyatlarının açıklanmasını bekleyen çiftçiler, fiyatların düşük olması halinde mağdur olacaklarını, 2020 yılında Şanlıurfa’da pamuk ekecek kimsenin kalmayacağını söylediler.
Şanlıurfa’da çiftçilerin gözü kulağı açıklanması beklenen pamuk fiyatlarına çevrildi. Hükümetin pamuğa tatmin edici bir fiyat vererek alım yapmasını bekleyen çiftçiler, beklentilerinin karşılanmaması durumda 2020 yılında Şanlıurfa’da pamuk ekecek kimsenin kalmayacağını belirttiler.
İlgililerin sorunlarına duyarsız kaldığını belirten çiftçiler, Tarım Bakanlığına seslenerek, pamuk alımları için uygun bir fiyat belirlenmesini istediler.
Gübre, mazot, ilaçlama, kiralama, işçilik ve sulama giderlerinin geçen seneye oranla artmasına rağmen pamuk fiyatlarının gerilediğine dikkat çeken çiftçiler, yaşadıkları sorunları anlattı.
Suruç ilçesinde çiftçilik yapan Bozan Köken, sulama ücretlerinin yüksek olmasına tepki göstererek, “En büyük problemimiz öncelikle pamuk fiyatlarıdır. Destekleme primleri de zamanında verilmiyor. Çok düşük destekleme primi alıyoruz. Özellikle Suruç ilçemizde su problemi var. Suruç’ta dönüm başına 165 lira sulama parası alınıyor. Su fiyatları bu sene yüzde 100 artırıldı. Sulama fiyatlarının diğer yerlerde olduğu gibi normal bir seviyeye düşürülmesini istiyoruz. Geçen sene pamuk için güzel bir fiyat verildi ama alım yapılmadı. Alım yapılmadığı için pamuk fabrikaları kendi aralarında anlaşarak pamuğu istedikleri fiyattan aldılar. Hükümetin bu konuda bize yardımcı olmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Siyasilerin, çiftçilerin sorunlarına duyarsız kalmasından dert yanan Hüseyin Çetiner, “Bu sene 650 dönüm pamuk ektim. Bu masraflar ve girdilerden sonra pamuk ekemeyeceğim. Pamuk ekimini bırakacağız. Devlet, Atatürk Barajı Sulama Birliği’ne başkan olarak kayyum atadı. Sulama ücretini dönüm başına 110 liradan 160 liraya çıkardı. Ben nasıl bu fiyattan pamuk ekeyim? Şanlıurfa’nın 14 milletvekili var, bunlar neredeler? Seçimden seçime onları görüyoruz. Milletvekilleri sesimizi duysunlar. Ben buradan onlara sesleniyorum. Çiftçilerimiz mağdurdur. Çiftçinin kredi borcu var. Çiftçi, kredi borcunu ödeyecek durumda değil. Hasat zamanı başladı halen pamuk fiyatları belli olmadı. Gübre fiyatları almış başını gidiyor. Mazotun litresi 7 liraya çıkmış. İlaç yüzde 50 zam yemiş.” ifadelerini kullandı.
“Urfa çiftçisi insan değil mi?”
Bu seçimde siyasilere tepki amacıyla oy kullanmayacağını belirten Çetiner, “Bu seçimde çiftçiler siyasilere dersini verecek. Ben kendim kesinlikle oy kullanmayacağım ve sandığa gitmeyeceğim. Çiftçi arkadaşlarıma da sesleniyorum. Oy kullanmayın. Pamuk fiyatı 4 liranın altına düşerse biz biteriz. Buradan Cumhurbaşkanı'na sesleniyorum. Tarım Bakanı, üzüm fiyatlarını açıklıyor, fındık fiyatlarını açıklıyor. 20 liranın altına düşerse müdahale ediyorlar. Urfa çiftçisi insan değil mi? Sesimizi duysunlar, mağduruz. Benim vekilim Ankara’ya gittiğim zaman beni tanımıyor. Telefonlarıma cevap vermiyor. Sorunlarımızı söyleyecek muhatap bulamıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Böyle giderse tefeciler traktörlerimizi elimizden alacak”
Çiftçilerin tefecilerin eline düşerek mağdur olduğunu savunan Halil Ece, “Şu an pamuk para etmiyor. Tüccarlar pamuk almıyor. Çiftçilerimiz şu an zor durumdadır. Gübre ve ilaç fiyatları iki kat olmuş. Kullandığımız ilaçların yüzde 90’nı sahtedir. Nasıl olsa çiftçi almak zorunda… Tefeciler kapımızda bekliyor. Çiftçiler, traktörlerini yıkamış, yağlamış yakın zamanda alım satıma götürecekler. Zaten tefeciler şimdiden haberini almış. Bu sene pamuk yok. Tefeciler telefon açıyor, ‘Benim param ne oldu’ diyorlar. Biz de onlara 'Pamuğu sattığımız zaman ödeyeceğiz.' dediğimiz zaman, ‘Pamuk yok ki’ diyorlar. Böyle giderse tefeciler traktörlerimizi elimizden alacaklar. Bugün bir kilo pamuk 2 ile 2,5 lira arasında değişiyor. Pamuk fiyatları 5 lira bile olsa iflas edeceğiz. Şu an ben 100 dönüm pamuk ekmişim. 140 bin lira masrafım olmuş. Zaten 40 ton pamuk gelse 3 liradan 120 bin lira ediyor. Bir de kiralama parası var. Hükümetten şunu istiyoruz. Sulama ücretleri indirilsin. Gübre fiyatları ve ilaçlara el atsınlar. Destekleme primleri zamanında ödensin. Bir an önce pamuğun fiyatını belirlesinler. Pamuk fabrikalarının elinden bizi kurtarsınlar. Yoksa çiftçiler intihar edecek. Bundan sonra Harran’da kimse pamuk ekmeyecek.” diye konuştu.
“2020 yılında pamuk eken çiftçi kalmayacak”
Çiftçilerin yıldan yıla pamuk ekimini azaltmak zorunda kaldığını belirten Ziya Akaltun, “2017 yılında 500 dönüm tarlada ekim yaptım. 2018 yılında bu miktar 350 dönüme düştü. 2019 yılında ise 300 dönüme düştü. Yıldan yıla eriyoruz. 50 dönümü kiraya vererek 2019 yılının mazot parasını karşıladım. 2020 yılında ne yapacağım. 2020 yılında da 2019 yılının zararını öderim. Ben mülk sahibi olmama rağmen bu durumdayım. Tarlaları kiralayanlar ne yapacak. Allah hepsine yardım etsin. Çiftçilerin gidişatları hiç iyi değil. Bizim devletten beklentimiz; 2019 yılı destekleme primlerinin artırılması ve sulama ücretlerinde indirime gidilmesidir. Bunlar yapılmazsa çiftçiler biter. 2020 yılında pamuk eken çiftçi kalmayacak.” dedi.
“Türkiye’de bugün en çok mağdur edilen kesim, çiftçilerdir”
Hükümetin çiftçilere duyarsız kaldığını vurgulayan Tahir Mezgin, “Pamukla ilgili Milli Tarım Şurası’nın, çiftçiye hiçbir faydası olmadı. Ben buradan Tarım Bakanı, Gümrük Bakanı, Ticaret Bakanı ve Enerji Bakanı’na sesleniyorum. İyice bir düşünmenizi istiyorum. Sabah kalktığınızda yediğiniz kahvaltının tarım ve hayvancılıktan geldiğini unutmayın. Giydiğiniz elbiselerin tarım ve hayvancılıktan geldiğini unutmayın. Türkiye’de bugün en çok mağdur edilen kesim çiftçilerdir. Hükümet, çiftçilere duyarsız kalmıştır. Hükümetin, çiftçilerin önerilerini kabul etmesi lazım…” ifadelerini kullandı.
“Devletimizin bizi desteklemesini istiyoruz”
Pamuk fiyatlarının düşük olması halinde masraflarını bile karşılamayacaklarını ifade eden Hasan Acartürk, “Pamuk masraflarımız çok oluyor. Devletimizden ve Cumhurbaşkanı'mızdan bir müjde bekliyoruz. Bizler icarcıyız. Gübre ve mazot desteklemesi bizlere verilmiyor. Kredi de bizlere verilmiyor. Bizler masraf yapıyoruz. Bizim beklentimiz pamuk fiyatının 4 ya da 5 lira olmasıdır. Şu an pamuk fiyatı 3 liradır. Pamuğun kilosunun 3 lira olması masraflarımızı kurtarmamaktadır. Devletimizin bizi desteklemesini istiyoruz. İnşallah güzel bir fiyatla pamuğumuzu alırlar.” diyerek tepkisini dile getirdi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.