Pancar üretiminde bu yıl artış bekleniyor
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından yürütülen 2015-2016 üretim sezonu “Şeker Pancarı Alım Kampanyası” Van’da da 16 polar için ton başına 190 TL taban ücretiyle başladı.
Van ve bölge illerinde geçmiş yıllara oranla pancar veriminin düştüğünü dile getiren Erciş Şeker Fabrikası Van Ziraat Bölge Şefliği bünyesinde çalışan Şakir Yaşin, verimi artırmak için 2015-2016 üretim sezonunda çiftçiye 16 polar için ton başına 190 TL taban ücreti verdiklerini söyledi.
Konuyla ilgili bilgi veren Şakir Yaşin, 2015-2016 üretim sezonunda şeker pancarı ekimi için bölge çiftçilerinden iyi bir rağbet beklediklerini belirtti.
Geçmiş yıllara oranla pancar veriminin düştüğünü söyleyen Yaşin, yapılan kampanya ve fiyat artışıyla çiftçilerden yeniden bir rağbet beklediklerini dile getirerek, şu ifadeleri kullandı; “Geçmiş yıllara oranla şeker pancarı üretiminde son 10 yıldır aşırı bir düşüş var. Bu düşüşün sebebi ise pancar fiyatı, ekim tarlaların bölünmesi ve doğudaki işçilerin batıya yönelmesi nedeniyle çiftçilerimizin işçi bulamamasıdır. Bu nedenlerden dolayı çiftçinin pancar ekimine karşı rağbeti düşmüştür. Fakat bizler bu yıl iyi bir artış bekliyoruz. Yılsonunda yapılan kampanyalardan ve pancar fiyatlarında artış olmasından dolayı çiftçilerden iyi bir rağbet bekliyoruz.” dedi.
2015'te patatese yöneliş pancar üretimini düşürdü
2015 yılında çiftçilerin patates üretim işine girdiğini ve bu nedenden dolayı pancar ekmediğini belirten Yaşin, son gelişmelere göre çiftçilerin patatesten yeteri kadar gelir elde etmediğini ve pancarda da taban fiyatlarının yüzde 30 yükselmesiyle tekrar ekim için talep beklediklerini söyledi.
Yaşin, “2015 yılında patatese bir yönelme olmuştu. Şu an ise patates fiyatlarında bir düşüş gerçekleşti. Bu noktada çiftçiler ektiği patateste iyi bir ekin elde edemediği için tekrar pancara yönelme söz konusudur. Pancar fiyatına gelen yüzde 30’luk artışla da baktığımız zaman çiftçilerimizden yine iyi bir talep bekliyoruz.” diye konuştu.
Çiftçilere destek sağlanacak
Pancar ekimi için çiftçilere destek sağladıklarını ifade eden Yaşin, “Bizler kampanyalarımızla çiftçilerimize çeşitli destekler sağlamaktayız. Bu noktada nakli ve ayni yardımlar yapıyoruz. Nakli yardım olarak ekime başlandığı zaman, ekim makinesini tedarik ediyoruz. Türkiye Şeker Fabrikası’nda üretilen ve piyasaya göre çok daha ucuz tohum veriyoruz. Bunun dışında çiftçilere ayni yardımlarımız var. Ayni yardımlarda gübre, tohum, ilaç Çiftçi Kooperatifi aracılığıyla veriliyor.” ifadelerini kullandı.
Çiftçilerden talep artıyor
Her yılın Ekim ayında başlayan kampanyalara da değinen Yaşin, “Kampanyalarımız genellikle ekim ayında başlar. Bu noktada geçtiğimiz yılda bir kampanyamız olmuştu, bu kampanyamızla ortalama 2 bin 400 pancar kestik ve 114 bin ton pancar üretebildik. Bunlarla fabrikada kesilen ve işlenen pancar 97 bin ton oldu. Fakat bu yıl içerisinde pancara gelen fiyat artışıyla çiftçilerden gelen talebin arttığı tespitine vardık. Ekim işlemleri yapılmadan avans veremiyoruz, fakat ekimlerden hemen sonran avanslarımız başlar. Pancar ödemelerimizde eskiden olduğu gibi tesellümden 5-6 ay sonra değil de tesellümden 2 ay sonra devlet ödüyor.” şeklinde konuştu.
Şeker pancarı alımında 16 polar için ton başına 190 TL taban ücreti uygulandığını ve bu durumda polar yüzdesi artıkça pirimin artığını sözlerine ekleyen Yaşin, devamla şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye geneli 30’un üstünde şeker sanayi kuruluşumuz mevcut. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de bir kısım fabrika kapatılacak ve bir kısım büyük fabrikada özelleşecektir. Türkiye’de de fabrika sayısı fazla ve bunlar içinde özelleşen fabrikalar da vardır. Son yıllarda Van Erciş Şeker Fabrikası’nın da üretimi düşmektedir. Erzurum, Kars, Ağrı ve Van’da şeker pancarı üretimi düşme noktasındadır. Fakat bizler sosyal anlamda fabrikaların ayakta kalması taraftarıyız. Çünkü bölgede işsizlik oranı oldukça yüksek ve bunun için de özelleşmesi ve yahut kapanmaması yönünde sendikalar gerekli çalışmaları yürütüyorlar.” dedi. (Yılmaz Sönmez-Murat Dalgın-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.