Panik bozukluk tedavi edilebiliyor

Panik bozukluk tedavi edilebiliyor

Nöbet anlarında kişiyi son derece olumsuz etkileyen panik bozukluk hastalığı hakkında konuşan uzmanlar, hastalığın tedavi edilebileceğini söylüyor.

BURSA – Özellikle nöbet anlarında kişiyi son derece olumsuz etkileyen ve panik atak ile oldukça sık karıştırılan panik bozukluk, günümüzde her 4 kişiden 1’inde görülen ancak tedavisi mümkün olan bir hastalık.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre anksiyete bozukluklarının görülme sıklığı son yıllarda artış gösteriyor. Bununla birlikte “panik bozukluk” ve “panik atak” kavramları birbirine sıkça karıştırıldığından çoğu kişi kendinde panik atak olduğu yanılgısına düşüyor. Halbuki panik atak olduğu düşünülen birçok durumun aslında panik bozukluk olduğu görülüyor. Panik bozukluk durumu, bir reaksiyon ya da bazı durumların uyarabildiği bir tepki olarak ve bir tür nevrotik bozukluk şeklinde karşımıza çıkıyor.

Panik bozukluk durumunun panik atağa oranla çok daha hafif bir psikolojik sorun olduğunu ve tedavi edilebildiğini belirten Bursa Acıbadem Hastanesi Psikiyatri Doktoru Bekir Tasalı, “Klasik olarak nevroz terimi bireyde anksiyeteye karşı özel savunma belirtileriyle kendini belli ediyor, bireyin gerçekle bağlantısı kopmuyor, toplumsal uyum fazla bozulmuyor ve psikozlara göre bütün fonksiyonlarda bozukluk çok daha hafif gözleniyor. Bu tür bozukluklarda gerçeği değerlendirme gücü veya yeteneği bozulmuyor. Yani kişi hastalığını biliyor ve düşüncelerini saçma buluyor. Nelerin veya neyin düşünce, istek ya da düş; neyin eylem ya da olay olduğunu rahatlıkla fark edebiliyor” dedi.

Her 4 kişiden birinde görülüyor

Panik bozuklukta temel patoloji, anksiyete yani bunaldı olarak kendini gösterdiğini söyleyen Tasalı, panik bozukluğun son yıllarda her 4 kişiden birinde görülen bir rahatsızlık olduğunu belirtti.

Dr. Bekir Tasalı, “Yaşam boyu en az bir defa panik nöbeti geçirme sıklığı yüzde 10. Kadınlarda görülme oranı ise erkeklere göre daha fazla” şeklinde konuştu.

Panik bozukluk süreci nasıl başlıyor?

Panik bozukluğunun oluş sürecinde bireyde anksiyeteden önce öznel ya da nesnel belirtiler gözlendiğini dile getiren Tasalı “Kişi bu belirtileri algılayıp olduğu gibi yaşayabiliyor ya da savunma mekanizması devreye girdiği için bilinçaltı bu anksiyeteleri bastırmaya çalışabiliyor. Bu bastırma düzeneği veya daha değişik savunmalar yeterli gelmezse bireyde panik bozukluk belirtileri gözlenmeye başlıyor.”ifadelerini kullandı.

Panik nöbetinin belirtileri neler?

Panik bozukluk rahatsızlığında, panik nöbetler olmadığı zamanlarda hastanın genel durumunda hiçbir bozukluk görünmediğini de anlatan Tasalı, “Ancak panik nöbeti olduğu sırada hasta ileri derecede telaşlı ve hareketli görünüyor. Bununla birlikte çarpıntı, titreme, ağız kuruluğu, hava açlığı veya nefes alamama, nefes alamamadan ötürü boğulma hatta ölme korkusu gibi şikayetler de gözlenebiliyor. Panik nöbetinin olmadığı durumlarda kişilerarası ilişkilerde herhangi bir bozukluk görülmezken, nöbet sırasında kekeleme ve konuşma güçlüğü görülebiliyor. Bu süreçte kişi çok gergin oluyor ve her şeyin kötü olduğu ya da olacağı duygusu yaşıyor. Her durumun tehlikeli ve olumsuz olduğu duygusu yayılıyor. Bununla birlikte karın ağrıları, psikojenik bulantılar, sık idrara çıkma, sıcak soğuk basmaları ve kan basıncının yükselmesi oldukça yaygın görülüyor. Bu nöbetler genellikle 10-15 dakika sürüyor. Başlangıçta hasta neye uğradığını anlayamayabiliyor ve delireceği ya da öleceği korkusuyla yakınlarından yardım bekleyebiliyor.”diye konuştu.

Tedavi yöntemleri neler?

Nöbet sonrasında doktor kontrolü yapıldığında kişinin fiziksel bir şikayeti olmadığının anlaşıldığını ve panik bozukluğunun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Dr. Bekir Tasalı, “Nöbet sonrasında panik bozukluğundan şüphelenilmesi durumunda tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana görünmek önemli. Panik bozukluk tedavisinde uygun bir ilaç tedavisini takiben psikoterapötik yaklaşımlar, özellikle bilişsel davranışçı yöntemler, destek psikoterapileri, uygun zamanlama ile üzerine gitme yöntemleri, meşguliyet tedavileri ile çok iyi sonuçlar elde edilebiliyor” şeklinde konuştu.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.