Petrol üretiminin sabit tutulması akaryakıt fiyatlarında yükselişe neden oluyor
Enerji kulislerinde, "Eşel Mobil Sistemi"nin kaldırılıp ÖTV'nin yeniden akaryakıt fiyatlarına eklenmesinin konuşulduğunu belirten Malatya Akaryakıtçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Önal, bunun bir felaket senaryosu olacağını söyledi.
Hemen hemen her gün gelen yeni zam haberiyle halk sarsılmaya devam ediyor. Gıda'dan giyime, teknolojik aletlerden akaryakıta kadar gelen zamlar vatandaşın belini ciddi anlamda büküyor. Dün gece benzin ve motorine gelen zam, özellikle araç sahiplerini kara kara düşündürmeye başladı.
Son zamla birlikte; İstanbul'da benzinin litre fiyatı 7.92, motorin 7.96, LPG 5.96 kuruş; Ankara'da benzinin litre fiyatı 8.01, motorin 8.04, LPG 6.03; İzmir'de benzinin litre fiyatı 8.01 motorin 8.05 LPG ise 5,82'ye yükselirken Malatya'da da benzinin litre fiyatı 8.12, motorin 8.15, LPG ise 5.95 kuruşa yükseldi.
Malatya Akaryakıtçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Önal, akaryakıt fiyatlarında meydana gelen artış, yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerilerini İLKHA muhabirine anlattı.
Zamların, OPEC'in eylül ayı başı toplantısında günlük 400 bin ham petrol varil üretimini sabit tutmasından kaynaklandığına dikkat çeken Bülent Önal, fiyatların inmesi için ham petrol üretiminin artırılması gerektiğini söyledi.
Hükümetin 2018 yılında "Eşel Mobil Sistemi"ni getirmesiyle akaryakıta gelen zamların ÖTV'den karşılanarak vatandaşa yansıtılmadığını aktaran Önal, fakat akaryakıt fiyatlarının sürekli artmasından dolayı artık ÖTV'de de yer kalmadığını, şu anda LPG ve Motorine gelen her zammın direkt ürün fiyatına yansıdığını söyledi.
Enerji kulislerinde, Eşel Mobil Sistemi'nin kaldırılarak ÖTV'nin yeniden akaryakıt fiyatlarına eklenmesinin konuşulduğunu belirten Önal, bunun bir felaket senaryosu olacağını söyledi.
"Dünyada ciddi anlamda bir enerji enflasyonun yaşanıyor"
Dünyada ciddi anlamda bir enerji enflasyonun yaşandığına dikkat çeken Önal, "Akaryakıt fiyat metodolojisinde iki unsur önemli. Birinci Brent Petrol, ikincisi dolar kuru. Bilindiği üzere ülkemizde dolar kuru son dönemde 9 TL'yi aştı, Brent Petrol ise şu anda 84 buçuk dolar seviyelerinde, o da yükselişe geçiyor. Tabi bunun birkaç nedeni var. Özellikle Brent Petrol'ün yükselme nedeni eylül ayının başında yapılan OPEC toplantısı. Bilindiği üzere OPEC, 12 ülkeden oluşuyor. Dünya genelindeki akaryakıtın üçte ikicisini bu ülkeler sağlıyor. Dolayısıyla bu ülkelerin fiyatlama konusunda akaryakıtla ilgili aldığı kararlar tüm dünyada etkili oluyor. Tabi aslında son dönemde aldığı karar, kimsenin beklemediği, enerji kulislerinde konuşulan kararın zıddı bir karar alındı. Bu kararda günde 400 bin olan ham petrol varili üretimi sabit tutuldu. Enerji kulislerinde bunun artışı öngörülüyordu çünkü ülkeler pandemiden yavaş yavaş sıyrılmaya başlıyor, vatandaşlar eski hayatına geri dönüyor ve dolayısıyla tüketim artıyor. Tüketim artınca da akaryakıt da doğal olarak artmaya başlıyor. Ham petrol üretimi sabitlenip talep de çoğalınca Brent Petrol yükselişe geçti. Dolar kurundan dolayı ülkemizde de akaryakıt fiyatları maalesef yükselişe doğru ilerlemektedir." dedi.
"ÖTV'de yer kalmadığı için akaryakıta yapılacak her zam direk ürün fiyatına yansıyacak"
Hükümetin 2018 yılı başından Eşel Mobil Sistemi'ni getirdiğini anımsatan Önal, "Eşel Mobil Sistemiyle akaryakıta gelen zam ÖTV'den karşılanarak vatandaşa yansıtılmıyordu. Fakat geldiğimiz noktada ürün fiyatı o kadar zamlandı ki artık ÖTV'de de yer kalmadı. Şu anda LPG ve Motorine gelen her zam direk ürün fiyatına yansımaktadır." dedi.
"Son LPG zammıyla LPG kullanıcıları benzine yöneldi"
Geçtiğimiz günlerde LPG'ye gelen 71 kuruşluk zamla, LPG kullanıcılarının benzine yöneldiğini belirten Önal, "Çünkü benzinli araç kullandığınızda 100 kilometrede 8 litre tüketirken LPG'de 100 kilometrede 10 litre tüketiliyor. LPG de araçlardaki kurulum maliyetini de hesapladığınızda neredeyse benzinle başa baş seviyesine geldi." ifadelerini kullandı.
"Kasım ayında yapılacak OPEC toplantısında üretimin arttırılmasını bekliyoruz"
Şu anda enerji sektöründe fiyatlamalarda olağanüstü günler yaşandığına vurgu yapan Önal şöyle devam etti:
Bu sektörün daha önce böyle bir durum yaşadığını hatırlamıyorum. Kasım ayı başında yapılacak OPEC toplantısında, dünyadaki Brent Petrol'ün artması ya da azalması önemli derecede gösterge olacak. Bizim o toplantıdan beklentimiz ham petrolün üretiminin artması. Günlük 400 bin ham petrol varil olan üretim artırılırsa bu, fiyata da yansır. Çünkü bir ürünün üretimi ne kadar çok artarsa fiyatı da o kadar azalır. Üretim artırılırsa eskisi gibi olmasa da kısmen biraz daha geriye çekilir. Çünkü eski fiyatlara çekilmesini yakın gelecekte öngörmüyoruz.
"ÖTV'nin yeniden akaryakıt fiyatlarına eklenmesi felaket olur"
2018 yılında Eşel Mobil Sistemi geldiğinde vatandaşa bir imkân sunulduğunu ve 2021 yılının başından şimdiye kadar devletin 50 milyar TL'den feragat ettiğini söyleyen Önal, "Tabi şu an Eşel Mobil Sistemi'nde ÖTV kalmadığı için devletin de süspanse edecek yeri kalmadı. Enerji kulislerinde Eşel Mobil Sisteminin kaldırılıp ÖTV'nin yeniden benzin, motorin ve LPG'nin üzerine eklenmesi konuşuluyor. Açıkçası bu, bir felaket senaryosu… umarız böyle bir şey olmaz çünkü gerçekten vatandaş bu fiyatları çok buluyor. Önümüzdeki dönemde eğer böyle bir durum olursa benzin ile motorine 2-2 buçuk lira zam gelecek demek. Yetkililer nasıl bir çözüm bulacak, bekleyip göreceğiz." dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.