Prof. Dr. Mehmet Ali Eren: “Şeker hastaları diyet ve egzersiz programlarına uymalıdır”

Prof. Dr. Mehmet Ali Eren: “Şeker hastaları diyet ve egzersiz programlarına uymalıdır”

​Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Eren, şeker hastalarına önemli uyarılarda bulundu.

Şeker hastalığının toplumda sık görülen bir hastalık olduğunu vurgulayan Eren, şeker hastalığının tedavisinin en önemli aşamasının hastaların uygun diyet ve egzersiz programlarına uyması olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Eren,  “2019 yılının son aylarında ilk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 virüs enfeksiyonu zamanla tüm dünyaya yayılmış ve pandemiye neden olmuştur. Mart ayı itibariyle ülkemizde de vaka görülmeye başlandı. İnsandan insana bulaşı önlemek amacıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir takım tedbirler alındı.” şeklinde konuştu.

“Pandemi süreci ile birlikte vaktimizin önemli bir bölümünü evde geçirmeye çalıştık"

Hareketsiz yaşamın yeme alışkanlığında değişikliklere neden olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Eren, “Pandemi süreci ile birlikte vaktimizin önemli bir bölümünü evde geçirmeye çalıştık. Bu durum hem hareketsiz bir yaşam sürmemize hem de yeme alışkanlığımızda değişikliğe neden oldu. Ayrıca Nisan ayının sonlarında Ramazan ayı olması nedeniyle oruç ibadetini de yerine getirmeye çalıştık. Bu dönem hareketsizlik, fazla yeme ve buna bağlı kilo artışı nedeniyle diyabet hastaları için daha fazla olumsuz sonuçlara neden oldu. Ayrıca bağışıklık sitemindeki değişiklikler nedeniyle enfeksiyonlar açısından daha riskli durumda olan diyabet hastalarının çoğu, zamanını evde geçirdi ve rutin kontrollerine gidemediler. Şimdi yeni normal dönemde bu olumsuz tabloyu tekrar olumlu hale getirmek için bir takım tedbirler almamız gerekiyor.”

Prof. Dr. Eren, şeker hastalarının dikkat etmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı:

-Öncelikle yemek yeme alışkanlığımızı mutlaka doktorumuzun ve diyetisyenimizin bize önerdiği tarzda uygulayın.

- Havanın sıcak olmasını da göz önünde bulundurarak hem bağışıklık sistemimizin güçlü olması hem böbreklerimizin sağlığını korumak için bol su için.

- Yeterli miktarda protein almalı, başta D vitamini olmak üzere vücudumuzda tespit edilen eksik bir vitamin durumu varsa doktorumuzun önerisi doğrultusunda yerine koymaya çalışın.

- Sosyal mesafe, hijyen ve maske takma kurallarına uyarak, kalabalık olmayan uygun ortamlarda önerilen süre ve tempoda yürüyüşlerimizi yapın.

- Eğer evde kalmamız gerekiyorsa, ev içinde hareketli olmaya ve en azından 5000 adım atmaya gayret edin.

- Eğer sokağa çıkma kısıtlılığımız yoksa, hijyen, sosyal mesafe ve maske takma kurallarına uyarak kontrollerimiz için doktorumuza zamanında gitmeliyiz.

- Kan şekerimizi her gün ölçmeli, düşük veya çok yüksek değerlerde diyabet hemşiresi veya doktorumuza bilgi vermeliyiz.

- Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Coronavirus hastalığının tamamen bitmediğini unutmamalıyız. Kişisel tedbirlere riayet etmeli, kalabalık ortamlara girmemeli, bir müddet daha akraba veya komşu ziyaretlerinde bulunmamalıyız.


​Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Eren

​Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Eren

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.