RAM Başkanı Turan: "İnterneti aşırı kullanmanın bedellerini ödeyebiliyoruz"
Adıyaman Rehberlik Araştırma Merkezi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölüm Başkanı Fuat Turan, aşırı internet kullanımının bireylerde algı, muhakeme ve dil bozukluğu gibi daha birçok bozukluğa neden olduğunu söyledi.
Turan, "Televizyonu açıyoruz çocuk saatlerce ekrana bakıyor. Çocuk aşırı haraketli anne ve babayla göz kontağı kurmuyor, sosyal ilişkileri çok zayıf, yalnızlık hissi yaşıyor. Bu noktada otizmin altında yatan neden olarak bilinçsiz teknoloji kullanımını sayabiliriz." dedi.
"Günümüzde internetin faydaları çok fazla"
İnternetin doğru kullanılmasına bağlı olarak çok faydalarının olduğunu dile getiren Turan "Salgın ile birlikte teknolojik aletlerle daha çok Hem mal olup teknoloji ile daha haşir neşir olur hale geldik. Teknolojinin hayatımıza daha fazla girmesi beraberinde bir takım sıkıntılar getirdi. Teknoloji en verimli bir şekilde kullanmak için birtakım unsurlara riayet etmek gerekiyor. Bir asır önce bu kadar yaygın olmayan teknoloji her geçen gün hayatımızın içerisine daha da girer hale geldi. Dünyada 2 milyardan fazla insan internet kullanıyor. 5 milyar kişi cep telefonu kullanıyor. 1 milyardan fazla insan sosyal ağların içerisinde yer alıyor. Bu durum da gösteriyor ki bizler ve çocuklarımız bu işlerin içerisindeyiz, bu durumda beraberinde bir takım tehlikeler getiriyor. İnternet çok büyük bir nimet, günümüz insanı için çok büyük katkılar sunuyor. Önceleri kütüphaneleri olan kitapları olan okuyabilen insanlar kültürlü insanlar, araştırabilen insanlar olarak kabul edilirken günümüzde herkesin bilgiye ulaşması internet üzerinden mümkün hale gelmiş. Günümüzde bir cep telefonu bir bilgisayar ile kütüphaneler cebimize girecek hale gelmiş o bilgiler hepsi buranın içerisinde yer alan bir kütüphane haline gelmiş." ifadelerini kullandı.
"İnternet üzerinden dil öğrenebiliyor"
İnternet üzerinden faydalı işler yapılabildiğine değinen Turan, "Bugün Hakkâri'deki bir vatandaş ile medeniyetlerin başkenti olan İstanbul'daki bir insan bu noktada aynı fırsatlara sahiptir. Bununla birlikte insanlar internet üzerinden dil öğrenebiliyor, merak ettikleri konular üzerinde araştırmalar yapabiliyor, neyin ne olduğunu buradan araştırarak bulabiliyor. Elbette bilgi kirliliğine de değinilebilir. Ancak kitap kitapların PDF ye dönüştürülmesi web programları kodlamalar, yazılımlar ile birlikte bu kuşak insanoğlunun çok şanslı olduğunu söyleyebiliriz." şeklinde konuştu.
"İnsanlar buradan aldatılabiliyor, kandırılabiliyor"
İnternet üzerinden fanatik, radikal, holigan kişiler meydana getirildiğine dikkat çeken Turan, "Bu saydıklarımız internetin faydaları, peki internetin bize zararları yok mu? İnterneti bilinçli, kontrollü kullanmasak, denetimi kaybedersek bu seferde alabora olabiliriz. Siber zorbalık denen bir kavram hayatımızın içerisine girdi. İnsanlar buradan aldatılabiliyor, kandırılabiliyor. Fanatik, radikal, holigan kişiler meydana getirilebiliyor. Bu noktada ebeveynler çok dikkatli olmalıdırlar. Öğretmenler bu noktada çocuklara çok katkı sunmalıdır. Salgınla birlikte hayatımıza daha fazla giren internete karşı MEB hedefler belirliyor. Bunlardan biri de bilinçli teknoloji kullanımıdır. Bunu okullarımızda sıkça işleyerek hedef kitle olarakta anne, babalar, öğrenciler ve öğretmenler olarak bunun kontrolünü sağalamaya çalışmalıyız. Bilinçli teknoloji kullanımından kastımız aşırı kullanmamaktır. Aşırı kullanım beraberinde hastalıklar meydana getiriyor. Kontrolümüzü kaybedip interneti aşırı kullanmanın bedellerini ödeyebiliyoruz. Bunlardan en büyüğü çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktifte bozukluk sıkıntısını meydana getiriyor. Ekrana çok bakan kişi de zihinsel bir bozulma, gözlerde yanmalar baş gösterebiliyor. Bize gelen çocuklar oluyor inceliyoruz, yönlendirmeler yapıyoruz. Yaygın gelişimsel bozukluk olarak adlandırdığımız otistik çocuklarımız sıkça buraya geliyor. Bu hastalığı genelde ekrana maruz kalma olarak görüyoruz." dedi.
"Bilgisayarda aşırı vakit geçirmenin dezavantajlarından biri de algılama ve muhakeme zayıflar"
"Televizyonu açıyoruz çocuk saatlerce ekrana bakıyor. Çocuk aşırı haraketli anne ve babayla göz kontağı kurmuyor, sosyal ilişkileri çok zayıf, yalnızlık hissi yaşıyor. Bu noktada otizmin altında yatan neden olarak bilinçsiz teknoloji kullanımını sayabiliriz." diyen Turan şöyle devam etti:
"Bilgisayarda aşırı vakit geçirmenin dezavantajlarından biri de algılama ve muhakeme zayıflar, bilinçsel sürecimiz büyük darbe görür. Hedef belirlemede zorluklar yaşarız. İnternette çok vakit geçiren bireylerde dil bozuklukları, kendini ifade edememe, algılama da zorluk, dil becerisinde zayıflık meydana geliyor. Birey aileden uzaklaşabiliyor. Aile internet nedeniyle birlikte vakit geçirmiyor. Beraberinde ihmal, istismar beraberinde getirilen sıkıntılar. Unutmayalım ki anne, babalar en büyük modellerdir. Anne ve babaların ekranda geçirdikleri vakit çocuklarıda etkiliyor ve onlarda ekranda vakit geçiriyor. Bu noktada kendimize dikkat edelim çocuklarımızı değil kendimizi terbiye edelim onlar bizi örnek alacaktır. Anne ve baba mutedil ise çocukta mutedil oluyor. Anne ve baların dikkat edecekleri diğer bir husus bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi cihazların evin en işlek yerinde olmasıdır. Çocuklar bilgisayarla baş başa kalmamalıdır ki çocukta iç denetim meydana gelsin. Bu durumda çocuk müstehcen veya istismara açık olan ekranla baş başa kalmamış olacaktır."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.