Ramazan ayında en çok çiğköfteciler gülüyor-foto
Rahmet ve bereket ayı olan Ramazan ayının gelmesi ile birlikte çiğköfteciler tezgâhlarını açmaya başladı.
Ramazanın ayında sofraların vazgeçilmezi haline gelen çiğköfte tezgâhtaki yerini alırken çiğköfteciler de satışlardan oldukça memnun olduklarını söylediler.
Çiğköfte satıcılarından Tekin Usta, Ramazan ayının tezgâhlara bereket olarak yansıdığını söyleyerek, “Ramazan ayında hemen hemen bütün sofraların vazgeçilmezi çiğköftedir. Diğer günlere göre kat kat daha fazla satılıyor. Bu da Ramazan ayının kendisiyle getirdiği bir berekettir.” dedi.
Orhan Usta ise mesleğinin dürümcülük olduğunu söyleyerek ramazan ayında çiğköfte sattığını belirterek, “Çiğköfte iftar sofralarına farklı bir lezzet katıyor. Vatandaşlar genelde doyumluk değil de tadımlık alıyorlar. Çiğköfteyi yaparken kullanılan malzemelerin en iyisi tercih edildiği zaman daha bir lezzetli oluyor.” dedi.
Çiğköfte yapmak için acı biber, bulgur, kimyon, limon, maydanoz, nane, nar ekşisi, roka, salça, sarımsak, tarçın ve yeşil soğan gerekiyor ve bu malzemelerden her birinin ayrı bir faydası var.
Ustalar çiğköftenin faydalarını ise şu şekilde sıraladılar:
Acı biber; Cilde yararlı, bulaşıcı hastalıklara karşı etkili, C vitamini açısından zengin, sindirimi kolaylaştırır. Vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar.
Bulgur; Kandaki yağları düşürür, posa/lif bakımından oldukça zengindir. Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir. B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynar
Kimyon; İştah açar, hazımsızlığı giderir, mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler, birikmis gazı söktürür
Limon; Damar tıkanıklıklarını açar, Gıda zehirlenmelerini önler, Karaciğer için çok faydalıdır, Böbrek tıkanıklıklarını giderir, Bademcik iltihaplarını geçirir, Felç hastalarına tavsiye edilir, Kalbi ferahlatır,
Maydanoz; İdrar söktürür, iştah açar. İltihaplı yaraların iyileşmesini sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür, kalbin yorulmasını önler.görme gücünü ve anne sütünü artırıyor. Bir demir deposudur.
Nane; Nefes almayı kolaylaştırır. Astım, grip, bronşit ve öksürükte faydalıdır. Sinirleri kuvvetlendirir.
Nar ekşisi; Vücudu kuvvetlendirir, ishale iyi gelir, kalbi kuvvetlendirir.
Roka; İdrar söktürür, karında biriken suyu boşaltır. Kanın temizlenmesine yardımcı olur.
Salça; Mide ve bağırsakların düzenli şekilde çalışmasını sağlar. A-B-C vitaminleri bakımından zengindir, damar sertliğini giderir.
Sarımsak; Yüksek tansiyonu düşürür, iştah açar. Solunum ve hazım sistemindeki mikropları öldürür. Grip, tifo ve difteri gibi salgın hastalıklar sırasında faydalıdır.
Tarçın; Ruhi sıkıntıları giderir. Sürmenajda faydalıdır. İştah açar, hazmı kolaylaştırır, ishali keser.
Yeşil soğan; İdrar söktürür. Vücutta biriken zararlı maddeleri ve suyu atar. Romatizma, mafsal iltihabı, idrar tutukluğu, damar sertliğinde faydalıdır. Kum ve taş döker, zayıflatır. (Menderes Beysülen-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.