Ramazan'da dengeli beslenmeye dikkat
Ramazan ayının başlanmasıyla birlikte uyarı ve tavsiyelerde bulunan uzmanlar, Ramazan'da dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirttiler.
Ramazan ayında dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, oruç tutacak olanların sahura kalması, sahurda yoğurt ve yumurta yenilmesini öneriyor.
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Ramazan ayının gelmesiyle beraber oruç tutacak kişilerin dengeli ve yeterli beslenmeye özen göstermesi gerektiğini söyledi.
Ramazan ayında iftar ve sahur vakitlerinde hızlı ve fazla beslenmenin hazımsızlık, mide ağrısı, kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda ani yükselme gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyleyen Akan, "Bu tür sağlık sorunları yaşamamak için hızlı yemekten kaçınmalı, lokmalar yavaş yavaş ve iyice çiğnenerek yutulmalıdır. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Öğünler sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra bir, bir buçuk saat arayla olacak şekilde iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir." ifadelerini kullandı.
Ramazan ayının yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını belirten Akan, "Gün içinde sıvı kaybı fazla olacağı için iftar ve sahur arasında en az 2, 2 buçuk litre su içilmesi gerekmektedir. Suyun yanı sıra az şekerli meyve kompostoları, maden suyu, kavun, karpuz gibi sulu meyvelerle de sıvı ihtiyacı karşılanabilir. Çok sıcak havalarda aşırı beden hareketi yapılması durumunda vücuttan su ve tuz kaybı daha da artar. Bu gibi durumlarda tuzlu ayran içilmesi de faydalıdır." dedi.
"Sahur yapılmalı"
İftar da aşırı yağlı yemeklerden uzak durulması gerektiğinin vurgulayan Akan, yemeklerde büyük porsiyonlar yerine başlangıçta az ve ufak yemekle idare edilip bir, 2 saat sonra tekrar yemek yenilebileceğini söyledi.
Sahura kalkılmamasının ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Akan, "Bu durum yaklaşık 15, 16 saat olan açlığı ortalama 20 saate çıkarabilmektedir. Bu da kan şekerinin düşmesine neden olmaktadır. Tam aksine sahurda fazla bir şekilde yemek yenmesi halinde de gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır." şeklinde konuştu.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Öznur Yıldız da Ramazan ayında doğru beslenmesi gerektiği söyleyerek, sahurda yoğurt ve yumurtanın eksik edilmemesi tavsiyesinde bulundu.
Sahura mutlaka kalkılması gerektiğini söyleyen Yıldız, "Normal koşullarda bireyin beslenmesi 3, 4 öğün iken Ramazan ayında 2 öğüne düşer. Ramazan ayında beslenmeye çok dikkat etmemiz gerekir. Yanlış beslenme metabolizmayı yavaşlama riski taşır, bu yüzden sahur kesinlikle atlanmamalıdır. Uzun süreli açlık metabolizmanın yavaşlama nedeni olacağı için sahur önemlidir. Sahurda kahvaltı türünden çok ağır olmayan fakat aynı zamanda tok tutacak besinleri tüketmemiz gerekir. Genellikle hafif kahvaltı, çorba, az yağlı zeytinyağlı sebzeler tercih edilmelidir. Sahurda bol su içilmeli ve yemek yedikten hemen sonra yatılmamalıdır." dedi.
Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yumurtanın anne sütünden sonra en kaliteli protein içeren besin olduğunu hepimiz biliyoruz. Yumurta içeriği dengeli protein ve yağ sayesinde uzun süre tok kalmamızı sağlayacaktır. Sahurda tam buğday, tam çavdar, tam yulaf ekmeğini tercih etmeli. Bu tür besinler sahurda tercih edilirse sizi daha uzun tok tutacak ve bağırsaklarınıza iyi gelecek olan tam kepek içeren kompleks karbonhidrat sayesinde kan şekerimiz de dengede kalacağı için daha uzun süre tokluk sağlayacaktır."
Fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar içerdikleri faydalı yağ asitleri ve dengeli protein yapıları ile tok tutucu özelliğe sahip olduklarını aktaran Yıldız, "Dünya Sağlık Örgütü günde toplam 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesini öneriyor. Gün içerisindeki meyve tüketiminin bir kısmını sahurda tüketebiliriz. Sahurda tükettiğimiz meyvelerin lif içeriği ile tok kalmayı sağlarız ayrıca yüksek su içeriğinden dolayı susuzluk hissimizi de azaltacağını unutmamalıyız." ifadelerini kullandı.
Psikolog Nergis Öksüz de Ramazan ayının hem sıcak hem de uzun saatlere denk gelmesiyle özellikle çalışan bireylerde dikkat dağınıklığına ve konsantrasyon kaybına neden olabileceğini söyleyerek, yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesini belirtti. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.