Rusya güvenlik gerekçesiyle Windows'u kullanmayı bırakıyor

Rusya güvenlik gerekçesiyle Windows'u kullanmayı bırakıyor

Rus hükümeti Microsoft işletim sistemi Windows'u, ülkenin büyüyen bilişim teknolojilerinin bağımsızlığının bir işareti olarak Linux işletim sistemiyle değiştirmeyi düşünüyor.

Rusya, ilk kez, yurt içinde geliştirilen bir işletim sistemine, Astra Linux'a ordu ve hükümetin "özel öneme sahip" iletişimi için uygundur diyerek en yüksek güvenlik derecesini verdi.

Yeni işletim sisteminin, ofis ortamındaki bilgisayarlarda Microsoft ürünleri kullanan Rus istihbarat ve askeriye çalışanları için uygun görüldüğü belirtildi.

Yerli işletim sisteminin Microsoft ürünlerinin yerini alacağını ümit ettiklerini belirten Rus lider Putin'in eski bilişim sistemleri danışmanı German Klimenko, bu haberin Rus piyasası için iyi bir haber olduğunu söyledi.

Her ne kadar Rus yetkililer "güvenlik iletişimi" için Windows'u kullanmış olsalar da yazılımı büyük bir oranda değiştirerek, yükledikleri bilgisayarları kullanmadan önce uzun ve sıkı güvenlik kontrollerine tabi tuttukları biliniyor.

Yapılan değişiklikler ve güvenlik kontrollerinin amacı, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerden hacklenmeyi önlemek için Microsoft işletim sistemlerindeki güvenlik açıkları konusundaki endişeleri gidermekti. Bir Rus gazetesine göre Microsoft'tun yeni çıkan bir ürününün yazılımının elden geçirilmesi, istihbarat ve askeri personel kullanımı için güvenli hale getirilme işlemlerinin en az üç yıl sürdüğünü belirtmişti.

Linux açık kaynaklı işletim sisteminin bir çeşidi olan Astra Linux, son on yılda Scientific/Manufacturing Enterprise Rusbitech şirketi tarafından geliştiriliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı Ocak 2018'de yaptığı bir açıklamada, gerekli güvenlik standartlarını yerine getirdiği anda Astra Linux’a geçiş yapmak istediklerini belirtmişti.

Linux yazılımının daha önce de hava savunma sistemlerinde ve hava bilgisayar sistemlerinde ki bazı otomatik kontrol sistemlerinde kullanıldığı biliniyordu.

Haberi yayınlayan defenseone web sitesi, ülkenin 2021 yılına kadar küresel internet ile olan bağlantısının kesilmesi ve kendi alan adı hizmetinin oluşturulması çabalarıyla birlikte, Rusya’nın kendi empoze ettiği bilişim teknolojileri sürgününün bir başka örneği olduğunu öne sürdü.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.