Rusya için en önemli dış tehdit: NATO

Rusya için en önemli dış tehdit: NATO

Moskova'nın yenilediği askeri doktrin belgesinde, "NATO'nun askeri potansiyelinin genişlemesi, stratejik füze savunma sistemlerinin kurulması ve genişlemesi" tehdit oluşturan başlıca dış faktör olarak belirtildi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün ülkesinin yeni askeri doktrinini onayladı. Yeni askeri doktrinde 19 Aralık'ta Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan değişiklikler yer aldı. Doktrin'in öne çıkan en önemli başlığı, Rusya'nın yeni dış tehdit olarak NATO'yu kabul etmesiydi. Yeni doktrin Kırımın ilhakı ve Donbass’da silahlı çatışmalar başlamadan önce 2010 yılında kabul edilen eski askeri programın yerini alacak.

Putin Aralık ayında yapılan Güvenlik Konseyi toplantısında Rus askeri doktrininin savunma odaklı olacağını söylemişti. Bu doktrin Rusya devletinin ülkeyi savunmadaki resmi görüşlerinin sonucu olarak ifade ediliyor. Putin’e göre doktrinin savunma özelliği ile beraber nükleer silahların modernizasyonu konusunda “çok sert” yapıya sahip olmalıdır.

NATO RUSYA İÇİN DIŞ TEHDİT

Rusya savunma doktrininde ABD tarafından başlatılan "küresel saldırı" amaçlı stratejik füze savunma sistemlerinin geliştirilmesi, NATO'nun askeri altyapısının güçlendirilmesi ve NATO’nnn Rusya sınırlarına yaklaşması Rusya için dış tahdit olarak algılandı.

Başka bir dış tehditin ise Rusya’nın toprak bütünlüğüne ve içişlerine karşı yürütülen saldırılar olduğu belirtildi. Ayrıca Rusya Federasyonu ve müttefiki olan devletlerin sınırlarındaki silahlı çatışmaların tırmanması" Rusya için dış askeri tehdit olduğu belirtildi.

Askeri açıdan ana iç tehditlerde birinin öncelikle gençleri hedef alan Rusya’da milli, tarihi, manevi değerleri ve vatanseverlik gelenekleri baltalamaya yönelik dış kaynaklı propaganda çalışmalar olduğu da kaydedildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.