Safra kesesi taşları nasıl oluşur ve en çok hangi hastalarda görülür?

Safra kesesi taşlarının genellikle kolesterol ve safta tuzlarının oranlarının bozulmasından kaynaklandığını belirten Op. Dr. Davut Balcı, mide ağrılarıyla karışan şikâyetlerin ultrason ile ayırt edilebileceğini söyledi.

Safra kesesinde ortaya çıkan herhangi bir rahatsızlık durumunda kişide sarılık, koyu idrar rengi, kan basıncı düşüşü, bulantı ve kusma, hazımsızlık gibi sindirim sorunları, ateş, titreme ve karnın sağ üst kısmında şiddetli ağrı gibi belirtiler görülebilir.

Genellikle kaburga kemiklerinin hemen sağ altında yaşanan ve sırta vuran ağrılarla kendisini gösteren rahatsızlık, çoğu zaman mide ağrılarıyla karıştırılabiliyor.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Davut Balcı, safra kesesi taşlarının oluşması, hastaların şikâyetleri ve tedavi yöntemleriyle ilgili İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.


"Safra kesesi iltihaplandığında şiddetli ağrılar oluşabiliyor"

Safra kesesinin halk arasında öd kesesi olarak da bilindiğini aktaran Balcı, "Karaciğerin altında, yaklaşık 10 cm uzunluğunda bir kese. Safra kesesinin görevi safrayı biriktirmek ve gıdalardan sonra safrayı bağırsağa akıtarak bazı vitamin ve minerallerin sindirimini sağlamaktır. Safra kesesi hastalıklarını genelde safra kesesi taşları olarak görürüz. Safra kesesi taşları da özellikle mide şikâyetleri ile çok karışmaktadır. Safra kesesi taşları şikâyeti en sık karnın sağ kaburgasının altında ve sırta vuran ağrılar şeklinde görülür. Safra kesesi iltihaplandığı takdirde çok daha şiddetli ağrılar oluşabiliyor. Yine safra kesesinin safra kanalına taşları düşürememesine bağlı olarak da sarılık da görülebilir." dedi.

Mide rahatsızlıklarıyla karışan safra kesesi ağrıları ultrason ile ayırt edilebilir

Safra kesesi taşı olan hastaların mide şikâyetlerine benzer şikâyetlerle hastanelere başvurmaları nedeniyle kimilerine yıllarca mide tedavisi uygulandığını ve dolayısıyla şikayetlerinin geçmediğini kaydeden Balcı, basit bir ultrason ile şikayetin sebebinin çözülebileceğini ifade etti.

"Ciddi şikâyetler varsa cerrahi olarak tedavi edilmeli"

Safra kesesi taşlarının oluşmasının sebebinin net olarak bilinmemekle birlikte genelde safradaki kolesterol ve safra tuzu oranlarının bozulmasında kaynaklandığını vurgulayan Balcı, "Özellikle kadınlarda, şişman ve obez kişilerde, şeker hastalığı olanlarda, yaşlılarda, ince bağırsak hastalığı olanlarda daha sık görülebilir. Yine beyaz tenli olan ırklarda safra kesesi taşları daha fazla ve yaşla beraber artarak görülmektedir. Safra kesesi taşlarının tedavisi eğer hastanın ciddi şikâyetleri varsa mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmelidir." diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.