'Sağlığa faydalı içecekleri tüketin'

'Sağlığa faydalı içecekleri tüketin'

Yaz sıcaklarının arttığı bu günlerde serinlemek amacıyla tüketilen içecekler hakkında önerilerde bulunan aktarlar, kola ve meyve suları yerine sağlığa faydalı olan içeceklerin tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Yaz sıcaklarının artmasıyla beraber tüketilen içecekler hakkında değerlendirmelerde bulunan aktarlar, serinlemek amacıyla kola ve meyve suları gibi doğal olmayan içeceklerin yerine alternatif olarak doğal ve sağlıklı olan içeceklerin tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Kola ve meyve suları gibi ürünlerin yapay içecekler olduğunu ve bunları tüketmek yerine yan etkileri olmayan saf, doğal içeceklerin tüketilmesinin daha iyi olacağını belirten Aktar (şifalı bitki satıcısı) Sevda Altun, günümüz içeceklerin alternatifi olarak tüketilebilecek olan bitkisel şerbetler hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

13 yıldır şifalı bitkilerle uğraştığını belirten Batman Esnafından Aktar Sevda Altun, günümüzde kola ve meyve suları gibi içecekler yerine eski kültürümüze dayalı sağlıklı ve yan etkisi olmayan şerbetler içilmesinin her yönüyle daha iyi olduğunu ve tavsiye ettiğini belirtti.

Altun, “Günümüz içeceklerin alternatifi meyan kökü şerbeti (ava susê) ile Hindistan kökenli temirhindi şerbeti (Hint hurması) hazırlanıp içilebilir. Yapımı kolay olan bu iki bitki şerbetini içerken susuzluğu giderir, böbrekleri çalıştırır, vücuda kuvvet verir, öksürüğü giderir,  bağırsak solucanlarını düşürür, mide hastalıklarına iyi gelir. Romatizma ve kas ağrılarına iyi gelir, ağız kokusunu giderir, kabızlığı giderir, bağırsakları temizler, soğuk algınlığı ile  nezle için faydalı. Özellikle Hepatit A ve Hepatit C hastalıklarına neden olan virüslere karşı etkilidir.” ifadelerini kullandı.

Aktar, doğal içeceklerin yapılışını şöyle anlattı:

Meyan kökü şerbeti için 50 gram meyan kökü ile 2,5 litre suyun yeterli olduğunu belirten Altun, şerbetin hazırlanması şöyle tarif etti:

“Meyan kökü suyun içinde bir gün bekletilir. Daha sonra bir süzgeçle süzerek bir kaba boşaltılır. Tamamen meyan kökü şerbeti olması için meyan kökleri tülbentten geçirilerek iyi bir şekilde süzülür. Bu süzme işlemi bir kez daha tekrarlayarak meyan kökü şerbeti içinde yabancı madde olmasını engellemiş oluruz.  Şişelere doldurulduktan sonra meyan kökü şerbeti tüketime hazırdır. Soğuk olarak içilir.

Temirhindi şerbeti 250 gram temirhindi 2,5 litre suyun içine atılır bir gün bekletilir. Suda bekletilen temirhindi su ile birlikte kaynatılacak büyük bir tencereye alınır tatlandırıcı olarak karanfil, tarçın, gülsuyu ilave edilebilir. Önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte toplam 2 saat kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Ekşimsi bir tadı olduğundan bu aşamada isteyen damak zevkine göre istediği miktarda tozşeker, pekmez veya bal ilave ederek biraz daha kaynatabilir. Tamamen soğuyup rengi çıkınca temiz bir tülbentten geçirilip cam şişeye doldurulur ve buzdolabında muhafaza edilir. Soğuk olarak içilir.” (M. Sait Çelik – İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.