Sağlığınız İçin Yürüyün

Sağlığınız İçin Yürüyün

Şırnak İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, günde en az 30 dakika yürüyüş yapılması gerektiğini bildirdi.

ŞIRNAK - Şırnak İl Halk Sağlığı Müdürlüğü resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, günde en az 30 dakika yürüyüş yapılması gerektiğini bildirdi.

Sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesi ve yaşam kalitesinin arttırılmasında, hastalıklardan korunmak için alınabilecek koruyucu sağlık tedbirleri önemine değinilen açıklamada şunlar ifade edildi; "Sağlığın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenme temeldir. Beslenme, fiziksel ve zihinsel performansı etkileyen önemli bir etkendir. Sağlık için beslenme kadar düzenli egzersizde büyük önem taşır. Yeterli ve dengeli beslenen bir kişi, düzenli egzersizde yaptığında pek çok sağlık riskini ortadan kaldırabilmektedir.

Kilo Kontrolü: Önemli bir sağlık sorunu olan şişmanlık giderek artmakta ve koroner kalp hastalığı, diyabet gibi hastalık riskleri oluşturmaktadır. Kilo kaybının enerji sınırlaması ve fiziksel aktivitenin arttırılmasıyla sağlanması daha kolay ve etkilidir.

Kan Basıncının Kontrolü: Yüksek kan basıncı (tansiyon), kalp krizi ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklara yakalanma riskini 2-3 kat arttırmaktadır. Düzenli fiziksel aktivite ile tansiyon kontrolü sağlanarak bu hastalıkların riskleri azaltılabilmektedir.

Kan Lipitlerini Kontrolü: Düzenli fiziksel aktivite kolesterolü düşürerek kolesterol yüksekliğine bağlı olarak koroner kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.

Şeker Hastalığı ve Kan Şekerinin Kontrolü: Düzenli fiziksel aktivite insülin aktivitesinin kontrolüne ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcıdır. Yaşın ilerlemesine bağlı şeker hastalığına yakalanma riski aktif kişilerde % 20 veya daha fazla azalmaktadır.

Kanser: Kanser ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Egzersizin en güçlü koruyucu etkisi yüzde 0-50 oranında kolon kanseri riskini azaltmaktadır. Akciğer kanserini ise sigara ve diğer yaşam tarzı değişikliklerinden sonra yüzde 40 oranında riskin azalmasını sağlamaktadır.

Damar Kas-iskelet Sistemi Hastalıklarını Önleme: Koroner kalp hastalığı ve inme riskinin fiziksel aktivitesi fazla olan kişilerde daha düşük olduğu görülmektedir. Kas ve kemiklerin kuvveti, eklemlerin esnekliği; koordinasyon, denge ve hareket çevikliği için önemlidir. Bütün bu özellikler yaşla birlikte önemli derecede azalmaktadır. Bu durum fiziksel aktivite düzeyindeki azalma ile yakından ilişkilidir. Özellikle kadınlarda yaşlandıkça osteoporozla birlikte kemik kırıkları (bilek, omur ve kalçada) görülme riski artmaktadır. Kemik mineral yoğunluğunda artış, çocukluk ve adölesan döneminde yapılan egzersizlerle örneğin; yürüyüş, koşu, tenis vb. gibi egzersizlerle sağlanmaktadır.

Bakanlığımızca gerçekleştirilen 'Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması' yayımlanmamış rapor sonuçlarına göre ülkemizdeki bireylerin yüzde 71,9'unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir." (Delil Oğurlu-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.