Sağlık İş Sendikasından Dicle Üniversitesindeki uygulamalara tepki

Sağlık İş Sendikasından Dicle Üniversitesindeki uygulamalara tepki

​Dicle Üniversitesi Hastanelerinde sağlık çalışanlarının sosyal haklarının iadesi ve kurum personellerinin mesai dışı ödemelerinin yapılmamasına ilişkin Sağlık İş Sendikası Diyarbakır İl Başkanlığı tarafından basın açıklaması düzenlendi.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastaneleri önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, mesai saatlerinde yapılan değişiklikler ve buna yönelik ödemelerin yapılmadığını belirterek birçok sosyal hakkın askıya alındığını söyledi.

Sağlık çalışanları adına yapılan basın açıklamasını Sağlık İş Sendikası Diyarbakır İl Başkanı Ümit Umdu okudu.

Pandemi sürecinde hiçbir ek ödeme almayan sağlık işçisinin ek ödeme almaması için çalıştırılmadığını söyleyen Umdu, "Diğer günlerde ise mesai saatini doldurmuyor diye ihtiyaç olmadığı halde sırf çalışma saatleri dolsun diye çalıştırılıyorlar. Mesai Dışı Ödeme (MDÖ) ile iş yükü artırılmış, görev talimatında olmayan işler yaptırılmaya çalışarak manevi anlamda demoralize edilmiştir. Olur-olmaz tutulan tutanaklar sonucunda yevmiye kesintisi cezaları verilmektedir. Kurumun gelirinin giderleri karşılamadığı belirtilerek çalışanların nöbet ödemeleri ve bunun gibi ödemeler aksatılmakta, çalışanlar mağdur edilmektedir." ifadelerini kullandı.

"Haklarımızı dava yoluyla arayacağız"

Yapılan toplu iş sözleşmesinin tamamıyla kurum yararına olup işçilerin aleyhine yapıldığını belirten Umdu, "İşçilerin elindeki mevcut olan haklar; nöbet parası, risk ödemesi, bayram ödemesi, çocuk yardım parası gibi ödemeler sözleşme ile ortadan kaldırılmıştır. Alınan maaşlar bile düştüğü halde birde yetkili işçi sendikasına aidat ödemek zorunda bırakılmıştır. Ayrıca geriye dönük haklarda 70-80 işçimizin de haklarını alamadığını dava yoluyla hakkımızı arayacağımızı belirtiyoruz." dedi.

Yapılan yemekhane ihalesi ile yemek çeşit sayının düşürüldüğüne vurgu yapan Umdu, "Yapılan yemekhane ihalesi ile sanki personel kuruma yükmüş gibi yemek çeşit sayısı düşürülmüş olup, ikinci bir bardak su bile çok görülmüştür. Bir suyu çalışanlarına çok gören bir zihniyetle karşı karşıya kaldığımızı üzüntüyle görmüş bulunmaktayız. Bu uygulamaya tepkimiz nettir ve yemekhane protestosu için perşembe ve cuma günü işçi ve memurlar olarak yemek yemeyeceğimizi buradan duyuruyoruz." şeklinde konuştu.

"Mağduriyetlere sebep olanların empati kurmalarını istiyoruz"

Başhekimlik yazısıyla görev yeri değişikliğinde görevlendirme yazısı yazılmadan sözlü olarak yer değişikliği yapıldığını belirten Umdu, görevi alanları dışındaki işlerde çalışmaya zorlandırıldıklarını söyledi.

Daha önce defalarca dile getirmelerine rağmen 22 yemekhane çalışanının salgın döneminde işsiz bırakıldığının altını çizen Umdu, "Yetkililer buradan sadece şunu bilmelidirler ki çalışan 22 işçi arkadaşlarımızla beraber eşlerinin ve çocuklarının geleceklerini de tehlikeye atmış olup ekmeklerine mâni olmuşlardır. Buna sebep olanların her şeyden önce biraz empati kurmalarını, bu çalışan işçilerimizin yıllardır bu kuruma hizmet verdiklerini, bir günde hiçbir gerekçe gösterilmeden işinize son verildiğini duyduğunda neler hissedebileceğinizi düşündünüz mü?" dedi.

Dicle Üniversitesi yöneticilerine seslenen Umdu, "Bir an önce bu yanlıştan dönün. Gerek KİT'lerde çalışan gerek yemekhanelerde gerek bilgi işlem ve gerekse karayollarında anahtar teslim çalışan yüzde 70 engeline takılan arkadaşların kadro dışı tutulma yanlışından biran evvel dönülmesini de yetkililerden bekliyoruz.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.