Sağlık-Sen Van Şube Başkanı Bilgin: "MHRS'de yaşanan sorunun nedeni doktor eksikliğidir"
Sağlık alanında yaşanan sıkıntıların temelinde yatan sorunların acilen çözülmesi gerektiğini belirten Sağlık-Sen Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin, özellikle MHRS'den randevu alınamamasının temel nedeninin doktor eksikliği olduğunu söyledi.
Bütün sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe de Coronavirus nedeniyle birtakım sorunlar yaşandığına dikkat çeken Bilgin, doktor istifaları, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alınamaması ve sağlık personelleri arasında yapılan adaletsizlikler gibi problemler, sağlık alanında aksaklıkların yaşanmasına neden olduğunu söyledi.
Sağlıkta yaşanan sorunlar ve çözüm yolları ile alakalı açıklamalarda bulunan Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin, yaşanan sorunların temelinde doktor eksikliğinin olduğunu söyledi.
Covid-19 sürecinin yaklaşık 2 yıldır devam ettiğini hatırlatan Bilgin, sağlık sisteminin 24 saat esasına göre çalıştığını belirtti. Bazı sektörlerin kısmi çalışmaya geçtiğini sağlık çalışanlarının sahadan hiç inmediğini belirten Bilgin, bu süreçte yaşanan olaylarla birlikte sağlık camiasında bir yılgınlık meydana geldiğini ve bunun da MHRS üzerinden randevu almayı zorlaştırdığını ifade etti.
"Bir hasta 5 dakikada tedavi edilemez"
Bir hastanın tedavi olma sürecinin normal şartlarda yarım saat olduğuna dikkat çeken Bilgin, "Sağlık Bakanlığı son dönemde doktorun hastanın öyküsünü dinlemesi, cihazla veya elle muayene etmesi ve tetkik isteyip muayeneyi sonuçlandırma süresi 5 dakikaya indirildi. Tedavi süresi 5 dakikaya inince ciddi bir yığılma meydana geldi. Doktorlar da 5 dakikada hastanın tedavi edilmesinin mümkün olmadığını ifade etti." dedi.
Randevu alma süresine de değinen Bilgin, "Bir de randevu alma aralıkları 15 gün olarak belirleniyor. Eğer iptal edilen bir randevu varsa randevu alabilirsiniz ama yoksa MHRS sizi 15 gün sonraya atıyor. Bu sorunlar ciddi sorunlardır. Çünkü MHRS'den randevu alamayan hastalar özel hastanelere ve kliniklere yöneliyor." ifadelerini kullandı.
"Bölgemizde yaşanan en büyük sıkıntı doktor eksikliğidir"
Van'da ve bölge illerde yaşanan en büyük sorunun doktor eksikliği olduğuna vurgu yapan Bilgin, "Bizim bölgede yaşanan temel sıkıntının nedeni doktor eksikliğidir. Doktor eksikliğinin temel nedeni de son 3 ay içerisinde bölgemizde görev alan 60-70 hekimimizin istifa ve tayin isteyerek bölgemizden ayrılmasıdır. Giden doktorların yerini mevcut doktorlar doldurmaya çalıştı ve üzerine MHRS'de yaşanan sıkıntı da eklenince hastanelerde bir yığılma meydana geldi. Bölgedeki doktor sayısı artırılmadıkça MHRS'de yaşanan sıkıntı çözülmez. Çünkü sonuçta bilgisayar bir sistemdir ve ona verilen bir oran var ve o oranın üzerine çıkamıyor. Çıkılabilmesi için doktor sayısının artması lazım. Doktor sayısı arttırılmazsa hastalar acil servislere ve başka birimlere gitmek zorunda kalır." diye konuştu.
"Van'a tahsis edilen hekim sayısı ihtiyacı karşılamaktan çok uzaktır"
Yeni atanan doktorlar ve doktor istifalarına değinen Bilgin, şunları söyledi:
"Van'ın şu anki nüfusu bir milyon 200 bine tekabül ediyor. Tabi Van; Muş'a, Bitlis'e, Ağrı'ya, Hakkâri'ye ve Şırnak'a da hizmet ediyor. Yani Van bir bölge konumundadır. Yapılan 101'inci dönem atamasında 48 hekim tahsis edildi ama bunların kaçı gelir kaçı gelmez bilemeyiz. Tahsis edilen hekim sayısı başlı başına bir infial sebebidir. Yaklaşık 3 milyonluk nüfusa hizmet eden bir şehre ve 3 ay içerisinde giden 70 üzerindeki hekime rağmen tahsis edilen sayı yetersizdir. Bu sayı bölgenin ihtiyacını kesinlikle karşılayamaz. Ayrıca şu an doktorların gitmesinin temel nedeni ağır iş yüküdür. Türkiye'de Şanlıurfa'dan sonra en çok doğurganlığın olduğu il Van'dır. Diğer bölge illerini de kattığımızda, doğurganlığın en fazla olduğu illerin de buraya yöneldiğini düşünürsek, personel sayısının çok fazla olması gerekirken, yapılan son tahsiste 2 kadın doğum uzmanının geldiğini gördük. Bu gerçekten bölge için komik bir rakam. Sağlık Bakanlığındaki kadro tahsisini yapanların bunu neye göre yaptığını anlamak güç. Çünkü doğurganlık çok, hekim sayımız az ve atanan gerçekten komik bir rakam. Hekim eksikliğinden dolayı anne ve çocuk ölümlerinin yaşandığı ve geç müdahale nedeniyle sonradan bebek hastalıklarının yaşandığı bir yere böyle bir kadro tahsis edilirse bu gerçekten gülünçtür ve bence Van'a hakarettir. Doğurganlığın fazla olduğu ve mevcut durumda da ciddi sıkıntı yaşayan bir şehre 1-2 hekim gönderirseniz bu hekimlerin iş yükünü arttırır ve hekimler de bu yükün altında kalmamak için istifa eder. İşte doktor sıkıntısının temel nedenlerinden bir tanesi de bu."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.