Sağlıklı oruç ve bayram için uzmanlardan tavsiyeler
Ramazan ayının son yıllarda yaz aylarına denk gelmesi ile ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar yaz sıcaklarında daha rahat ve daha sağlıklı oruç tutulması için uzmanlar çeşitli uyarılarda bulundu.
Yazın sıcağından etkilenmeden oruç tutmak ve uzun günlerde iftara kadar susamamak için beslenme ile ilgili çeşitli önerilerde bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. M.Reşat Ayalp, sıcak yaz aylarına rastlayan Ramazan ayında oruç tutanların sağlık için su ve sıvı tüketimine dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu.
Hava sıcaklığının 41 dereceyi bulduğu Gaziantep’te günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkılmaması ve bol sıvı tüketilmesi uyarısında bulunan Ayalp, sıcak havada terleme ve günün uzun olması sebebiyle sıvı kaybının çok fazla olacağını, bu sebeple oruç tutanların iftar ve sahurda komposto gibi bol sulu gıdalar tüketmesini tavsiye etti.
Sahura kadar düzenli ve sık aralıklarla sıvı tüketimin faydalı olacağını belirten Ayalp, “Oruç tutma yaz aylarına denk geldiği dönemlerde aşırı sıcaklar nedeniyle özellikle daha dikkatli olmak lazım. Aslında Ramazan’dan önce özellikle yaşlı olanların kontrolden geçmesi gerekir. Oruç tutma durumu müsait olup olmadığı konusunda doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Özellikle kronik hayatı tehdit edici hastalığı olanların öncelikle bir kontrolden geçmesi gerekir. Eğer doktor tarafından engel bir durum olmadığı durumlarda dikkat etmesi gereken belli başlı kurallar vardır. Bu kuralların başında mutlaka sahura kalkılmalıdır.”ifadelerini kullandı.
Mutlaka sahura kalkılmalıdır
Özellikle kalp hastalığına meyilli kişilerde susuzluğun kanın akışını azalttığını ve bu durumun kalp krizini tetikleyebileceğini aktaran Ayalp, “Çünkü sahura kalkılmadan oruç tutulmaya çalışıldığında yaklaşık 24 saati buluyor. Buda insan sağlığı açısından çok uzun bir süredir. O yüzden mutlaka sahura kalkılmalıdır. Oruç olunmayan zamanlarda ise mutlaka bol sıvı alınması gerekiyor. Açlık insan sağlığını 17 saat gibi bir zamanda pek fazla etkilemese de, susuz kalmanın vücutta belli etkilere yol açabilir. Bundan dolayı iftardan sonra belli bir süre geçtikten sonra bol sıvı alınmalıdır.”dedi.
İhtiyaç olmadığı müddetçe dışarı çıkmamak gerekir
Başta yaşlılar olmak üzere öğleden sonraki ilk saatlerde dışarı çıkılmaması uyarısında bulunan Ayalp, “Yaz aylarında kıyafetimizi yaza göre seçmemiz lazım. Çok kalın olmamalıdır. Aşırı terleyip sıvı kaybetmemek lazımdır. Havanın çok sıcak olduğu öğle saatlerinde genel olarak değerlendirdiğimizde 11.00 ile 15.00 saatleri arasında ihtiyaç olmadığı müddetçe dışarı çıkmamak gerekir. Bu kurallara dikkat etmemize rağmen eğer hala ciddi problemler yaşıyor isek, doktorumuza görünmemiz gerekiyor.”şeklinde konuştu.
Belli aralıklarla yemek daha sağlıklı olur
Yaklaşan Ramazan bayramı ile ilgili de uyarılarda bulunan Ayalp, bayramda beslenme şekli ile iftarda beslenme şeklinin birbirine paralellik gösterdiğine dikkat çekerek Ayalp, “İkisinde de aynı prensipler geçerlidir. Bir defa da oturup aşırı yememek lazımdır. Bu hem normal sağlıklı birey için geçerli, hem de kronik hastalıkları için de geçerlidir. Temel prensip olarak aslında sık ve az beslenmek lazım. Artık oruç değilim, oruç bitiyor diye kısa sürede çok fazla yiyecek yemektense, belli aralıklarla yemek daha sağlıklı olur.”diye konuştu.
Bol miktarda sıvı tüketmek gerekir
Sıcaklıkların artması ile tansiyon düzeylerinde bozukluklar, düşük tansiyon, halsizlik gibi sorunlar yaşandığını hatırlatan Ayalp, “Havalar zaten şuan sıcak seyrediyor. Ağır ve yağlı yemeklerden uzak durmak gerekiyor. Çünkü özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olanlarda bu tür yemekler kalp krizini tetikleyebilir. Eğer tansiyon var ise, tuzu az tüketmek gerekir. Onun dışında da dışarıda çalışıp da aşırı ter döken ve sıvı kaybeden bir işimiz var ise, sıvı ihtiyacımızı tekrar karşılamamız lazımdır. Bu sadece su anlamında değildir. Bol miktarda sıvı tüketmek gerekir. Yemek yer iken mutlaka kilo kontrolünü yapmamız lazım.”uyarısında bulundu.
Dr. Ayalp, tüm bu kurallara rağmen hasta olunmayacak diye bir kaidenin olmadığını, dikkat edeceğimiz kuralların sadece hastalık ihtimallerini azalttığını söyledi. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.