“Sahte bala dikkat edilmelidir”
Son zamanlarda piyasada bal satışının çok yaygın bir hale geldiğini belirten Bal üreticileri, bal almak isteyenlerin dikkatli olması gerektiğini söyleyerek tavsiyelerde bulundu.
Piyasada, son günlerde özellikle basın yoluyla satılan ve birçoğunun sahte bal olduğunu belirten bal üreticileri, bal tüketicilerinin, bal alırken daha dikkatli olması gerektiğini belirterek önemli tavsiyelerde bulundu.
22 yıldır arıcılıkla uğraştığını belirten Bekir Elmacı, bal alımında nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) açıklamalarda bulundu.
“Bal satıcısını tanımak şarttır”
Arıcılığa, ilk olarak köyde ortamında başladığını ve gezici halde arıcılık yaptığını dile getiren Elmacı, Kış aylarında Diyarbakır’da, Yaz aylarında ise Muş bölgesinde yaylalara giderek bu mesleği yapmaya çalıştıklarını söyledi.
Elmacı, “Kendisinden bal alınacak arıcıyı tanımak lazım. İnsanlarımıza bal diye reçel satılıyor ve bu ballar glikozla üretiliyor. Glikozun ne şartlarda yapıldığı belli değil. Bu yüzden tehlikeli olduğunu belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.
Glikoz ham maddesinin kilosunun 1.75 TL olduğunu belirten Elmacı, Glikozla yapılan balın imal sürecine dikkat çekerek, halkın bal niyetine sağlığına zarar verebilecek şeylere para verdiğini belirtti.
Elmacı, “Glikoza boya katıyorlar. Petek kırıntılarını içine dolduruyorlar. Bu şekilde bal diye halka satılan ürünün kilosu 2,5 TL’ye mal oluyor. Sonra bunu da bal diye halka kilosunu 10 TL’de satıyorlar. Tavsiyemiz, bal aldıkları kişileri tanımlarıdır. Tabi ki fiyata da bu hususta dikkat edilmeli.” dedi.
“Gerçek bal fiyata bağlı değildir”
Bazen kovanlarından yaklaşık olarak 1 ton bal elde edildiğini ve bazen de bu miktarın daha yüksek ve ya da daha düşük olabileceğini belirten Elmacı, “Eğer Ana Arı telef olursa o petek bir daha kendine gelmez. Balın hasadı biter ve baldan verim elde edilemez. Bundan dolayı insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için piyasada satılan ballara meylediyor. Ortalıkta glikoz ballar da çok dolaştığı için bu ballardan anlamayan insanlar bu balları hakiki bal niyetine alıyorlar. Bazıları da fiyata bakarak değerlendiriyor. Ancak balın fiyatına bakarak değerlendirmek yeterli değildir. Gerçek bal fiyata bağlı değildir.” şeklinde konuştu.
“Balın rutubetli yerde bırakılmaması lazım”
Kış aylarında hem sahte hem de orijinal balların tamamının donduğunu, bu bağlamda balın donmasının hakiki ya da sahte oluşuyla ilgili bir belirti olmadığını belirten Elmacı, “Bal alan müşteriler balı buzdolabına bırakıyor. Sonra da bala baktığında bal donuyorsa balı çöpe atıyor. Bu bal sahtede olabilir ama hakiki balda bu şekilde oluyor. Öğrenebilmek için balı sıcak suda bekletmemiz lazım. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Mesela bal kesinlikle rutubetli yere bırakılmaması gerekir. Kesinlikle bal buzdolabına bırakılmamalı.” ifadelerini kullandı. (Emrah Deniz / Ali Fidancı - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.