"Sanal âlemden gerçek âleme dönmek zorundayız"
Sosyal medyanın kullanımıyla ilgili gençlere uyarılarda bulunan uzmanlar, insanların reel hayatta olduğu gibi sosyal medya kullanımda da ahlak ve kurallara dikkat etmesi gerektiğini belirttiler.
Sosyal medya kullanımıyla ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar, sosyal medyada fazla zaman harcamanın aile yapısına zarar verdiğini belirterek, reel hayatta yapılmasının meşru olmadığı hal ve hareketlerin sosyal medyada da yapılmasının doğru olmadığını ifade ettiler.
Sosyal medyanın fıkhı boyutuyla ilgili gençlere uyarılarda bulunan Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşleyen, gündelik hayatta yapılması günah ve sakıncalı olan davranışların sosyal medyada da yapmanın meşru olmadığını söyledi.
İşleyen “Normal hayatta yapmadığımız hiçbir şeyi sosyal medyada yapmamak, meşru omayanların sosyal medyada da meşru olacağını ve gündelik hayatımızda gayri meşru olanların sosyal medyada meşru hale gelmeyeceğini bilmek gerekir. Teşhir etmek mesela; tesettür emri normal hayatta da vardır sosyal medyada da vardır. Bir hanımın görülmemesi gereken yerlerini açmak suretiyle sosyal medyada kendisini teşhir etmesi haramdır. Bir insanın yemiş olduğu yemeği yiyemeyenlere sergileyecek şekilde sosyal medyada her yemek ortamını, her ziyafet ve mahrem ortamını paylaşması haram olmasa bile kesinlikle uygun değildir. Bunlara fevkalade dikkat etmek gerekir.” diyerek uyarılarda bulundu.
Sosyal medyada bir insanın arkasından sahte hesaplarla konuşmanın dedikodu olduğunu söyleyen İşleyen, “Normal zamanlarda bir insanın arkasından konuşmak dedikodu, gıybet ise sosyal medyada da sahte isimlerle onun, bunun arkasından konuşmak dedikodu ve gıybetini yapmak haram niteliğini taşımaya devam etmektedir.” ifadelerini kullandı
“Gençlerin sosyal medyada edindiği arkadaşlar önemlidir”
İkra Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İkra-Der) Başkanı Murat Arslan ise gençlerin sosyal medyada edindiği arkadaşların önemli bir husus olduğunu söyledi.
Gençler soysal medyada çok rahat davrandıklarını ve bundan dolayı da mahremiyeti aşan bir durumla karşılaştıklarını ifade eden Arslan, “Sanal âlemde yazışmalar, konuşmalar veyahut görüntü paylaşımlarında gençlerimiz çok rahat davranıyor. Bazen de mahremiyeti aşan bir rahatlık düşünebiliyor musunuz? Normal bir şekilde karşılıklı oturduğunda söylemeyeceğiniz sözleri bakıyorsunuz ki sosyal medyada yazabiliyorsunuz. Paylaşamayacağınız bir fotoğrafı, karşısına çıkamayacağınız bir insana o şekilde sosyal medyaya o görüntünüzü o fotoğrafınızı atabiliyorsunuz ve paylaşabiliyorsunuz. Bunlar ciddi birer sıkıntı. Sosyal medyada mahrem olan bir bilgilerinizi görüntülerini vs. birçok şeyi açıyorsun. Ama Sanıyorsun ki karşındakine tek görüyor şifreleri kıran hackerler bunlar her şeyinizi görebiliyor.” dedi.
"Hayat sosyal medyadan ibaret değildir"
Gençlerin sanal âlemden gerçek âleme dönmeleri gerektiğini söyleyen Arslan, “Sosyal medyada normalde oturup karşılıklı olarak konuşman helal değil iken sosyal medya üzerinde karşı cins ile çok rahat bir şekilde sohbet edebiliyor, konuşabiliyor bilgi paylaşımı yapabiliyor peki helal midir bu? Bununda tartışılması gerekiyor normal sosyal hayatta helal olmayan bir şey sosyal medyada konuşmak, görüşmek, tartışmak, nasıl helal olabilir bu da ciddi bir sorudur yani gençlerimiz bu hususta dikkatli olmak zorundalar hayat sosyal medyadan ibaret değildir sanal âlemden gerçek âleme dönmek zorundayız.” şeklinde konuştu. (Emrah Deniz, Mehmet Bozdaş-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.