Şanlıurfa Barosu: Mevcut adliye yetersiz
Şanlıurfa Barosu yetkili makamlara gönderdiği dilekçede, mevcut adliyenin halka hizmet noktasında yetersiz kaldığını belirterek, bu sorunun giderilmesi gerektiğini kaydetti.
Şanlıurfa Barosu Başkanı Avukat Ahmet Tüysüz, 18 yıl boyunca proje olarak bekledikten sonra 2006 yılında hizmete giren adliyelerinin yetersiz olduğunu çektiği fotoğraflarla birlikte dilekçe olarak yetkili makamlara gönderdi.
Cumhurbaşkanına, başbakana, Adalet Bakanlığına ve Şanlıurfa milletvekillerine gönderilen dilekçede, şehrin özel konumuna değinilerek, mevcut adliyenin halka hizmet sunma noktasında yetersiz kaldığını ve bu sorunun giderilmesi için adliyenin yanında bulunan adliyeye ait arsada ihtiyaçlara cevap verebilecek yeni bina inşa edilmesi gerektiği bildirildi.
18 yıl beklediği için mevcut adliyenin proje aşamasındayken ömrünü tamamladığını ve hizmete girdiği günden bu yana yetersiz kaldığını belirten Tüysüz, mevcut adliyenin, her bir bölümü farklı yerlerde olmak üzere 3 ayrı ve birbirinden uzak yerlerdeki binalarda hizmet verdiğini söyledi.
Şanlıurfa'nın zaten yüksek olan nüfusunun kente göç eden Suriyelilerle birlikte daha da arttığını dile getiren Tüysüz, "Şanlıurfa ili ve ilçelerinde 2 milyona yakın nüfus ve bir milyona yakın da Suriyeli olmak üzere 3 milyon civarında insan barındırmaktadır. Doğum oranının en yüksek olduğu il olması nedeniyle de nüfusu hızla artan bir ildir. Yine Şanlıurfa ili yılda 60 bin çocuğun doğduğu bir yerdir. Hem Suriye ile uzunca bir sınırının olması hem de doğu illeri ile geçiş koridorunda olması nedeniyle adliyenin iş yükünün çok ağır olduğu bir ilimizdir. Ayrıca 13 ilçesi bulunan, bu ilçelerden de sadece Siverek ilçesinde tek ağır ceza mahkemesinin olması ilçelerin büyük çoğunluğunun pek çok ilden büyük ve 100 binin üzerinde nüfusunun olması bu yoğunluğu daha da artırmaktadır." dedi.
Adliyenin mevcut haliyle fiziki koşullarının çok yetersiz olduğunu ifade eden Tüysüz, şunları söyledi: "Dosya güvenliği kalmamış, dosyalar koridorlara konulmakta, merdiven altlarından arşiv yapılmaya çalışılmakta, daracık odalara 2 hâkim-savcı sığdırılmaya çalışılmakta, adliyenin koridorları ve her köşesi alçıpan, kartonpiyer ve PVC ile oda yapılmak suretiyle hizmet verilmeye çalışılmaktadır. Adliyenin 3 ayrı yer ve bina ile bölünmüş ve parçalanmış bir şekilde olması da beraberinde çok ağır sorunlar getirmektedir. Fiziki koşulların çok ağır ve yetersiz olması nedeniyle hizmet verilemez durumdadır."
Mevcut adliyenin hemen yanında 2010 yılından bu yana adliyenin ek binası için tahsis edilmiş arsada Şanlıurfa'nın nüfusu göz önünde bulundurularak en az 30-40 yıla hitap edebilecek bir adliyenin yapılmasını temenni eden Tüysüz, bu konuda yardım beklediklerini sözlerine ekledi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.