Şanlıurfa'da Buluntu Hoca’nın tarihi evinin restoresi tamamlandı foto video
Şehrin tarihi dokusunu, kaybolmaya yüz tutmuş kültür, sanat ve tabiat varlıklarını korumak, korunmaya değer tarihi yapıları satın alıp restorasyon etme çalışmaları kapsamında ŞURKAV’ın girişimiyle Mülkiyeti Urfalı alim Abdurrahman Buluntu (Buluntu Hoca) a
Şehrin tarihi dokusunu, kaybolmaya yüz tutmuş kültür, sanat ve tabiat varlıklarını korumak, korunmaya değer tarihi yapıları satın alıp restorasyon etme çalışmaları kapsamında ŞURKAV’ın girişimiyle Mülkiyeti Urfalı alim Abdurrahman Buluntu (Buluntu Hoca) ait tescilli tarihi Urfa evinin restoresi tamamlandı. Açılışa Şanlıurfa Valisi İzettin Küçük, Emniyet Müdürü, Şanlıurfa İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Selman Kömürcü, İl Müftüsü İhsan Açık ve çok sayıda Buluntu Hoca’nın seveni katıldı.
Açılışta konuşan Vali Küçük Buluntu Hoca’ya minnetle andığını belirterek Urfa’nın değerli bir şahsiyetinin hatırasını ayağa kaldırdıkları için çok mutlu olduklarını söyledi.
Buluntu Hoca’nın yıllarca Urfa’ya ilim ve irfan saçtığını söyleyen Küçük, Urfa’nın kültürünün ve değerlerinin korunması amacıyla hizmet eden ŞURKAV’ın Buluntu Hoca’ya ait evde hizmet vermesinin çok anlamlı olduğunu belirtti.
Şanlıurfa’ya hizmet eden yöneticilerin ilin ruhuna uygun yerlerde hizmet vermesi gerektiğini ifade eden Küçük, ŞURKAV’ın eski tarihi yerini ise Eyyübiye Belediyesine kiralandığını söyledi.
Konuşmalardan sonra Buluntu Hoca’nın torununa ve yapının onarımında emeği geçenlere Vali küçük tarafından teşekkür belgesi verildi. İl müftüsü Açık tarafından yapılan duanın binanın açılış yapıldı.
10 Nisan 2014 tarihinde restoresine başlanılan 10 Nisan 2014’te tamamlanan yapıya 900.000.00 TL harcama yapıldığı belirtildi. Bu hizmet binasında; Yönetim Kurulu, Genel Sekreter, Yazı ve Kültür İşleri, Muhasebe, Kütüphane, Arşiv ve Dokümantasyon birimlerinin yanı sıra 2 tane şark odası ile konferans salonu bulunmaktadır.
Buluntu Hoca kimdir?
1 Temmuz 1868 yılında Urfa’da doğduğu bilinen Buluntu Hoca, Hacı Mustafa Hafız ve Hacı Ramazan Hafız Efendi’den Miftahizade Hasan Açanal ile birlikte ders aldı. Daha sonra Suriye’ye giderek 10 yıl boyunca orada kalıp, ilim derslerini ilerlettiği, Suriye’den geldikten sonra medrese tahsilini tamamladığı belirtiliyor. Asıl Adı Hacı Abdurahman Efendi olan Buluntu Hoca, Cumhuriyet döneminde ise ‘Buluntu’ soyadını aldı. İslam’a yaptığı büyük hizmetlerle tanınan Buluntu Hoca, 25 Kasım 1967 yılında vefat ederek Balıklıgöl’e defnedildi. (Osman Gülebak-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.